自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 24-3-24 11:35
你講得好好.

好多jm錯重點, 以為套戲係講減肥. 其實賈玲帶出來的信息係愛自己、成為更好的自己.

到~
今日4月1,睇咗。好睇,周深首歌好好聽,旋律輕快,歌詞好能夠安撫人心,特別係如果當下面唔開心的時候,好治癒。
我都係因為李煥英(早排TVB播)先識賈玲,提外話,今次飾演賈玲妹妹的演員,在李煥英裡面,是演賈玲媽媽的年輕版?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 24-3-21 20:10
各花入各眼啦.

我覺得套戲信息幾正面.

唔知而家可以討論未呢

水晶宮

2024年龍年勳章

healthymimi 發表於 24-4-1 18:02
套戲正面,呢同排我唔开心,所以自己去了睇
我好少去戲院
前半有D慢,間中有D少少刻意不太自然,可能我未入 ...

在網上睇埋周深首小美滿MV的歌詞,希望更加安慰到你

水晶宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 24-3-21 16:49
睇過《你好, 李煥英》, 主角賈玲再做導演+女一.

《熱辣滚燙》今日係香港上畫, 有笑點、有淚點, 有故事, 好 ...

呢類人生小品,雖然平淡,但真係嗒落有味。
有JM提到戲中落大雨,鏡頭離遠影住賈玲返屋企,每行上一層走廊燈先明後暗,當時我就諗一定係想表達D乜嘢。到片末賈玲被擊倒訓在擂台上回顧,我明了。就係賈玲人生中遇過的人,最初都是她的光,可惜最後都變暗,包括她的閨蜜,她的男友,她的教練男友,她的表妹。劇中沒交待賈玲為何變宅,或者就是在職場遇到欺凌(等同在求學階段時),一個從小就在欺凌環境下長大的人,都是無自信,而且因為想交朋友,往往會遷就他人而埋沒了自我,亦過份為別人著想-----明明被男友飛了卻當起伴娘;明明不想買卡入會卻為了幫昊坤而開單;明明唔想錄制節目卻為了表妹的前途而答應,一切都是為別人。她都講過,對人挺好的但總是受傷害。同所有絕望的人一樣:尋死,但個天唔比佢死,冇咩可以輸了,激起咗佢的鬥志,就想贏一次。而最後,比賽結果亦合符現實,如果比佢最後用左勾拳反敗為勝就唔合理了。佢的贏一次,唔係賽果,而係過程,「看心情吧」成為佢以後主宰自己人生的起點。
最後,我真係好鐘意好鐘意小美滿

沒什麼大願望
沒有什麼事要趕
看見路口紅燈一直閃
它像眨眼的小太陽

烏雲還挺大膽
頂在頭上吹不散
我抓在手裡捏成棉花糖
什麼煩惱不能忘

既然是路一定有轉彎
哪個風景都漂亮
揉揉疲憊的眼睛
停下來看一看 美好簡單

你看小狗在叫 樹葉會笑 風聲在呢喃
不如好好欣賞一秒 迷迷糊糊的浪漫
只要一覺醒來床單灑滿陽光的溫暖
不去想 不必想 不用急急忙忙說一個答案

笑一笑就燦爛
唱一句歌就舒展
收集一點一滴小美滿
都是幸福的花樣

沒道理的開朗
打扮平凡的日常
找到自己最合身的衣裳
只要自己夠喜歡

至少還有溫柔的眼光
還在夜裡看月亮
心情鋪得再滿也要留一扇天窗
歲月很長

你看小狗在叫 樹葉會笑 風聲在呢喃
不如好好欣賞一秒 迷迷糊糊的浪漫
只要一覺醒來床單灑滿陽光的溫暖
不去想 不必想 不用急急忙忙說一個答案

你願相信什麼 就把世界看成什麼樣
偶爾難題 加點重量 越要輕輕地旋轉
所以無論如何記得保管小小的光環
笑就好 哭也好 今天就是明天最好的陪伴

笑就好 哭也好 自己就是自己最好的陪伴

水晶宮

2024年龍年勳章

Skytree1000 發表於 24-4-20 22:10
成個故仔講減肥嗎,有冇兒童不宜戲份

我其實覺得係普遍的人錯覺,呢套唔係減肥戲,賈玲本身就係肥,你可以話故事設定係一個肥人,際遇衰到貼地之後豁出去,為了贏一次,走去學打拳,因為要達到出賽規則,唯一方法就係減肥。冇兒童不宜成份,不過要視乎兒童幾多歲,佢會唔會睇得明。

水晶宮

2024年龍年勳章

小晴天 發表於 24-4-21 17:36
今日先睇,好睇呀!套戲唔係講減肥,係講愛自己。賈玲唔止係減肥,係練到一身肌肉,少啲意志都唔得。佩服! ...

所以有志者事竟成,同埋愛自己

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊