自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

pinkochang 發表於 21-3-26 10:28
小朋友六歲, 上星期牙肉痛以為佢生飛滋,
之後開始見佢腫同有膿, 帶佢睇普通牙醫, 話佢要杜牙根同埋有 ...

6歲讀小一有牙保,以前亞女讀K3學期尾蛀牙要杜牙根,私家牙醫報價好貴,捱到升小一,交左牙保費用就可以walkin去睇,唔記得要唔要打電話預約,慳返好多,學童保健參加左一年就無參加,如果小朋友無咩大問題作用唔大,牙保就一定要參加

侯爵府

pinkochang 發表於 21-3-26 11:38
我就係見阿囡D牙一路都OK, 諗住可以捱到小一安全達陣, 點知臨尾香, 仲要係最差嘅牙瘡無得拖

...

治理牙瘡先,我都生過牙瘡,開頭以為熱氣牙肉腫痛,睇牙醫先知是生牙瘡,放膿搽藥膏就可以,當然都要睇下囡囡情況,真係無得拖都要及早治理。

侯爵府

pinkochang 發表於 21-3-26 11:21
所以我估局部麻醉都唔洗諗, 打嗰兩枝針應該都已經嚇死,
佢話全麻後杜牙根連埋做牙套, 大概1.5 - 2個鐘搞 ...

大女以前都一次蛀幾隻牙,要杜牙根及補牙,分開做,佢又無野喎!
原來食野慢,含飯含食物都會引致蛀牙,之後成日提佢唔好含住食物在口腔內。

侯爵府

pinkochang 發表於 21-3-26 11:45
我就係好驚佢影響埋其他牙, 因為始終一路發緊炎,
我依家煩緊杜牙根定直接剝咗佢, 雖然全麻走唔甩, ...

有啲牙恆齒未出,蛀左都唔可以脫,一定要補,留住個位比恆齒。

首頁

尾頁

跳至