自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都有收過話淘寶打嚟嘅電話,又係講類似嘅嘢,佢up完一堆嘢後我都唔知佢講咩,話唔需要就收咗線
第二日又係一個唔識嘅手提電話號碼打嚟,又係講啲鄉音廣東話,話搵xxx,我話打錯收咗佢線

跟住我屋企人提醒我叫我唔好再聽呢啲唔識嘅電話,話依家啲騙徒進化到打比你係收集你把聲再去用AI整你把聲出嚟,之後再去呃你身邊嘅人(唔知呢個方法真定假,我屋企人都係聽人講)

跟住第三日我又收到個唔識嘅手提電話打嚟,今次我聽但冇出聲(連喂都冇喂),對方亦都冇同我講任何嘢,但我聽到背景聲係一男一女用普通話講緊嘢,但好嘈聽唔清佢哋講咩,我收咗線後都冇再打嚟

別墅

mackeung 發表於 23-12-9 06:14
全部都係講廣東話唔正既人。

係,最奇怪係平日我都冇咁多呢啲電話打嚟,自從我聽咗第一個自稱「淘寶」打嚟嘅電話後,連續三日都收到呢啲奇怪電話,第三日我聽完電話冇出聲就暫時冇呢啲電話打嚟

別墅

mackeung 發表於 23-12-9 06:25
我諗緊係咩人知我id no

哎呀,個自稱淘寶打嚟嘅電話,因為我真係聽唔明佢講咩,我又做緊嘢,就咁同佢講唔需要就收咗線,都冇聽到佢有冇提過我ID No.,依家聽你講完我都有啲擔心

別墅

mackeung 發表於 23-12-9 06:42
睇緊最近銀行戶口d出入。
我怕佢hack我部電話,不過我用iphone

我都係用iPhone ,不過多謝你提醒,最近睇緊啲銀行戶口,同埋通知定啲身邊熟嘅親友我唔會問佢哋借錢同埋我冇犯任何法唔會要佢哋用錢保我出嚟

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊