懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 捐贈臍帶血予紅十字會

藍雪兒,

我第一胎係仁安生, 我有自己俾$儲臍帶血呀, 我個陣時香港得一間私人臍帶血公司,無得選擇情況下儲左係個間公司到,我啱啱有左三個月,哈哈,係意料之外,我都會幫bb儲,公平d ma...不過,宜家香港已經有三間公司lu, background 仲好d tim... 其中一間叫生寶佢地有個存十捐一計劃,for 係私家醫院生既捐贈者... 可以問下佢地<<<我係先排報紙到見到
:-D :-P :-o

複式洋房

但係呢間公司係台灣多間(好似有成8間)臍帶血公司裡面最大果間,佔市場6成wor! 最緊要佢地有相關科研ma... 總公司攞齊咁多證書,係想俾人知佢地著重品質,香港公司都唔會衰la... 另外一間新加坡的 我都會考慮,佢地總公司都係有張什麼美國血庫認證,不過佢d sales 就差咁d... 唔係好pro lor... 講真代言人既野我唔係好理... 佢地唔好彩...搵着個賤人代言... 總之,我仲有大把時間諗儲邊間, 遲d緊係上去睇下個實驗室先啦,總之,唔會儲番個間啦,聽聞佢地又轉手,死啦,我個大女d血係佢地到,唔知可唔可以轉去另一間繼續儲既呢 ??? 有無人知???

複式洋房

我記得以前幫大女儲時,有份健康問卷要填,有問過某段時間係唔係英國,驚有瘋牛症喎...

複式洋房

Makdull001,

5-8 Aug 有個bb展,你去睇下,問佢地攞份資料睇下。

複式洋房

我係BB展比較晒3間公司背景, 信譽, 品質, 可靠性, 攞晒d資料返屋企同老公商量, 啱啱禮拜六去左生寶個實驗室睇, 最後簽左生寶, 因為真係覺得佢品質有保證, 公司真係用心做生物科技相關既業務。

其實我第一胎儲係cryolife, 係bb展佢話減成8000蚊比我, 我即時好驚, 無不理由減咁多, 夠竟係食水深, 定係佢公司真係俾人搶晒d生意好唔掂, 如果食水咁深, 佢地夠竟用d mug 野儀器設備幫我儲??? 我宜家好驚我大女份血唔知點呀! 仲有最近係報紙睇到華源有隻藥品質有問題,有個bb女打左死左, 陰公, 不過我唔知佢佔cryolife 股份有幾多... 總之好驚la

我勸各位媽媽要比較清楚公司的財務狀況, 相關科研, 儲存地方, 技術, 儀器設備 ... 仲要睇下佢地有mug 野保障比d 客人... 記住問清楚囉

複式洋房

你個問題我都問過啦, 佢地俾我既答覆令我好有信心, 你唔好斷章取義啦... 你不妨打個電話去問下佢地...

如果你真係 cryolife 既staff, 你地improve 下你地仲好啦...update 下最新科技啦... 唔係有competitor你地都唔知驚... 我有份血係你地到...你地唔好執呀...仲有 07baby講得啱...唔好係到影響會員對話..我都覺得好反感... 如果你唔係咁就得罪晒, 當我無講過野...

複式洋房

臍 血 幹 細 胞 培 植 人 造 肝(蘋果日報 1-11-2006)

【 本 報 訊 】 15 年 後 肝 病 病 人 有 望 移 植 由 幹 細 胞 培 植 出 來 的 「 人 造 肝 臟 」 , 挽 救 無 法 長 時 間 等 候 屍 肝 的 病 人 , 英 國 醫 學 界 與 美 國 科 學 家 參 考 美 國 太 空 總 署 的 技 術 , 以 臍 血 幹 細 胞 培 植 出 人 造 肝 , 更 可 利 用 人 造 肝 試 驗 藥 物 的 毒 性 , 避 免 出 現 英 國 有 病 人 試 藥 時 死 亡 的 慘 劇 。
《 蘇 格 蘭 人 報 》 昨 日 報 道 , 英 國 紐 卡 素 大 學 與 美 國 侯 斯 頓 太 空 總 署 的 科 學 家 組 成 研 究 隊 伍 , 成 功 利 用 臍 血 ( Umilical cords ) 的 幹 細 胞 , 培 植 出 小 型 肝 臟 , 此 突 破 或 可 解 決 現 時 長 時 間 輪 候 屍 肝 、 及 令 病 人 感 到 絕 望 的 問 題 。

仍 需 作 長 時 間 試 驗

紐 卡 素 大 學 研 究 人 員 McGuckin 授 去 年 開 始 利 用 嬰 兒 臍 血 幹 細 胞 培 植 肝 臟 組 織 , 他 估 計 未 來 15 年 內 有 望 以 人 造 肝 為 病 人 進 行 移 植 手 術 。 現 時 肝 臟 移 植 方 法 只 需 要 小 部 份 肝 臟 , 移 植 到 病 人 身 上 , 肝 臟 會 自 行 長 大 , 但 真 正 能 夠 以 人 造 肝 替 代 活 肝 或 屍 肝 , 仍 要 長 時 間 試 驗 其 可 行 性 及 安 全 性 。
不 過 , 短 期 內 可 以 利 用 這 種 小 型 人 造 肝 臟 代 替 動 物 及 人 類 作 白 老 鼠 , 測 試 藥 物 的 毒 性 , 減 少 人 類 親 身 試 藥 的 風 險 , 待 藥 物 通 過 人 造 肝 的 安 全 測 試 後 才 作 臨 床 測 試 , 近 年 在 英 國 已 有 六 人 測 試 新 藥 時 出 現 嚴 重 反 應 。

複式洋房

其實我覺得係政府生唔可以自己儲好剝奪權利囉,d野係我地自己架嘛

首頁

尾頁

跳至