自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

至於十個湯底樣本檢驗結果,有一半含有「乙基麥芽酚」,含量介乎每公升二十三至三十三毫克不等,主要出現在麻辣米線、螺螄粉及酸辣粉,其中三款來自香港食店,兩款來自深圳食肆。香港上榜的三個樣本當中,有兩款來自同一個連鎖集團的食店。

記者將兩款風味串燒,連同兩款純牛肉、純羊肉串交由本港「康源分子鑒定檢測」邵鵬柱教授的團隊進行肉類基因檢驗,證實兩款純牛肉、純羊肉確實是真肉,但兩款風味串的真身都是鴨肉,完全沒有任何牛肉及羊肉成分。

https://eastweek.stheadline.com/witness/4732/%E5%81%87%E8%82%89%E4%B8%B2%E7%87%92-%E7%8D%A8%E5%AE%B6%E8%BF%BD%E8%B9%A4%E6%B7%B1%E6%B8%AF%E5%8F%AF%E7%96%91%E9%A3%9F%E5%93%81-%E9%A9%9A%E7%88%86%E5%81%87%E8%82%89%E4%B8%B2%E7%87%92-%E5%8C%96%E5%AD%B8%E6%B9%AF%E5%BA%95-%E5%85%A9%E5%A4%A7%E5%8C%96%E9%A9%97%E5%9C%98%E9%9A%8A%E5%8A%A9%E6%8F%AD%E7%9C%9F%E7%9B%B8

333s    發表於 24-4-28 11:51

大宅

laukkk 發表於 24-4-27 22:33
咁即係純牛同純羊串食得過
大陸啲羊肉串真係好正

我多數買$15-$20那些,好大串,羊騷味足

大宅

回覆樓主:

諗起係咪幾年前香港話乜乜風味ban咗唔畀用,因為話蝦風味丸其實沒有蝦成份,類似係咁?以後買小心啲,避開風味呢d字眼,買純牛肉/羊肉

大宅

Pa123 發表於 24-4-28 21:29
外國吉百利都有爆過用過期朱古力,日本改咖哩麵包日期…呢d係有文化文明上等崇高洋人大企業
...

真係唔知
我好鍾意食吉百利同kinder

大宅

Onlok 發表於 24-4-28 22:14
好多香港人講果間木屋燒,我真心麻麻,太濃。唔會再試,兩個朋友可能因太油肚疴。不過同佢哋去完台灣夜市 ...

無食過木屋
我多數食深圳牛角或者其他日式/韓式燒肉,見到係真牛,有人當場燒,醬料自己加,人均150-200

大宅

回覆樓主:

火鍋:食過淺鍋、撈王,好正

大宅

MissMaMa 發表於 24-4-28 22:34
如果日本食品係你最愛,建議少食為妙。核輻射事故發生前,我最鍾意食日本食物,嗰時香港食日本食物,係好 ...

係呀
倒核廢水後,成日見到超市日本半價士多啤梨/和牛,唔敢買。以前真係貴好多。

大宅

回覆樓主:

其實喺深圳畀多少少已經食得超好(人均百幾二百),唔好慳個少少錢。

大宅

MissMaMa 發表於 24-4-28 22:48
其實日本嘅核輻射洩漏問題仲係好嚴重,係冇得解決, 東京嘅地下水基本上已受到嚴重污染, 連日本厚生省都 ...

本地人好多示威投訴,話啲食物虛構來源地,佢地自己都唔願食,本地農作物都已經出現問題(台灣news報導日本)

大宅

MissMaMa 發表於 24-4-28 22:48
其實日本嘅核輻射洩漏問題仲係好嚴重,係冇得解決, 東京嘅地下水基本上已受到嚴重污染, 連日本厚生省都 ...

佢地真係咁緊張又咁倒水?為咗慳錢搞到咁?定要面?不過佢地倒水已經唔係第一次,以前都有水俁病等多次公害污染,所以我唔覺得佢地好緊張自己國民健康,不過點都緊張過外人既。

大宅

Onlok 發表於 24-4-28 23:45
我偏愛潮汕大目

下次試下先,呢間好出名

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊