跳至

首頁
12345...15

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

Re: 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 15)

gloriayh_lee 寫道:
Teresa,

唔好擔心!我為你祈禱la!!!祝福你一切冇事!!

gloria,

多謝你!!! 我其實係小問題黎, 不過一定要"病向淺中醫".

珍珠宮

畀面勳章

Erniema,

St. Peter比St. Anthony好. St. Anthony又比St. Charles好.

其實而家都未知St. Peter 幾時轉到全日. 我最update既news係 (因我老公係St. Peter舊生, 同老師仲有contact, 岩岩前幾日見過面): St. Peter其中一晝會move去St. Paul Boys' 小學現址, 另一晝就留返o係原校, 2間學校只係隔左左一條小路. St. Peter唔會同呂明才合拚. 而St. Paul Boys' 就會到move去南區 (以前話比St. Peter o個塊地既校址).

珍珠宮

畀面勳章

Rita,

咁你有乜心水呀? (wah yan 係天主教學校, 乜你唔係要搵基督教學校咩?)

珍珠宮

畀面勳章

Rita,

IC!

不過天主教學校計個宗教分都好緊, 一定要小朋友自己已經領洗. 但係基督教學校就間間唔同, 好似St. Peter, 就算父母係基督徒, 比到個教會proof證明孩子都返緊教會已經ok.

所以如果講wah yan, matthew係咪得15分? (好似1st round 冇著數wo!)

珍珠宮

畀面勳章

TszHin媽咪 寫道:
teresa,

我多口答一句! 係matthewpa唔想個仔入基督教學校, 所以跟本唔會理會嗰5分

咁樣得15分, 其實我覺得1st round真係博唔過 (個人意見).

基督教學校有乜唔好?

珍珠宮

畀面勳章

想問下各位, 長江, 新地, 恆基, 邊個發展商d樓質素最好? (我幫人問咋.)

珍珠宮

畀面勳章

Tszhinma,

Thanks!

珍珠宮

畀面勳章

Candy,

祝可頤生日快樂, 越黎越叻女!

Hinma,

嘩!你好犀利呀. 岩岩至開學, hin仔同你都要適應下, 你又要煮埋飯, 真係少d精力都唔得呀! 我呢個"無飯"主婦, 要我餐餐煮飯實c, 我諗我煮完飯已經勀到唔想食, 減肥一定掂呀!

珍珠宮

畀面勳章

Hinma, ccmeow ,

慢慢黎啦. 小朋友同家長都要時間適應. 我都係一樣, 因為gov行5-day工作, 我而家早左返工, 但gavin又想我送佢返學, 唯有大家早d起身早d出門口. 我呢2日都好似魂魄唔齊, 放工就勊到cc下!

Hinma, 你要問下hin-hin鐘意邊本書 (因為d pamphlet排山倒海, 冇可能訂哂), 始終佢係"用家"ma! 而gavin呢, 舊年我訂過豆豆雜誌比佢睇, 耐唔中又買份明報兒童週刊. 不過佢都係睇一次就算 (我觀察過, 佢又唔係頁頁都睇得仔細o個種). 當我收埋左本magazine, 佢又當冇件事唔會問我效左o係邊. 咁我諗佢都係對呢2本麻麻.

不過, 近幾個月, 我發現Gavin好鐘意睇一本叫"黑貓白貓"既雙週刊, 細細本, $20. Gavin好主動睇呢本, 一睇完又計住幾時出新一期. 頭先我o係小童群益會見到個社工, 佢都問gavin睇既係d 咩magazine, 佢話佢有"裝"個gavin本magazine, 發現內容都幾有趣, 文字都好書面語, 又幾益智.

我諗你可以買本比hinhin睇下先再考慮啦!

珍珠宮

畀面勳章

ppl,

其實我都鐘意校風嚴謹d既學校架 想問下, 而家係咪仲用緊Pokulam 校舍? 幾時有新campus?

Tszhinma,

Paul Boys'要Fri 至有通告, 所以今個Fri至會成疊比我. 其實我舊年同你一樣15-16, 唔知好唔好訂明報. 初初諗住暑假訂, 去7仔拎newspaper. 點知等來等去都冇訂閱表格, 最後都係搵chingchingmom幫有至有得暑假睇明報咋.

不過今年Gavin又大d, 識既字多左, 我都可能繼續訂明報.

珍珠宮

畀面勳章

各位,

我又進入同Gavin抗戰狀態.... :-(

我已經病到cc下, 一放工去左睇中醫跟住搵埋李醫生 (李醫生今日終於放完假開診), 求其食左碗米線就返屋企睇gavin功課.

佢自己供出黎話今日比老師寫左手冊"欠workbook", 咁都唔止, 佢d homework又出現好多careless mistakes!!!!!!!!!!! 做workbook唔識都唔去睇textbook, 寧願自己作個answer (仲要唔la 更既answer兼careless mistakes again!)

只係得2樣功課, 而家全部擦哂..... 又做到夜媽媽.....

我而家周身骨痛, 本來諗住食左藥早d瞓, 而家....

珍珠宮

畀面勳章

Tszhinma, 3G,

係呀! 我感冒呀! 食左藥, 今朝感冒症狀減左, 不過好

, 搭車又反胃 (幾驚自己嘔呀 ). 好彩食左d bread之後好左少少.

呢幾個星期相信都會係辛苦架. 岩岩開學, gavinpa勁忙, 佢幫唔到我, 我又要睇gavin功課, 簽回條, 而我同gavinpa上既英文course仲有2晚要返學. 我已經冇時間去諗下點"罰"gavin. 而家只係勸導佢要自己做好d功課同執好書包. 我同佢講左今年唔會再check佢書包係咪帶齊書, 佢要自己攪掂.

珍珠宮

畀面勳章

Tszhinma, Hinma, Candy,

我今晚上完堂返到屋企時gavin已經瞓左喇. 我叫左佢將d 功課擺o係table比我check. 一如昨天, 所有workbooks都係漏寫dates!

佢上左小二, 我梗希望佢有改善啦. 而家講明我唔同佢check書包. 不過, 今晚打開佢書包, 發現有本General Studies 書, 其實係今日上完堂, 聽日唔洗帶. 我咪又靜靜雞抽返本書出黎law, 佢d書真係好鬼c重.

學校已經開始報solo verse speaking. 舊年gavin比老師選左去集誦. 我叫佢今年自己同老師去提出, 叫老師比佢獨誦. 佢初初唔肯, 不過我鼓勵佢去參加 (當然用少少物質利誘下啦). 今日, 佢個傻瓜打電話話比我聽老師選左佢英文集誦. 我已經好開心架喇. 點知今晚睇到張application form, 要我比$70, 我就覺得奇怪, 再睇下.... 原來老師係搵佢去英文獨誦. 我真係好開心, 唔係要佢得獎, 而係一個好好既experience, 當年我小學好想參加都冇份呀. 我諗到時我會放日假去觀賽支持佢

Carol,

一切開始上軌道, 真係好喇.

珍珠宮

畀面勳章

chrisnvic,

Gavin is attending St. Paul Boys'

Hinma,

今天好少少啦!感冒就好好多, 只係因為前幾日食左鐵丸反胃, 嘔左幾次之後個肚就嘰哩咕嚕好唔舒服, 一食野就頂住.

珍珠宮

畀面勳章

chrisnvic,

我覺得功課唔算多. 不過如果次次要改正+慢吞吞, 咁就4個鐘都做唔哂.

Kittylock,

我都未知個verse既內容, 係咪有得揀架. 你呢篇係咪"指定"o個篇? (ie. gavin都係呢篇?)

珍珠宮

畀面勳章

Micky,

St. Peter轉全日還未有確實日期?!不過可以問下3G,她大仔今年在St. Peter讀小一。

我上星期也好不過你,我吃了鐵丸(因爲貧血),受不了副作用嘔了幾次,然後腸和胃都不斷“打轉”,搞了幾天才好了少少。所以,我都決定去找中醫調理。

我一路都在上環浸大看中醫,既然我受不了鐵丸,我索性找中醫幫我調理。上星期醫師開了21味的中藥給我,吃了2天,感覺很好,所以我會繼續找他們調理。

珍珠宮

畀面勳章

Rita,

我都想買牛肉汁。不過,原來葆衛X牛肉汁已經沒有用牛肉做,因爲英國的瘋牛症。

珍珠宮

畀面勳章

Marblema,

中醫都有開阿膠比我. 我仲諗緊好唔好自己再買位元堂阿膠飲劑飲下. 不過唔平, 一盒6樽都要百幾蚊.

珍珠宮

畀面勳章

Tszhinma,

咁都好a! 起碼係Hugo"以為"漏低左, 佢對自己d野上心姐. 比著Gavin, 佢就乜都漏哂, 完全當冇件事tim!

Gavin今晚又要"炳", 佢又同我, 同工人講大話. 今日仲激C, 佢放學要工人o係tuck shop買野食比佢, 工人實唔肯. 佢發皮4, 自己唔跟住工人特登行得好快. 我工人"咩"住佢個書包, 加上周圍都係Paul Boys'學生, 佢一時見唔到gavin, 搵搵下至見佢坐左o係石塘咀街市個esclator度 (我工人話, 係"escalator"!).

佢返到屋企, 仲同我打小報告話係工人掛住同人chat而遲左. (實情係工人猛搵佢而遲左10mins)!!

最嬲既係, 佢o係屋企123食左我半包lemon puff (自己食哂!)

今晚唔會原諒佢, 我同佢講左我會寫手冊話比老師知佢講大話!

珍珠宮

畀面勳章

Tszhinma,

佢而家大d, 都唔算唔尊重工人. 不過我工人有時唔掙氣, 會做埋d明知我唔鐘意既野 (ie o係街埋堆chat, 遲到接gavin), 咁gavin咪知道佢冇我咁權威law

我話寫佢手冊, 佢都冇聲出啦. 我話再有發現講大話, 我就會等佢朝早送左佢返學之後直接同班主任"了解", 再進一步, 就搵訓導主任, 再唔得就到校長...

我諗諗下, 佢既然有咁多藉口, 我就索性唔洗佢放學做功課. 一放學, 佢第一件事係練琴, 練左琴, 等我返到黎佢要o係我面前做功課. 而我就同"高壓"政策去monitor佢既功課. 等佢知道自己唔自律就要我"幫"佢自律, 到時連TV都冇得睇.

首頁
12345...15

尾頁

跳至