自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大力大力 發表於 24-4-26 20:20
佢哋又邊首係人人識唱架?

我講緊係上海灘、當年情、似水流年...... 當年所有香港人都識、這才叫家傳戶曉 ...
我覺得呢個世代較難做到幾十年前咁一首歌人人都識,咁比較唔係咁公平。宜家網上太多資源、串流又可以自己揀睇咩,唔似以前唔係電視就電台、無得自選睇D咩聽D咩。

你提既幾首個聽係聽過,但唔係因為我鍾意所以走去聽,尤其後兩首我唔識欣賞覺得好悶,係電台電視台播我逼住聽過。我以前同宜家都無特別去聽廣東歌的,但宜家係完全無接觸廣東歌既機會。

大宅

莫財 發表於 24-4-29 12:52
其實作為歌迷,首歌好聽咪得囉,理得佢係改編定原創,樂壇百花齊放才好事,硬要追求本地創作真係好咩?
...
改編同原創當然好大分別,曲唔係香港人作,係借用左其他人既才華,首歌其實唔係屬於香港人既,就算俾左版權費都一樣。靠外力亦增加左自己控制唔到既野。當然如果你只睇重首歌好唔好聽,係抄係買定自己作,可能對你黎講係無咩分別。我自己就更加欣賞自己創作、靠自己實力既音樂人。

restahaus    發表於 24-4-30 20:41

大宅

Png 發表於 24-4-30 00:47
好奇怪
個個只講80-90年代初既改編歌文化
又話抄人才華, 又話樂壇衰敗
係指我嗎?我由第一頁search到尾,好似淨係得我提及借用“才華”。其實我無點聽本地歌,唔知到當年改編歌問題有幾嚴重。我主要係回應有JM話唔需要理會係改編歌定原創歌、好聽就得,我有唔同意見。事實係兩者既意義好唔同,本地創作人都明白,如果唔係都唔會有你所講既提倡原創歌曲。

就好似當我發現我鍾意既其中一隊樂隊,竟然唔係自己作曲、只係主音填詞,其實真係有少少失望。亦都怕佢地要靠外力、自身難以控制音樂品質。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊