自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做咗6年?如果佢自己唔想續約,佢就冇咗份長服個喎,無端端突然中降?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

greenpea 發表於 17-12-7 09:05
噢,原來 5 年就有長服,我還以為要 6 年添

謝謝告知

好陰既招數

其實想早啲攞長服,可以開心見誠同雇主講,早啲出少少比佢,簽返字冇話唔得嘖,何必咁玩嘢,以後一路年年都有㗎嘛,玩呢啲走,為了攞少少,其實佢都好短視,你估咁容易遇到個大家合作愉快既雇主咩⋯⋯
冇用ga, 之前有個菲姐同我做咗6年,我一直同佢講,無論係佢唔續約或我唔續佢,我都會俾長服佢,叫佢唔駛擔心,結果,佢因為想返菲再婚(佢冇老實同我講,後尾我知道了),想唔做了,但又驚攞唔到長服,結果某朝喺房扮暈倒,因叫佢唔醒,我報警叫救護車,警察一上門佢就醒得返同攞身份証,救護員嚟到又話睇唔到佢咩事,但佢跟住又話暈了,係叫唔醒嗰隻,但救護員check佢脈搏心跳全部正常,用擔架抬佢上救護車,但遲遲唔開車,我催促救護員開車去醫院,救護員叫我再試下叫工人睇佢應唔應,工人都冇應,咁就去醫院啦,入到急症室,佢又起到身同醫生講嘢,救護員見狀出嚟同我講,工人係咪驚我炒佢? 我先醒覺,工人係驚我唔炒佢,佢攞唔到長服,之後佢喺醫院住咗幾日,話右手郁唔到,醫生同我商量話揾唔到佢右手有咩事,提議我自已俾錢同佢做CT Scan(因哩啲保險唔包的,要我自己俾錢),咁我話好,亦同工人講,我會醫好佢先俾佢返菲,跟住第二日工人自己要求出院返屋企,唔肯照CT Scan, 然後同我講,佢右手已廢了,做唔到嘢,想返菲,咁我同佢講,佢冇醫生證明係唔算合理拒絕續約,佢係冇資格攞到長服的,不過,我會守我諾言,俾返長服佢。

而家都有同佢聯絡,佢再婚後仲有小朋友,仲喺菲開咗佢哋本土嘅resort, 生活過得唔錯。 幾好嘅外傭,無論關係幾唔錯,去到骨節眼裹,都會為佢哋自己打算的。

象牙宮

greenpea 發表於 17-12-7 13:18
我意為長服係過了 5 年,你炒佢都要比的添

人性真的唔值錢
僱主炒工人,要俾長服,但工人如果覺得揾夠想自己走,唔續約,就攞唔到長服,哩個就係誘因令工人玩嘢迫僱主炒佢哋。

仲有,千萬唔可以未結束合約就俾長服,因喺勞例上,長服唔一定要俾,所以冇預付長服哩回事,以往試過有僱主預付長服,點知完約後工人告僱主欠長服,當時裁判官就以哩個理據(長服唔到完約嗰日都未能決定要俾,或者俾幾多,所以冇可能預付)判預付嗰份錢係"饋贈",唔係長服,僱主要重新再俾長服。

因為長服係要跟結束合約情況,同年期嚟計,點可能假設要俾同會預付到?

首頁

尾頁

跳至