自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

的確好奇怪,有心將生意交俾仔女,係會早作部署,安排仔女返公司學習,一直唔作安排,仔女又點會知公司運作而接手。
同埋話交俾下屬,股份點安排?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jamiemeowmeow 發表於 23-7-21 23:16
比晒佢。佢任何野都唔肯交代, 仲同我媽恥笑我乜都唔識, 仲大口氣想做佢盤生意
...

佢咁講到出口,放棄佢吧,應該由下屬去照料佢。

象牙宮

jamiemeowmeow 發表於 23-7-21 23:26
正路諗, 点解唔係交生意比子女, 然後叫子女繼續請女下屬?

而家係將所有生意加資金交比女下屬。

同意,我唔覺得公司職員跟超過2/30年就會將公司轉贈俾員工,員工年紀都唔細啦,舊有員工都有退休嘅一日, 要將生意延續,係應該栽培自己子女,再由子女重新組班,招聘年輕新一代班底,生意才能與時並進。

象牙宮

jamiemeowmeow 發表於 23-7-21 23:30
我一路都懷疑, 我有話請私家偵探, 但我媽反對。

其實,會唔會你媽媽都知知哋? 女人嘅直覺,冇理由會唔覺,唔踢爆就扮冇事,你老豆一樣俾家用一樣養你哋就當相安無事?

象牙宮

jamiemeowmeow 發表於 23-7-21 23:35
而家一係離婚, 一係等佢死, 層樓比我媽, 因係長命契。

佢而家已無比$ 我媽。

公司股份你哋全部冇佔%? 只係得你老豆? 其實你知唔知公司股權嘅嘢?

象牙宮

美味 發表於 23-7-21 23:37
如我是老闆,無人接我情愿賣盤都唔會俾下屬,根本哩個唔係一個option

個重點係~仔女從來冇拒絕接手,係個老豆從來冇部署樓主接手,哩樣真係好奇怪,正如大家估計,一係下屬同佢有仔女,嗰邊嘅仔女已喺公司做緊,交俾佢哋變得順理成章。 否則,我好難相信職員跟咗老細2/30年就可以攞咗間公司,老細自己有下一代唔接手。

象牙宮

jamiemeowmeow 發表於 23-7-21 23:35
而家一係離婚, 一係等佢死, 層樓比我媽, 因係長命契。

佢而家已無比$ 我媽。

你媽只得一層樓?公司股權冇份?

象牙宮

jamiemeowmeow 發表於 23-7-21 23:47
冇股份

咁下屬好大機會有股份

象牙宮

kwhkwh 發表於 23-7-21 23:52
但樓主話下屬根左佢2X年, 當立即有下一代, 分分鐘尚未出身仍在讀緊書喎

我估(真係估架咋):
1. 他說他想建立一間小工廠, 叫我大學畢業回來幫他
2. 我畢業後他叫我去其他公司工作攞經驗

我懷疑樓主會不會在「攞經驗」當中出左事, 令到老人家覺得樓主冇心/冇能力接手??

我覺得唔會,如果單純只係想下屬有工做做到退休,股權應該轉俾子女,公司繼續由下屬運作,下屬只係繼續有糧出,同時要安排子女入公司學習接手,而唔會成間公司俾咗下屬。

象牙宮

26days 發表於 23-7-21 23:54
同諗法,而且樓主媽媽其實知情,所以唔讚成樓主搵私家偵探。

係呀,可能樓主媽媽知情,唔想踢爆冇彎轉,起碼個男人有返屋企有俾家用有養仔女,諗住忍下忍下就一世。揾私家偵探查到,知道咗咁離唔離婚?又冇信心個男人會因此同下屬分開。

象牙宮

hellomiki 發表於 23-7-21 23:57
令我諗起一個偽人李龍基,將7層樓比晒個女人,自己子女一層樓都冇

吓? 自己仔女冇?

象牙宮

Ritzmary 發表於 23-7-22 00:01
佢生前在清醒情況下立遣囑/將資產轉移畀小三,你真無仇報喎,依加小三手執大權,財產已落小三名下,打官司 ...

其實係Ga,公司股份如果已經做晒正式手續,樓主都好難爭。仲要一直都係冇股份。根本樓主老豆冇諗過俾樓主接手。

象牙宮

hellomiki 發表於 23-7-22 00:05
應該就冇

象牙宮

jamiemeowmeow 發表於 23-7-22 00:07
我都唔知我應該点爭?

你只係知佢大陸有筆錢(佢唔肯加你名),公司嘅嘢你唔知,唯一係得一層樓係你媽媽名,爭啲乜嘢都未必知,好難搞。

象牙宮

Vengerov 發表於 23-7-22 00:09
一早入晒屋都吾奇。識果個私生子啱畢業一入職,高過公司所有元配仔女人工
...

就是了,正常都係交俾自己仔女,交俾下屬,仔女連股份都冇,除非有私生子

象牙宮

Vengerov 發表於 23-7-22 00:11
你稀罕嘅咪扮下,唔稀罕咪以後陌路人,唔好後悔就得

唔稀罕嘅,就出心啦,想幫就幫,唔想幫就叫佢下屬照料佢。

象牙宮

jamiemeowmeow 發表於 23-7-22 00:15
係死心同心淡........

其實呢~我感覺你老豆喺屋企係咪一言堂? 只有佢講冇人講?媽媽咁多年都好忍佢?

象牙宮

jamiemeowmeow 發表於 23-7-22 00:29
係。

狂燥同冷血。細個我比佢打到牙都崩, 但我由細到大都品學兼優。

似乎,你哩門就算係元配,都較弱勢,你老豆應該已作打算,你亦應該冇咩可以做同爭(佢做開生意,接觸開法律文件,公司註冊分分鈡唔只一間,股權分配你哋亦唔清楚),如佢一早做晒轉讓,遺囑。

正常嘅老豆,唔會恥笑自己仔女唔識,仲想做佢盤生意(佢同你哋關係好冷漠),反而係按部就班安排仔女接手,佢唔會太多嘢留俾你哋~我諗!

象牙宮

kwhkwh 發表於 23-7-22 00:48
記者係咁報呀,7物業俾哂佢

冇眼睇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊