自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

老公成班中產fd無走過,醫生又有,老闆又有。有些都有外國護照,無諗住返去,仲話想接埋長老來香港住。佢哋細路讀本地直資/國際。佢哋覺得香港生活幾好。係香港都住緊幾千呎甚至獨立屋,有司機工人。

子爵府

manfatcentre 發表於 23-7-25 14:43
冇得輸啦。係外國冇可能咁高薪+福利。
外國只有比較空氣好。
但IS裡面呢幾年都多人走/回流。

佢哋外國住大屋無問題架,好多外國都買晒屋有花園添,但請工人又貴又困難呢,乜都自己做,無香港咁爽。香港請2-3個工人+司機服侍都得。親人系加拿大3皮都請唔到個工人。同埋佢地呢d一定香港搵錢,外國重稅呢。

我諗佢地想搬埋長老來香港是醫療問題。之前見佢哋都接過長老來香港醫病,尤其加拿大那些。年紀大要自己揸車出入都係麻煩,香港有司機工人,有咩去私家醫院咪仲好。

子爵府

manfatcentre 發表於 23-7-25 14:55
3皮請不到?應該好多國內大媽爭注做。不过不过夜冇可能24小時on call

請不到呢
想請個菲,做8-8,5天,中間3小時nap time,獨立房,都話唔做。嫌辛苦吧。外國屋大。菲好多又不喜歡服侍老人家。

當地華人好有錢的,買好多地,唔會肯做呢啲

子爵府

hudsonchui 發表於 23-7-25 15:04
因為係佢地口中成日講自由無價,小朋友讀書冇壓力,日日開心返學冇功課考試壓力,地方大屋大空氣好,多好 ...

識人cbc加拿大教私校。都話當地教育好唔掂,有心嘅早啲開始補習,靠學校無用,太relax,到公開試先知奶晒嘢。公立更加唔使講。成日話無壓力無壓力,想入好大學就要努力,唔好自欺欺人。

子爵府

manfatcentre 發表於 23-7-25 15:09
有班大媽会做的。去唐人街問。不过安全自理。

無啦。同埋啲菲就算肯做,做幾日又話唔做,麻鬼煩

子爵府

RoseRosa 發表於 23-7-25 22:45
由身邊人經驗得知,想順利係加國升讀大學,中四過去最理想,喺香港努力打好嗰學術底先去留學,無往而不利 ...

讀到中四先去,中文底也不差,外國大學畢業也可選擇回港就業。反而cbc或自細去果邊既,真係中文都難學得好,反而少咗條出路。而家香港啲國際學校果班好多都識唔少中文,見好多外國名大學畢業都回港就業,尤其加拿大,香港相比搵多好多錢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊