自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

redhot 發表於 22-4-30 16:02
可以拎去邊度回收?

「綠在區區」 | Waste Reduction Website

查下你住果區有冇 " 6" (即係綠在區區), 包括地舖或者流動回收站的開放時間, 而家"6"在區區在好多區都已經有回收點, 好多都係地舖.

你可以先將紙袋上的掛繩/手挽拆咗出嚟先, 屬於膠的, 都可以比埋佢地回收.

講真的, 自從我開始做分類(乾淨)回收, 先知道一個家庭, 一個星期, 可以制造幾多本來可以回收的廢物比如罐頭,外賣盒玻璃樽.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

cindy618 發表於 22-4-30 18:08
學到野
想知四電一腦,小電器壞左都收?

電腦,lan線,小電器都收,大件的雪柜洗衣機,好似有間歐綠保同政府合作的。

水晶宮

2024年龍年勳章

redhot 發表於 22-4-30 17:28
謝謝資料。
請問有冇群組教人點投入呢個行列?仔讀咗大學,我而家有時間,我都想重整生活,由做好回收物開 ...

唔駛㗎,我都係自己做。屋企搵個位,放已經洗乾淨的可回收物件:袋呀,樽呀罐呀...出去回收時,就分門別類裝好一袋袋。佢地仲有積分制,可換禮物。不過我冇換,覺得呢件事,儲分只係誘因,就算冇,都應該咁做。以前政府冇咁多回收點就話唔知拎去邊啫。

水晶宮

2024年龍年勳章

redhot 發表於 22-4-30 18:48
同一地點可回收不同種類物件對嗎?

係呀

水晶宮

2024年龍年勳章

redhot 發表於 22-4-30 18:50
請問係咪便利點都可回收各類物品?

如果你在綠在區區網,你的社區仲未有回收定點,就睇下有冇流動回收點,佢地通常一星期一次,定咗某一個街站,你都可以拎哂所有可回收的物品比佢地

水晶宮

2024年龍年勳章

Joant 發表於 22-4-30 19:29
紙袋膠袋我會拎返公司用到舊先去回收

認同 宜家灌輸到c6都慣左

我留意到,我用開的沖涼液補充裝,包裝袋唔可以回收,我而家都改買返樽裝。我屋企就一個大袋裝哂,出去回收時,先再細分一袋袋。

水晶宮

2024年龍年勳章

牛牛bb 發表於 22-4-30 19:40
請問壞咗既電熱水煲會回收嗎?謝謝

我唔肯定,可以打電話去問咗先

首頁

尾頁

跳至