在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 請跟我一起同世界各地媽咪分享異居海外的心聲 part 4

大食媽咪﹐
我都唔鐘意落雪呀﹗好煩架﹗地下好滑又出唔到街﹐出到街實大塞車﹐唔落雪仲好呀﹗

我細女岩岩都戒左日片﹐佢晏晝覺都要著片架﹐不過出街就唔肯著﹐唯有臨出街前同佢去pipi先lor, 唔好去太遠佢都ok架﹗

winnie,
睇左相啦﹐見到你同owyn係個邊住得好舒服wor, 會唔會唔捨得走﹗

大宅

Re: 請跟我一起同世界各地媽咪分享異居海外的心聲 part 4

大食媽咪﹐
我見有媽咪話帶“尿袋”出街以備不時之需﹐我就會帶定多條褲仔比佢。

大宅

yukkie, gigermama, jacob614
你地好呀
我住法國架﹐有兩個囡囡﹐都係全職媽咪。

avalyl,
你好嗎﹖返回英國啦﹗有機會落黎paris, 記得搵我呀﹗﹕-)

大宅

hoyinma,
有無抱小b出外行一陣呀﹖我呢邊d醫生教我地要出去行下﹐呼吸下新鮮空氣﹐個人會精神d架。
唔好比自己太大壓力﹐人奶餵到幾多得幾多, 盡力而為。
你自己要爭取時間休息﹐你hb/其它人可唔可以幫你夜晚湊住小b先﹖ 等你可以休息夠呀﹗太累太大壓力都好易會baby blues.

有無睇下d笑片開心下呀﹖如果你要dl片集﹐我可以send比你架﹗

大宅

Nillie,
我地個個都支持你架﹗唔好亂諗野﹗加油呀﹗

avalyl,
食多d有營養既野﹐訓到就訓多d﹐bb會好吸收d, 唔好擔心呀﹗

大宅

twinsgirl,
唔駛客氣﹗kiyomi好嗎﹖
我呢邊今日好好好凍呀﹗你接孖女放學時要小心呀﹐記得包實自己﹐唔好吹到風﹗

大宅

winnie,
我今日收到你張x'mas咭﹐本sticker book好靚﹐christy即刻拿來貼﹐多謝哂你呀﹗

winnie, nillie,
收到你的d相啦﹐amanda大個左好多﹐越黎越似你﹐owyn仔係咪識行啦﹖定係“攝”住左係雪地到﹖

大食媽咪﹐
新年我可能約唔到你呀﹐因為我要返大陸﹐你咁快就走﹐可能見唔到你添﹕-(

各位靚媽咪﹐
你地有無野要我買呀﹖

大宅

winnie,
owyn仔好叻wor, 都算快識行﹐仲夠膽c“琴“上洗碗機企哂係度﹐真係嚇c麻麻lor.

小詠﹐
tommy & jonny好嗎? 我都好想見下佢地呀﹕-)jonny 仔咁快就3個幾月啦﹐佢一覺訓天光未呀﹖

hoyinma,
我已執好一袋6個月以上既衫仔(只著過幾次﹐好新淨)﹐你比香港地址我﹐我返香港時成袋寄去好嗎﹖

all beauty mom,
你地bb有無用mustela呀﹖我沉日見到特價(shampoo + bath 2合1)好底呀﹐2枝500ml賣13蚊euro渣。

如果我新年出唔到黎見大食媽咪同你地﹐就要臨走時先約得你地﹗今次返香港同屋企人安排左好多野玩﹐haha, 諗起就好興奮

大宅

avalyl﹐
我岩岩黎paris 時有睇過english speaking醫生﹐而家唔記得左lu﹐等我check完再話你知﹕-)

winnie,
owyn仔真係好得意﹐好攪笑, 佢真係識得有節奏咁“轉pat pat”架﹐唔係亂跳﹕-)
枝hydro stick, 好似4個幾euro, 等我check完再話你知

hoyinma,
我有兩套日韓劇﹐2套tvb劇﹐都係朋友msn send seed比我dl的﹐如果你要﹐要開msn send 比你

twinsgirl,
kiyomi天日full moon, 會點慶祝呢﹖不過我祝佢身體健康﹐快高長大﹗

大宅

avalyl,
I have checked the information for you. please click to see below

http://www.parisfranceguide.com:81/index.php?module=pagemaster&AGE_user_op=view_page&AGE_id=15

hope it can help you.

大宅

hi michelle,
welcome! I live in Paris, I have 2 girls, the elder one is 4 and a half years old, the little one is 27 months.

come to chat here ar......

大宅

avalyl,
thank you, I'm very excited ar.............
how many days you will stay in Paris ar?
already book hotels or not? will you try vietnamese or french food?

winnie, jovababy,
我16先到港呀﹐最快應該初三先得(初3唔駛拜年)﹐之後我就要上大陸﹐唔知你地得唔得閒呢﹖大食媽咪﹐你O唔OK呀﹖﹕-)

mememo,
thanks for your information ar........非常有用呢﹗

大宅

winnie,

你講個d, 好似我呢度呀﹐我c6每個月出糧又係無左3份1﹐年尾重要交好多稅﹐呢度無野好食﹐d野又貴﹕-((((((

nillie,
不過你講個d, 又好似我呢度wor))))
我睇我地都係走唔郁架啦﹐paris呢度衰極﹐我地全家health insurance又係包哂﹐呢度d野雖然好貴﹐但唔駛駛好多雜費﹐我hb係香港又好難搵到好工﹐真係有排都返唔到香港住呀﹗﹕-(((((((

[quote]
winnieyiu 寫道:
Nillie

咪係囉,加國d稅,重到離期,我隻佬每次出糧就已經冇佐3份1,年尾仲要再交稅渦,出街食飯,2個人,吾係食好多野咋就幾十蚊,去親super market,吾知點解,又係冇乜野買都要成舊水。。車費都吾平架,分分鐘真係吾夠洗架,仲話儲$$渦,真係幾難架。。 :-(

Nillie_Mami 寫道:
winnie,
所以美國點唔好, 我都走唔郁..
我喺呢邊揾嘅係俾香港揾仲要多1.5倍人工, 工作量係三份一, 仲有全家免費 health insurance-包vision, dental, medical (from my hospital).. 香港俾唔到我, plus, 肥bear香港冇工做.
我哋又冇屋喺香港.. 香港生活費比 new york 貴.. 最貴係搭車.. 我哋仲有2隻化骨龍.. 香港嘅教育"雜費--乜班勿班小提琴班"好貴.. 我哋負担唔起.. 而且H.K.屋size太細小, 肥bear頂唔住呢!!

大宅

lonelyheart, nillie, hoyinma,
thanks ar.....我呢邊都落左2﹐3場雪呀﹗不過又無 NY/Finland咁凍﹐要著哂雪樓雪鞋﹐但呢幾日就打哂風咁﹐吹到頭都痛埋﹗哈哈﹗而家返香港暖番下都幾爽呢﹗

moon,
thank you your ecard ar!

avalyl,
哦﹐原來你仲未囉番本passport。不過有黎paris, 一定要試下越南餐﹐呢度好多越南人﹐真係整得好好味。仲有上去鐵塔食個lunch/dinner浪漫一下﹕-)))如果你真係有黎﹐又有咩想食既野﹐要我地介紹既話﹐send mail比我呀。

大宅

Re: 請跟我一起同世界各地媽咪分享異居

jovababy,
唔好意思呀﹐我知初三好多人都好忙﹐下晝3點後都好呀﹐大家出黎tea 一tea﹐見下面聚下。

winnie,
麻煩哂你安排地方呢﹗

twinsgirl,
thanks ar....我一定會盡力吃喝玩樂架啦﹕-)

Kathy,
我預祝你豬年生番個肥肥白白既bb, 生產順利。
希望kosei快d好番哂啦﹗就黎做大哥哥啦﹕-)
下﹗原來日本慶祝情人節係女仔送野比男仔架﹗其實你有送禮物比你honey﹐咪係個寶貝bb lor, 不過遲左少少je

小詠﹐
個工人咁麻煩架﹐唔做又想做番 :evil:
不過你講過個工人咁蠢﹐又唔識湊b, 轉個新都好呀﹗不過要train新工人都幾頭痛﹐我都“鄧”你煩

各位靚媽﹐
我天日上機啦﹐電話聯絡好嗎﹖(你地無改電話既話)

[size=large]我係度同大家拜個早年先啦﹗
恭祝各位靚媽﹐日日都咁靚﹐仔仔女女聽聽話話﹐快高長大﹐ 人人身體健康﹐老公豬年搵多d, 賺多d﹐儲多d錢 事事如意﹐新年進步呀﹗

首頁

尾頁

跳至