婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:想大家分析下,同比下意見THX

其實,簡單d睇,比唔到就係比唔到。無可能借錢比6299去風花說月。無錢。有能力當然要幫手,但你都借到去娘家了,重可以點?生意周轉都話博個將來,吃渴玩樂嘅叫人點幫? 其他兄弟姊妹嘅野,你唔好理住,同先生相量下你地可以負擔幾多就比幾多。你已經做足本份了。你重係人地嘅女,你都有孝順自己父母嘅責任。無可能長期叫你父母養你老爺奶奶。62嘅還錢,你都要還錢比你爸媽。如果你62真係咁有情有義嘅,無可能叫自己有債不還,自己父母嘅債都唔還去還別人嘅債務。99嘅零用,sorry, 你自己都要崖麵包,無可能支付奶奶唱k嘅錢。 以前老爺係一個養幾個無問題,但我相信你地以前無人成日唱k,也沒有人負債。老爺以前也有間公司,現在也別提當年勇了。$5000 養6299 其實都唔係好大嘅數,但係比左幾十萬,比曬自己嘅saving,重要負債咁供養6299,姑仔嘅風花說月,咁就過份少少。 你理想生仔嘅時間也不多了,這是不是比6299嘅面子更重要。佢地玩少陣,就可能有孫抱了,那一樣急?同先生再相量下啦,佢同意就唔好理其他人住。唔係話大難林各自飛,現在係你地有難,6299唔理,係佢地無幫你地吖。 ps 預左吵,比耐性忍下,盡量save 多點錢,相信6299個鑊 pps小心留意你先生,佢咁灰,壓力不少。男人天生不大會減壓!

侯爵府

唔知樓主傾了末?
我想男人都唔多識handle 人際關係同壓力,總之唔好麻煩到佢。 家事煩了咁耐,又話灰晒心,我諗你先生真係有點死心,想是但比錢了事。但佢忘了,那不是他的錢,家不是他一個人話哂事。但男人就是認不清事實,你挑戰佢嘅尊嚴,相信也傾不到什麼結果。 如果你可以忍一下,不如過一晚平靜嘅二人世界先。回憶下當初你地欣賞對方嘅地方,相愛的原因和結婚嘅目的。請先收保你地的關係,再去打仗。 再,你巳3x,再等3年先可以開始去生BB ,或者唔生。哩個又是否你地相同嘅意願? 男人唔明生仔都係一年嘅事,教仔係20年嘅事。你可以接受到你更年期早過你小朋友青春期嗎?兩個人嘅生活可以好簡單,但那是你地心目中的家嗎?請傾下你地對將來的希望,咁有個目標比你先生睇下,先可以喚醒佢的動力,為自己的家爭取!

侯爵府

對呀!快d send message! 唔好罵,只要軟攻呀!

侯爵府

請c6 唔好promise 任何野!無就係無架啦!回家同你相量下先!

侯爵府

你無錯! 哩到大把人嫌你罵得少潻! 衰d睇,你c6見到你走,唔肯返屋企先開始擔心, 之前傾野,佢都係淨係關心果$5千蚊,究竟重未知個問題係"無錢" 啦!無得龐阿媽啦! 重想請你比錢! 佢有幾關心你? 你有大把人支持你,請請女友都上黎睇下,佢都有人支持吖!

侯爵府

其實你有無提你c6,d窗花係燒死,開唔到架?佢阿媽擺明做戲喎! 之前對大佬試過啦喎! 佢阿媽剛收左細路一筆錢,點解重一定要個個月 $2 萬?你c6又講唔通,哩筆錢用完,遲幾個月咪又要錢,邊可能遲d cut 家用! 衰d講,佢阿媽好快又死過架啦!佢阿爸做物q生意,自己老婆管唔掂,攪到d仔咁,都唔出聲,好人有限!

侯爵府

你C6

侯爵府

.....那麼愛你為什麼 莫文蔚 獨白.
"從女性觀點 讓我明白地說 無論你是挖心掏肺
呼天搶地或是熱情如火 不只白白惹人討厭讓人嫌你囉唆
恨不得沒跟你認識過 你講也講不聽,聽又聽不懂 懂也不會做
你做又做不好 哼 你現在唱個這樣的歌 你到底是想對我說什麼?"

"有太多男女就像你就像我,年紀輕輕開始拍拖
純純的愛或者天雷地火,眼看卿卿我我眼看情海生波
最終日子還得往下過,你可以說我冷漠,或是怪我刻薄
我倒想等著看,你沒我能不能活,你現在唱個這樣的歌,
你以為我們之間還會有什麼?"

侯爵府

引用:回覆+yamaneko+的帖子 激死我

原帖由 hauhauhau 於 12-03-10 發表
回覆 yamaneko 的帖子

激死我
"我激死你?"

侯爵府

想問樓主點解要搬去女友家住?我知你想避開c6 等大家分開冷靜下。但如果你住第到又要比錢,那有點不化算!你既家現在係你比錢,雜費係你比嘅,係你c6要阿媽唔要老婆,點解你要避佢? 你應該踢佢返佢阿媽到,換鎖!等佢多d時間感受下母愛,感受下阿媽幾窮幾唔夠錢洗!同時幫手做下家務!

無理由你重要支付佢嘅生活費! 你地今次分開,時間可能長d,真係無理由你長期屈居其他地方,除非你不再付家中任何雜費。同c6講我要返自己屋企諗野,但唔想見到你,你返你阿媽到,等我考慮下我地嘅關係。跟手請個朋友陪你回家住一陣啦。

侯爵府

引用:回覆+yamaneko+的帖子 咁如果我番去..C6咪

原帖由 hauhauhau 於 12-03-10 發表
回覆 yamaneko 的帖子

咁如果我番去..C6咪知我係邊囉..會唔會日日煩住我?我呢個月開始可以唔比佢個邊租同 ...
如果你唔想c6煩你,你可以同佢講,你考慮緊分手,你c6夠擔煩我,又攪唔掂你阿爸阿媽,咁就律師樓見! 第一,現在係你c6衰,做乜要讓個家比佢,而你就玩放逐?mouth: 家係你經營的,做乜比c6咁舒服?第二,c6有地方hide,佢就做駝鳥逃避問題,等日子過,等你返黎。你嘅根係佢手上,好似你走唔甩咁,你都要回家攞雜物架。 第三,佢而家知你安全,你住邊,佢知唔知都不大問題,因為佢去你家坐下,你就出現了。 比唔比佢煩到,就睇你既功力,是否企硬!第四,長住朋友家對你也不大好,成日都講返c6嘅家事,個人會好大壓力,特別係而家你無野做到。你出左offer 了,等佢地自己諗通吧。 而且啊,長貧難顧,相見好,同住難。 你每日提醒女友c6嘅一家,相信佢心都未必好受。唔係講你出聲,而係你又真係c6 嘅家人嘛。咁佢點move on?(當然,哩d都係我小人之心。) 最後,你出黎咁耐,一定用多左錢,好似多左出街食飯,交通費,多一套日常用品。c6 有無問你夠唔夠現金用?天氣忽冷忽熱,你c6可有關心你夠唔夠衫?點解你要"讓"你的家比佢?佢覺得要比錢阿媽先,咁就唔需要留係到!迫佢返佢阿媽到,相信佢阿媽唔會放過佢,等佢地早曰解決問題!而不是不了了之!

侯爵府

只要你有決心,你嘅路只會越黎越好! 要愛惜自己呀!

侯爵府

唉,簡單d講,(sorry,可能恨心d),你覺得c6搵你番去做乜吖。
佢吖媽果到乜都唔肯改,又放定聲氣要錢睇醫生,咁即係遲d重要多d錢。你c6重未明白問題所在,唔係你唔同佢崖,係佢阿媽唔同佢崖。c6只不過將問題推後,遲d一樣咁大鑊,咁c6邊有解決問題。股份少左,將來既錢又少左,6299年紀大,要求會多,要用錢又會多,你c6咪重大鑊。你睇,細路女友走左,6299都無任何sorry既表示,重好似慶幸唔洗攪結婚野咁, 心寒吖,哩個可能係你嘅將來。你99嘅腰痛,講真打麻雀行街都會腰痛。人老身體一定有些小毛病,問題唔係佢咩病,而係佢要去養和定係瑪麗啫。講到尾,你心目中嘅婚姻係乜,你想你將來嘅生活係乜?同埋生兒育女對你有幾重要?

侯爵府

衰d講,樓主c6係做生意嘅,數口咁差?佢阿媽多左細路果筆錢,完全無交帶會將d錢點用,就已經R錢了。左睇右睇都睇唔到c6嘅辦法有幾多希望,

inotenten    發表於 12-3-14 00:59

侯爵府

祝安好。

首頁

尾頁

跳至