自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我哋長途多數搭商務
比較下價錢,轉機也可考慮
可以上網睇下商務艙的review

子爵府

seaheart88 發表於 23-8-17 07:56
我覺得短途都分別大

就攞C X嚟講。。。經濟艙的確係招呼冇咁好,因為一個服務員會對好多個客仔。。。但係 ...

好老實,商務我哋首選不是cx。一來佢長途商務貴好多,可以人哋3萬佢8萬都夠膽開。二來佢服務不及別人。有其他會揀其他。Qatar, Air Canada, HK airline business etc我覺得服務都好過佢。可惜而家HKA長途好多cut晒。希望遲些有返。聽聞ANA,新航也不錯。有機會試下先。

子爵府

seaheart88 發表於 23-8-17 08:06
因為我淨係搭過CX嘅商務同經濟。。。全部都係兌換返嚟,所以我先攞國泰來講

唔係話佢好。。。

有得兌換又吾區,啲分留嚟都冇用

子爵府

Jane1983 發表於 23-8-17 08:11
回覆 04541464 的帖子

而家航班少,貴咗好多,以前邊係呢d價

而家其他airline都有3-4萬的

子爵府

Nbs 發表於 23-8-17 08:30
分別好大,不過一家幾口,個個都搭好貴
所以最近暑假去,都係我父母搭,我地其他9 個人搭返econ (premium e ...

我哋搭AC都ok滿意,如果經AE白金book,有9折,一般4萬樓下,試過2萬9。AC Vancouver lounge仲有牛柳鵝肝,即煮魚雞豬等吃。CX比較貴,有時去到8萬,但如果價平(3萬多)都會考慮,但比較少見了。

子爵府

pauline_c 發表於 23-8-17 08:40
新航疫情後好貴,可能仲貴過 CX

都係貪平先會轉機,唔平就不考慮了。上次家父轉機去英國,坐Qatar Q-suite,3萬,好滿意。Doha lounge也很大。

子爵府

pauline_c 發表於 23-8-17 08:40
新航疫情後好貴,可能仲貴過 CX

下次可能試下轉機EVA AIR,見佢review也不錯,2萬多

子爵府

Nbs 發表於 23-8-17 09:00
可能暑假貴d 吧
我地一行11 人,部份人飛嘅時間又唔同,有 d 又轉去第二個市etc etc, 所以都係搵咗agent ...

我哋都係暑假,要早幾個月book,一遲貴好多
我已經Book定出年新年

子爵府

pauline_c 發表於 23-8-17 09:06
Qatar 抵坐,可惜屋企人唔鍾意轉機

價錢差太遠。果時睇BA/CX要5萬/7萬多。Qatar先3萬。所以轉機算。而且Qatar出名服務好,正好比家父試吓。如果雙人坐,仲可以成個double bed咁。四人可以開枱吃飯
attach0/tmp/phpfJzVRN
attach1/tmp/php4Xe4y6

子爵府

回覆樓主:

btw ANA單人位都好闊落下
下次轉機試下

https://liveandletsfly.com/ana-777-300er-the-room-business-class-review/
attach0/tmp/phps44UTU
attach1/tmp/phpWfc2sl
attach2/tmp/phpEWmd2L

子爵府

Nbs 發表於 23-8-17 09:32
icic
我地永遠都唔會早到book 的,d 假有時去到早一個月先confirm 到。我而家先睇緊10 月 half term brea ...

如果一年都搭兩次2次商務,可以考慮開AE白金,有折。可以打電話叫佢幫妳book機票。一人都慳幾千。夠cover 佢年費。仲有回贈積分。有時佢啲價會平過官網好多。
attach0/tmp/phpp7iBuK

子爵府

chanti 發表於 23-8-17 09:42
3萬長途去歐洲?又抵喎

係呀直航商務太貴。出發前一個月,Qatar仲喺app offer話1萬upgrade去first(其中轉機前半程8小時),不過我冇要 Qsuite都夠晒好

子爵府

Nbs 發表於 23-8-17 09:50
ooo 謝謝你 等我睇下先
而家疫情過,可能一年都飛4-5 次旅行,短途商務 thanks so much !
...

不用客氣
我睇返同日期同時間
官網vsAE,都差15%到(已含稅)
兩個都係C艙
attach0/tmp/phpesO98R
attach1/tmp/phpbIED4h

子爵府

Rickymom 發表於 23-8-17 10:04
剛試完,飛溫哥華,超正!!!

請問點正法?下次試下先 好耐之前坐過中華航空都好好服務,桃園個lounge好大。唔知EVA係咪都系呢?

子爵府

yeeyeeyeah 發表於 23-8-17 10:15
點會分別不大,分別差天共地喎,商務可以訓平個人瞓得着覺,經濟位落機你會覺得俾人打咗一身咁腰骨痛,幾 ...

係,我老公長途一定要商務,佢坐econ隻腳係屈住。pre econ 佢又覺得半桶水咁晒錢,所以如果商務3萬幾做到到佢一定要商務,甚至寧願轉機。

子爵府

Rickymom 發表於 23-8-17 10:37
空姐服務超棒,座位舒適,瞓得舒服,食物質素不俗。從未試過飛得咁舒服!(我以前坐加航、國泰嘅經濟客位 ...

多謝分享,下次試下先 見佢好平,轉機溫哥華見過2萬幾

子爵府

Carriegerrard 發表於 23-8-17 12:02
呢張AE 白金係好似$7800年貴嗰張?

yes
但每年食飯rebate 3000,積分rebate 3000到。同埋我地用來book機票慳不少

子爵府

Carriegerrard 發表於 23-8-17 12:02
呢張AE 白金係好似$7800年貴嗰張?

yes
每年rebate $3000食飯和價值$3500積分。啲分用係amex travel hk網買機票最抵。150分=1蚊。另外用ae白金買機票都慳不少。

子爵府

試過旺季econ長途直航都要2萬幾3萬,所以如果早book商務都有2萬機3萬不是差很多(甚至可能更便宜)

子爵府

雪米兒 發表於 23-8-18 19:04
我情願轉機都想坐商務去英國旅行,大家知唔知道邊一間航空公司嘅商務去英國係最平嘅呢 ?
...

Qatar做緊3萬,英國。如有AE白金2萬幾

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊