烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

呢個 topic 好正,謝謝樓主,好詳細,同埋唔好俾佢沈底,等多 d 人睇到。我之前都 search 緊整 d 咩俾阿女食,佢面色差! 睇完呢個 post 第二日即刻整,我用真空煲,好方便,但我有個問題,如果將用攪碎得整唔得? 同埋豬肉同牛肉邊樣好 d?

我而家差不多隔日整,有時連續兩日再停兩日,唔知阿女飲幾耐先有效果?

伯爵府

AACheungCheung 發表於 18-7-6 18:34
請問點樣同真空㷛燉呀 , 唔該唒 。

細碗反轉放十大碗,將肉圍住碗邊放滿,come 碗蓋,真空煲放水至大碗一半,水滾放入大碗,再煲十分鐘左右,放入外煲,大約三四個小時,取出再煲十分鐘左右,攪掂。

伯爵府

AACheungCheung 發表於 18-7-9 00:25
細碗反轉放十大碗,將肉圍住碗邊放滿,come 碗蓋,真空煲放水至大碗一半,水滾放入大碗,再煲十分鐘左右, ...

打錯字,應該係細碗反轉放大碗, 我未試過加其他嘢。。。。肉係放喺及轉咗嘅細碗碗邊。。。。我係加水入真空煲,水唔可以太多,太多咪會走咗入大碗入面,我預係至大碗嘅一半,水滾後才將大碗放入真空煲內。。。。我蓋返個碗蓋,係防止有倒汗水,所以我係用有蓋嘅碗。。。。希望你明我講乜!

伯爵府

AACheungCheung 發表於 18-7-9 10:27

打錯字,應該係細碗反轉放大碗, 我未試過加其他嘢。。。。肉係放 ...

係呀,全對。。。你唔用有蓋碗,用隻碟及住都得,主要係怕有倒汗水。我個煲唔夠大,所以用有蓋碗

伯爵府

AACheungCheung 發表於 18-7-9 13:00
知道 , 我個真空㷛係細 Size , 我會揾隻有蓋嘅大碗嚟試吓 , 唔該哂你呀 , 不厭其煩咁教我 。
...

我覺得呢個好簡單方便,快 d 試吓!

首頁

尾頁

跳至