自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

dougiewoodie 發表於 24-3-19 11:30
呢條規距是2024年訂的.

如果按2023年的規距, 我無超過.
睇唔出你個link同官網個尺寸有咩分別?你link裡面一樣係寫住手提行李係55x40x23cm。真係未聽過有airline唔限手提行李大細,一來超尺寸未必放得落個架,二來空間就係得咁多,無咩可能唔限大細。我都見過有人放唔落件行李上架,細機,肉眼已經睇得出行李過厚超左尺寸。

另外改名個度你係來回程分開買所以要分別改?如果係一個booking,係咪應該改一次就得、無理由要改兩次?我未試過入錯我唔知道,淨係諗如果係一個booking,你買個陣都唔會容許你入來回程唔同人名。

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-3-19 12:27
無超過但肯俾錢,我唔信
我諗應該肉眼睇已經肯定過尺寸先會俾人捉。其實有廉航先會check手提行李、傳統航空唔限size呢D觀念真係比較奇怪。

大宅

heilok 發表於 24-3-19 16:06
我有朋友試過由日本返hk。check in 時都無事,上機前個staff 話過咗,對方講日文,朋友講英文,雞同鴨講, ...
我諗check-in/ bag drop counter職員未必留意到乘客個手提行李,所以容易過到骨。無安排量度尺寸有無機會係一睇就知過左,或者係你朋友係用D熱門型號喼而airline係已知一定過size?例如好似樓上JM提及Lojel咁,度都可能係要令客人心服口服。定你朋友係好肯定無過size?

以我理解佢係話2024年加規定(尺寸)先搞到佢唔附合規定、覺得自己無超過2023年佢買機票時既規定,但佢引用既2023年規定尺寸同重量其實同現時官網係一致的,睇落似係無注意有限大細而唔係淨係碌問題,可能重量同尺寸分開兩段寫睇左一段無睇另外一段。搭飛機唔多,唯一一次搭Lufthansa係香港寄行李,又真係見到隔黎櫃位要求手提行李同personal item過磅,但幫我個位職員係見唔到我件手提行李、亦無要求我俾佢睇,係我主動俾佢睇,就係驚去到閘口先話唔得。不過Lufthansa香港無自己地勤,我估代理都只係被airline要求嚴格執行。

大宅

鋼琴 發表於 24-3-20 11:43
啱啱再度 唔超日航尺寸
CX超尺寸但唔超過總和尺寸
手提行李唔係睇總和尺寸的,是但一邊超過佢列個數已經係過size。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊