自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

好鍾意係淘寶買材料包玩, 我最鍾意砌屋仔, 玩過好多款, 最近呢款我覺得最好玩

獻醜下先

另外有冇粘土愛好者? 我好想試下玩粘土, 做微縮模型, 但上網睇好似好難, 唔知有冇人可以分享下
大家仲有冇係淘寶淘過咩材料包好玩的, 不如分享下, 我岩岩今日砌左個永生花裝飾, 不過我覺得麻麻地好玩

FiFiMa    發表於 17-12-10 18:43
APIGMA    發表於 17-12-10 17:12
siu05    發表於 17-12-9 15:25
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

好媽媽勳章

永生花裝飾

FiFiMa    發表於 17-12-10 18:43

珍珠宮

好媽媽勳章

sasa0516 發表於 17-12-8 22:26
我整屋就唔識,但我鍾意diy 裙
DIY到自用好正呀 我啲屋仔, 做完放係屋企一排, 過一排有啲就掉架喇, 好浪費

珍珠宮

好媽媽勳章

wannabe118 發表於 17-12-8 22:57
買過 砌左1/4放棄左
好好玩架, 我都砌左3日先砌哂, 得閒就砌小小囉, 砌完個人好開心

珍珠宮

好媽媽勳章

homei888 發表於 17-12-9 01:35
淘寶砌屋仔貴唔貴?

唔貴呀,我買個款78蚊

珍珠宮

好媽媽勳章

cqwert 發表於 17-12-9 09:29
回覆 sumlam 的帖子

你砌的屋仔好靚,你好有心機,我都有玩過砌咗一半放埋一邊,真係要好有心機砌,我以前 ...

請問如果粘土,我想砌下蛋糕呀,花花呀啲微型野,應該買軟陶定輕粘土,但軟陶好似要焗都幾麻煩

珍珠宮

好媽媽勳章

yauyaumammy 發表於 17-12-9 07:48
好靚呀!有沒有link介紹?
我都想試試⋯⋯⋯

我係呢間買,但其實同款既話是但一間買都得,因為同廠的,不過要留意順豐唔收,因有膠水個啲

【diy小屋别墅手工创意制作雅致圣诞拼装模型玩具公主房子生日礼物】http://j.yoafj.com/h.yc1CmL 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥I5gX0RC3Mge¥后打开(emoji)手淘(emoji)

珍珠宮

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 17-12-9 09:30
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15208360
我同個女都好鍾意,喺志趣開咗個帖放 ...

陶瓷我都想玩,但諗過屋企燒唔到,砌完唔燒好似冇用,你玩陶瓷係咪出去學,我見淘寶有部超迷你陶瓷機,其實好想買黎玩

珍珠宮

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 17-12-9 14:24
陶瓷屋企唔夠大盞搞,我係出去學,老師提供陶泥拉坏機同油彩加代燒,佢教室有兩個窯,一次過燒好多件,要排 ...

呢部超級迷你陶瓷機,我好想玩,知唔知有冇土可以唔洗燒又玩到呢部機呀? 謝謝

【迷你陶艺机 美拍玄德小陶艺机全套套装(单机+调速开关+转盘)】http://z.icyad.com/h.yXyxSu 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥sQxH0RBcnLO¥后打开(emoji)手淘(emoji)

珍珠宮

好媽媽勳章

Nbs 發表於 17-12-9 15:18
我又 post 下先,不過係好多年前整,而家無時間lu.

超級靚呀,你係出過去學?我就係想整呢啲,整完可以放入我間屋企到 諗起就開心

請問新手應該買咩工具同咩土玩好呀?我想上youtube跟住學黎整,但佢地好小介紹工具,謝謝

珍珠宮

好媽媽勳章

Lorican 發表於 17-12-9 16:26
跟朋友整,另外仲有手工皂

樓主我有兩盒屋仔 ,冇砌到,係朋友比我,你要唔要?可以送比你

我屋仔開始厭厭地所以唔洗了,多謝先

我開始想玩粘土整啲微型公仔放入間屋仔到

珍珠宮

好媽媽勳章

Yuki_Yeung 發表於 17-12-9 17:37
你呢間屋仔好靚呀,可唔可以比link

我都好鍾意做手工嘅野,不過湊仔無乜時間

30樓有link

樹枝粘土係砌咩野玩多?有相睇下嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

cqwert 發表於 17-12-9 22:59
回覆 sumlam 的帖子

我是用樹脂粘土做,想問樓主巳買製造粘土工具嗎?

未呀,我仲十五十六緊,淘乜diy材料包玩好

珍珠宮

好媽媽勳章

iceicedog 發表於 17-12-10 00:25
我都好鐘意淘呢啲屋仔整,而家整緊蛋糕店

我都想砌蛋糕店,仲想整啲粘土微型蛋糕放入去

珍珠宮

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 17-12-9 23:41
呢個係迷你拉坏機,未學過整有難度,淨點揾中心點已經要學一段時間,之後手勢定型都要工多藝熟,同埋上油 ...

我唔會出去學架喇,我好怕要預定一日上堂咁,都係自己淘野玩下就夠了

珍珠宮

好媽媽勳章

qq媽媽咪 發表於 17-12-9 19:37

我都係最鍾情屋仔

珍珠宮

好媽媽勳章

Nbs 發表於 17-12-9 19:44
我好耐之前整,都上過少少堂,但主要都係睇書整 (當年連 youtube 都仲未有!)。 台灣同日本都有出版呢d ...

唔該哂,我諗緊淘輕粘土定軟陶,哈哈,因我見youtube個個都玩軟陶。

同埋想請教,調色既話,用acrylic paint 同色粉,有咩分別架?many thx

珍珠宮

好媽媽勳章

Lorican 發表於 17-12-10 00:56
哦⋯⋯
如果有其他jm想要 ,可以搵我 。
免費送出,自付返運費就得

不如你自己開黎玩 好好玩架

珍珠宮

好媽媽勳章

Meowbb_bb 發表於 17-12-10 13:36
I like making preserved roses and knitting

好靚呀,我之前都想買呢款玻璃瓶砌永生花,但最尾買左車環個款。,麻麻地靚同唔好玩既

你呢款係咪只係將啲花插入花泥,定係啲玫瑰要自己砌架?thx

珍珠宮

好媽媽勳章

Nbs 發表於 17-12-10 08:07
外國無樹脂黏土,所以多用polymer clay.
不過我覺得比較麻煩,hk 天氣好似唔係好適合。
買返嚟已經好硬好 ...

但我上youtube見人用色粉溝落啲土到黎調色,所以諗緊只買acrylic paint. 定買色粉,定兩樣都買哂,同埋初玩,土係咪只買白色可以了,自己溝色就ok? 還是最好買多啲顏色既土比較好? sry, 好多問題 謝謝哦

首頁

尾頁

跳至