自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

當年阿女出牙見係倒及我已開始搵資料,到換牙時再出都係倒及,感恩係佢三年班搵到醫生可以即刻落箍,價錢係預算之內,箍咗兩年幾,效果好滿意。

伯爵府

fmc 發表於 20-11-21 04:01
醫生手勢好嗎? 有無痛到顛左

現在唔計錢lee個問題

整個療程阿女都無痛無唔舒服,落完箍照食嘢,對醫生手勢好滿意,唔記得第一次入去幾耐,有照 x-ray,同埋睇完醫生出咗個療程價錢,我都即刻 confirm 做。第一次阿女見醫生,完來佢唔止倒及牙,係牙嘅中線都歪,怪不得我覺得阿女 d 牙好肉酸,咁原來箍牙改善倒及牙之餘,亦會調整牙嘅中線,其實一路箍好快已經見到有改善,果下真係好開心。

伯爵府

米腸 發表於 20-12-24 13:54
咁早就要cool?
我以為要換哂啲牙先。。。

倒及唔同哨牙,哨牙可以遲 d 都得,倒及如果等換晒牙先換,大工程好多。
不過我睇過幾過出名牙醫都話等阿女換晒牙先攪,果時我同老公都覺得應該可以早 d 攪,又感恩預到個牙醫檢查完就可以即落箍,價錢又唔貴 (比我預算平一半有多),所以無再搵就即做。到而家阿女箍完拆咗箍 5 年年幾,暫時都仲 okay,講緊阿女瞓覺都無乜點戴果個固定牙箍。而家仲睇緊阿女青春期過後有冇反彈。

伯爵府

yinyingyin 發表於 20-12-25 22:46
我近排都發現我囡有倒及,係咪有機會出咗恒齒會變返無事?定還是整定將來都會係倒及?

見到有Jm 話要做手 ...

有 d 換咗恒齒會冇倒及,不過我女 case 係換完都係倒及,仲面一 e 起笑就好肉酸,後嚟睇醫生話阿女牙嘅中線歪咗,心諗唔怪得咁核突,醫生話唔駛等換晒牙可以即落箍,但要有心理準備就算整好都有機會反彈,因唔知阿女發育情況,所以要過咗青春期先知。我覺得有得整早d 整,一嚟唔駛做手術,早 d 箍價錢都平 d。不過每個case 都唔同,要睇醫生點講。

首頁

尾頁

跳至