自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tammy2008 發表於 17-3-28 11:33
好心啦...有D人可能每日只係可以攞20-30蚊出來買餸食飯, 你富貴你既事唔洗咁話人既.... ...
所以我唔會問何不吃肉糜,可能某啲人生活圈子狹窄,平日亦冇咩可以分享,哩個係唯一分享溝通的途徑,唔太過份的話,又有何不可?

my005    發表於 17-3-28 11:55

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 17-3-28 12:07
BK文化, 一係無人講, 一係一齊插, 越講越涼薄.
人情冷暖,世界本是如此,阻止唔到人哋的想法,但堅持自己的原則,做好自己,不向失意的人加多一腳。

你估我唔到    發表於 17-3-28 17:50
tammy2008    發表於 17-3-28 12:15

象牙宮

my005 發表於 17-3-28 12:09
同意﹗自己生活得好,但對其他生活艱難既人,我更覺感恩同時亦會包容佢地多d。

記得我以前有個同事,佢話 ...
茄汁豆做餸,我細個時屋企都係咁,我比你同事好彩小小,我好早出嚟做嘢,家務係啲妹幫手做,所以我係唔識煮飯的,係結咗婚後,先開始煮,到而家都唔叻ga, 不過而家網上資料好方便,想煮咩都好容易揾到食譜。

我只係覺得,可能某一撮人,平日朋友親人都好小來往,每天可以傾談嘅人都冇乜, 如果身體又唔太好的話,真係想有正常社交都未必可能,上網,可能係佢唯一同外界溝通的途徑,將佢自己僅有的軼事分享,如不過份,我覺得OK喎!

my005    發表於 17-3-28 12:24

象牙宮

jarjane 發表於 17-3-28 12:27
同意 有頭髮邊個想做癩痢 ,雖然食物唔係咁吸引, 但係好欣賞嗰位樓主知足常樂嘅心情, 雖然清 ...
用僅有的能力,去煮好每餐飯,佢都盡咗佢能力

samo    發表於 17-3-29 17:22

象牙宮

claudia 發表於 17-3-28 12:38
有時甚至唔係因金錢考慮.
好似我咁, 有時都食罐頭, 咸蛋, 唔係窮到無錢買200蚊餸一餐, 係口痕啫.
...
午餐肉,豆豉鯪魚,耐唔時都會食

象牙宮

jarjane 發表於 17-3-28 12:40

現實版憎人富貴厭人窮
潮版靚太買貴嘢又唔抵得 ,公海粗茶淡飯又嘲笑人
哩樣係幾好笑的

首頁

尾頁

跳至