家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

大力哥,

延遲消費真係好掂架. 不過一定要有定力先得. 我朋友一個月有萬幾家用, 其中5千蚊用落個女身上 (學野,買衫ki li ka la)其余就佢自己用 (佢地唔駛供樓, 水電雜費都係老公負責), 但佢都可以月月清. 佢好鐘意買野, 佢話係心癮, 出親街都可以買一堆野 (等駛唔等駛), 我叫佢試下一個月儲起一千蚊, 但最終佢都係駛埋. 我苦口婆心同佢講屋企叫起手,點都要有個錢旁身...
但佢又識講 " 如果識諗, 樓都買左幾層 ". 點幫我朋友呢 ??
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 大力大力 的帖子

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 大力大力 的帖子

真係要硬著心腸先得呀. 因為而家d小朋友太容易得到佢地想要的野啦. 一來唔珍惜, 二來唔知搵錢艱難. 而家比咁足, 佢地就以為 "老馮"...

大力,
我仔10歲, 來年我想試下比零用錢佢學下理財, 有冇咩好提議 ? 例如 比幾多 ? 咩駛費要佢自己比番 ? 好唔好用個獎賞制 ? 即係如果佢可以儲起唔用, 可以額外比多少少當獎勵 ?

thanks !!

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 大力大力 的帖子

THANKS !! 大力.

水晶宮

2024年龍年勳章

大力,
我個人覺得, 要小朋友用家務來賺零用錢唔太好, 有d市僧, "家"同出面社會唔同, 我會用權利同義務解釋比阿仔聽點解要幫手做家務. 但我絕對冇話用緊呢個方法的媽媽唔啱, 絕對冇咁的意思.

早幾日同朋友傾開, 佢仔中二, 佢仔好識諗, 唔會fing 錢, 每儲滿500蚊, 就會同阿媽換一張500蚊紙, 呢張500蚊紙, 阿仔唔會用, 又再開始儲另外的500蚊, 再換一張500蚊紙..... 佢仔又會格過價至買文具. 佢媽媽以每星期比200蚊零用, 包車錢/午飯/文具.
朋友話佢的friend d 仔, 零用錢係日日比, 比 $50, $100, 都可以駛哂. 所以我覺得我呢個朋友個仔真係好生性.

水晶宮

2024年龍年勳章

上星期我同阿仔講 (佢就黎11歲), 話想比個機會佢賺零用錢, 我其實想比佢知道, 想有成果, 必先有付出 (唔只係賺錢, 讀書, 咩都係, 套用荷媽一句 "要割禾, 都要先彎低腰)

賺零用錢的方法就係, 定時將屋企唔要的報紙扎好, 用手推車仔推去回收. 賣到的錢, 就儲起佢, 每個星期如果都賣到$20., 一個月就有 $80...

阿仔接受, 賣左一次, 真係有$2x 收, 佢好開心.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊