自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

(Samantha) 發表於 22-1-21 01:55
雞丶鴨丶鵝丶魚丶鴿丶牛丶豬丶羊...... 仲有日本鯨魚

點解 倉鼠關注組 野豬關注組,你哋唔搶救下佢哋!?

因為佢地唔係寵物, 兼之" 不可愛 ".
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

apollosmile 發表於 22-1-21 07:58
人類要生存 動物就唔使生存?

攪清楚, 雖唔想承認但亦必要承認, 地球係人類主導的社會. 睇睇過往其他國家的某些所謂習俗例如捕鯨, 鬥牛, 純為習俗. 另外, 動物自有動物的繁衍規律, 而繁殖業某程度係殘忍的, 有幾多因為人為繁殖出生後的動物(貓/狗尤甚)身體出現不可/可預期的殘障而要人道毀滅, 你我地又知幾多?

至於今次倉鼠事件, 是一件不幸的事, 等同丹麥2020年撲殺了1700萬隻水貂就是因為牠們帶新冠病毒. 外國出名民主, 為動物維權的組織多如天上繁星, 還有, 你知道他們養殖水貂的原因是什麼嗎?

新冠疫情兩年多, 記得最初有確診的主人的寵物去檢疫, 驗到陽性, 政府有馬上人道毀滅牠嗎? 有馬上宣報即時強制所有寵物主人交出來給漁護署嗎? 沒有不特止, 還悉心照顧, 而且當時給寵物的檢測次數, 比起 "人 " 還要頻密.

你這個"人類要生存, 動物就唔駛生存" 的情操是絕對值得欣賞, 不過, 請你望望你每天進食入身體的魚,雞,牛,豬., 再想一想, 這句說話有多沉重., 能夠承擔起這句話的重量的人, 恐怕只有絕對的素食者, 或者是不吃人間煙火的神仙....

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至