興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

真係好啦. 搵到呢個topic.

召葯師,
阿仔今日都拎左棵石竹苗返來啦. d 泥仲濕濕地的. 阿仔話用噴壺, 但我想知道, d 葉可唔可以濕水架 ?
另外, 轉盆換泥之前, 係未要將個育苗格的泥 "dun" 走哂先(連根部痴住的泥都要整走 ??)

thanks !!!
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

THANKS !! 召葯師 !

原帖由 召藥師 於 09-12-15 20:03 發表

溼到都唔怕,但葉唔好有積水。

唔駛整走d泥,成舊放入新盆(已放一半新泥)中,再用泥填平就得。

水晶宮

2024年龍年勳章

召葯師,
我去日本城睇過幾隻花泥, 有隻叫 "觀花植物之土", 包裝袋有d好似石竹花咁的花, 背面話可以培植玫瑰, 雛菊, 馬啼蘭, 可唔可以買呢隻泥呀 ?

tks !!!

水晶宮

2024年龍年勳章

召葯師,

而家天氣咁凍, 除左淋暖水的方法, 仲有咩可以同棵石竹BB保暖呀 ?

水晶宮

2024年龍年勳章

召藥師,
唔好意思又有問題要問...

我買左觀花用的液體花肥, 我尋日第一次施肥(石竹BB 在15/12 攞返來) 請問要幾耐施肥一次 ??
btw, 上午施肥, 下午阿仔放學返屋企, 棵石竹的葉真係堅挺左 ! 冇咁軟 dad dad .

thanks !!

首頁

尾頁

跳至