自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yauchuchu 發表於 24-3-25 19:35
公道啲講,細路本身band 3成績,上大學根本機會渺茫,咁與其讀間band 3學校,點解有神校招手會唔入呢?(仲 ...

梗係唔會啦!你入到Band one學校加上運動成績係入到港隊,大學一定會向你招手(如:理大、浸大..)
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

男爵府

傻太 發表於 24-3-26 19:38
Band 1 學校 + band 3成績 + 港隊,和 Band 3學校 + band 3成績 + 港隊,有什麼分別?
...

分別好大,Band one嘅同學將來成功機會率大啲。
坦白Band 3學校有幾多個同學將來會係專業人士。
呢個社交網絡錢係買唔到。
如果冒犯任何人,真係唔好意思,不過呢個真係現實。
上到大學唔會有人睇你中學嘅成績,只會睇你喺邊間學校讀過。

男爵府

藴藴 發表於 24-3-26 21:08
我都有同樣疑問,小朋友係校隊,時不時都聽阿sir講,阿邊個運動成績好入左名校。我都好奇,入咗去之後,成 ...

入到去之後一定唔會無啦啦好成績,主要都係靠自己,不過DSE啲試題都係收集名校嘅作參考,咁你話由Band幾老師教會好啲?(名校係指全港十大)

喺資源上Band 1同Band 3個差別真係可以好大,所以Band one先至吸引到有特異功能上有傑出表現嘅學生,大學先至主要向佢哋招手。

其實任何一個人都有唔同嘅能力,有陣時亦因為周遭嘅環境影響,好似去圖書館咁,你會唔會一齊都靜靜地打開本書係咁以望吓,加上年青好多嘢追得好快。

不過每個小朋友嘅性格同能力都唔同,做父母嘅就要小心選擇。

男爵府

傻太 發表於 24-3-26 20:34
呢個我明,只係唔明大學向港隊同學招手關讀band 1 定 band 3學校有乜關係?(假設都係band 3成績)
...

如果你知道入到港隊,即係入到Band one嘅定律你就知。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊