自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

noodle_noodle 發表於 24-4-12 11:52
我喇,只求生活,唔講政治,繼續默默接受各個政策,包括4月尾嘅走塑同8月嘅垃圾徵費,唔離開就要接受,因 ...

英國有沒有垃圾徵費?政府沒有開張明義推行垃圾徵費,但魔鬼在細節,大家每月繳交的市政稅(Council Tax)已包括了垃圾收集費用,各地方議會(Council)每星期都會派垃圾收集員,逐家逐戶收集垃圾,至於收集時間和垃圾分類方法,每個地區略有不同。英國垃圾分類,是有法律規定的。如垃圾處理不當,例如分類錯誤、隨意棄置、沒包裹好或垃圾過滿等,都會可能收到罰單,輕則100鎊,若逾期被訴諸法庭,隨時被重罰1000鎊。

http://www.etnet.com.hk/www/tc/lifestyle/officetips/lifeinuk/88932

大宅

pauline_c 發表於 24-4-12 12:15
我寧願 lump sum,都好過香港徵費咁煩,個袋本身又唔環保,可能英國行咗好耐,已經行得好順。
分類同環保 ...

要做好回收業先

大宅

JChan 發表於 24-4-12 12:32
Higher rate 40%
係 £50271 之後 先 40%
之前 係20%

yes
搵12萬,交約4萬
attach0/tmp/phpilA1OC

大宅

jd21 發表於 24-4-12 14:34
呢排我前面憎到個老公背脊,三觀都唔係咁大夾,好辛苦 我諗緊見少啲係咪好啲

個人自 ...

去到無工人用
你仲要照顧bb
邊個搵$?

大宅

Ritzmary 發表於 24-4-12 16:53
一段幸福嘅婚姻遇到問題唔會逃走!
點會放棄對方帶仔女遠走?!
咁嘅思想同行為你覺得無問題?

如果真係仔女行先,應該諗下,究竟移民畀到啲咩佢哋?以自己嘅財力條件移民咗係咪真係會令佢哋更加幸福?而不是諗住個人的理想。

大宅

Ritzmary 發表於 24-4-12 16:59
仔女升中學斷估佢都有40歲!都岸七七成舊雲咁,娶著佢無運行,最慘連累仔女!
...

升中,考左11+未?咩成績?諗住去邊間中學?去唔去到好嘅grammar school?定係有錢讀私校?定係諗住「過度去先算」?

大宅

黑白豬 發表於 24-4-12 19:16
係丫,我爸有時講起都好自豪,話自己無做錯決定,佢話雖然搵錢少(喺香港呢個技術雖然少人識,但係唔會高人 ...

你爸爸很重視你地
無咩比一家人一齊更重要。識人又係周圍飛搵錢,但有小3456,度度都有頭家,唔知為乜

大宅

Jasmine-4711 發表於 24-4-12 21:10
BNO移民好似要全家人全部居留夠5年, 才可齊一申請入籍, 不接受太空人.

你最好查清楚條例先去,

BNO太空人計劃只需要香港家庭的父母其中一方,是具有BNO護照資格的人並提出申請以獲得留英許可後,就可以在英國等香港的家人準備好,再提出其餘人的簽證申請,於日後在英國團聚,屆時伴侶、配偶和1997年7月1日後出生的小孩(未滿18歲)皆可取得定居資格。

https://redbrick-property.com/bno%E5%A4%AA%E7%A9%BA%E4%BA%BA%E8%A8%88%E7%95%AB-bno-51-%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E7%A7%BB%E6%B0%91%E7%B4%B0%E7%AF%80/#:~:text=BNO%E5%A4%AA%E7%A9%BA%E4%BA%BA%E8%A8%88%E5%8A%83%E5%8F%AA,%E7%9A%86%E5%8F%AF%E5%8F%96%E5%BE%97%E5%AE%9A%E5%B1%85%E8%B3%87%E6%A0%BC%E3%80%82

大宅

noodle_noodle 發表於 24-4-12 22:26
其實點解一定要分隔兩地先會有婚姻危機,我父母夠一齊住都有,分隔兩地又唔一定會分開
...

無話一定。不過長期分隔兩地,有人趁你唔系度對你老公虛寒問暖甚至色誘,你有把握你老公始終如一嗎?樓上都講左好多例子啦。你人又唔係度,偷情易好多。

大宅

happyhealthy 發表於 24-4-12 21:46
我女同學都係,係香港讀名校,過去讀普通state school, 佢話啲同學好曳,佢唔開心,想返香港讀
...

我覺得呢d case係好匪夷所思,你話轉間對等名私校或者top公校就話姐

大宅

holt2072 發表於 24-4-12 22:16
我覺得外國的快樂教育只適合普通平民而已,我又真係唔信間間都係快樂教育,肯定有優質教育學校,否則名牌大 ...

快樂教育
識嘢果堆一早狂補入名U
唔會坐係度同你快樂靠學校等公開試gg
識人加拿大教私校講的

大宅

Silver1127 發表於 24-4-13 18:50
我女舊同學
以前小學名列前茅
過到去讀公校,好多同學父母係黑工

正常,住咩區咪咩鄰居咩同學,好多難民住埋一區,打交性侵吸毒乜都有,當地朋友話我知,唔好亂讀,要讀就揀間好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊