樓市動向

跳至

首頁

尾頁

公爵府

其實樓市跌,成交都係唔會多,正所謂賣一間少一間,而用家多數會左諗又右諗咁先決定入唔入市,因此好多時未賣得出既都唔會係平盤。
所以想買樓的朋友,要keep住睇,遇到啱既盤就要大胆還價,如果一遇上大市氣氛回軟,再加埋個業主真係等錢洗,咁就可以買到平盤。
千其唔好係度等等佢跌,好多時等到個別單位跌價時都巳經係成交咗既紀錄。咁永遠自己就只會係後知後覺!

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-2-23 13:59 發表

agent唔係真係沒有生意的,唔會睇左樓,比左電話agent就會不停call你.
我都睇左幾多單位吓,但電話成個星期都唔見响過 市場上已沒有我心水價既樓盤了. ...

好耐無見!
keep住睇樓啦。個失業率開始升緊喇,我相信樓市新一輪既跌浪巳暗暗開始!

公爵府

原帖由 ac321 於 09-2-23 14:08 發表
I am waiting............

我都係,邊睇、邊等、邊放聲氣!

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-2-23 17:09 發表

好耐無見啦!
得閒我都會上來睇下會否見到你發表既意見,但很少見呢!
我睇左學士台啦,實在太偏僻了.如果真係買左,我個工人可能大條道理去買餸要半日時間,哈哈....... ...

係呀!鍾意學士台既人就會認為佢實用和清靜,唔鍾意既人就會覺得隔涉。唔緊要啦,加油,希望你可以找到心水盤。
我最近好忙,忙到都無咩時間上來留言呀!

公爵府

原帖由 winkho 於 09-2-24 13:15 發表

hi ume,
我都經常見到你比好多好意見比我哋. thx
但我想問, 因為我由1/09開始睇樓, 我睇的係荃灣區的舊樓, 因為參考番上年的成交, 所以個地產經紀問我budget幾多時, 我就覆佢大約1.5m(這個也是我可以負擔的樓價). ...

如果係我,我會試下搵過第二間agent去睇,不過今次唔好同佢講實你budget既銀碼。當佢問你想要D咩嘢盤時,你只需要講個size、樓齡、間隔等等。如果佢堅持要你比個價,你就同個agent講,咁要睇下單位既質素啦,如果佢再迫你你先講話唔過200萬咁囉。因為agent唔太知你個能力,佢會比多D唔同既單位你睇,睇多D唔同既單位,你自己先可以鎖定啱心水既屋苑,咁先重點出擊。如果睇啱單位就要大胆還價,還得幾次你就唔怕唔好意思,到時機到就可以搵到心水盤。
上年年中,我有個朋友又係問我邊度幾錢抵唔抵,同埋點講價,我就係好似教你咁教佢。卒之佢面慒慒咁大幅還咗幾個單位個價。幾間之後,佢開始掌握到個技巧,最後佢不知不覺就在樓市回升前買入咗個單位自住,短期來講我朋友算係成功撈到底。
所以如果你都唔想買貴貨就要多做功課,對agent唔洗咁坦白既,比多D機會自己睇多D盤,遇上D ok既盤,不防還個超低價。

公爵府

原帖由 littlepigma 於 09-2-24 15:08 發表

Hi ume,
我都有事想請教, 前兩日agent同我講, 一個之前我有興趣的單位比買家撻定, 問我仲有冇興趣, 仲講埋過成交價比我聽, 其實價錢都合理, 但距離我budget仲欠3, 我相信賣家都唔會減, 同agent講多3%我又驚唔好意 ...

買樓還價第一件事要唔怕唔好意思,第二件事就係千其唔好太死心眼一定要買到邊個單位,有時買樓要隨緣既,買唔到這個就第二個囉。
在你所講的情況,你就照減多佢3-5%。如果佢唔肯賣的話你就再等第二個機會,相反你就可以以心水價買到心水單位。
試多幾次你就得架喇!還有,千其唔好諗埋業主o個份,你諗佢唔會減,你又點知呢?可能佢收咗人地個訂之後覺得可以減呢,試下無壞啫。

公爵府

原帖由 littlepigma 於 09-2-24 16:04 發表

照你咁講, 即係要照減佢多過3%, 等賣家還價? 我需唔需要講過目標價比agent知?

其實好睇你個Agent係咩嘢人,又要睇你自己既意願。
如果你個agent信得過,而又同你熟既你可以照實同佢講你個底價,真心幚你而又醒目既agent會同你用個再平D個價來同業主講。
但如果你担心你個agent都唔知信唔信得過,咁你就自己還個平D既價,例如減佢5%。然後先等個賣家還價。如果對方有心/好想賣的話,佢會還返個價比你的,如果佢無哂聲氣就算,等過第二個機會囉。
而家個市咁,樓價向下既機會點都多過向上,買家話事的時期,你就要好好利用喇!

公爵府

原帖由 littlepigma 於 09-2-24 16:20 發表

明白哂, 多謝指教!!

唔好客氣,我只不過是有少少經驗同大家分享下啫!祝你買到心水單位。

公爵府

原帖由 Zen 於 09-2-25 08:40 發表
請問租樓的策略是否一樣?如果業主開出的價位與我預算有一大截距離,照還價,還是找另一間?

謝謝!

我未試過租樓,所以我唔係太知。不過我都試過出租自己個物業既。我自己一般都好少會開到個價太偏離市價,因為我大多數時候都想搵到好客,然後盡快租出。如果我係業主,我反而會因為個客有穩定職業、好租客而願意減少少租,可能係幾佰蚊上落。

公爵府

原帖由 scso 於 09-2-25 12:38 發表
想請教下大家,我想買將軍澳首都,我知道之前己經跌咗唔少了,現在約$3,800-$4,300呎,現在買唔買得過?還是有機會再跌呢?

其實個人喜好就無得講既,自己鍾意就買囉。
不過如果用來投資的話,我就唔會選擇它,一來我不太喜歡長實樓;二來它位處堆填區旁,我有點担心會有異味;三來它的管理費太貴,這會另投資增加成本。綜合這幾點,我不會買它來投資,而自住的話,我覺將軍澳都有其他可以選擇,所以我都唔會選擇它囉。

公爵府

原帖由 maybaby 於 09-2-25 15:14 發表
你地認為買康怡定買海怡好呀

我自己個人會較喜歡康怡,因為交通比海怡方便。但我亦有朋友喜歡南區,海怡會係佢地既首選。咁選那個屋苑就睇你自己既個人喜好。

公爵府

原帖由 scso 於 09-2-25 16:31 發表
我用來自住,因首都同附近的二手樓呎價差唔多,咁又心思思想買,話晒都係新樓嘛,咁既心態唔知正唔正確呢。

好多人都會同你一樣咁諗,都無話正唔正確既。亦都因為咁,大多數人都無接受新樓比二手樓貴。不過我自己就唔係好介意新樓定舊樓,我覺得質素和實用才是首選囉。

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-2-26 14:06 發表

ume,

請問你知唔知第二街個盤幾時開賣呀?
佢已攞左預售樓花同意書.
http://www.landsd.gov.hk/tc/consent/pdf/t1c_0901.pdf

我未收到風呀!不過我巳經叫D經紀幚我留意架喇!

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-2-26 15:30 發表

我問過一個經紀,佢就話年尾先開賣,我又唔係幾相信

係都唔奇,不過發展商點都盡量選個好D既時候開售,今年首兩季個失業率都唔會好,所以睇來第三季打後才開售都合理既。

首頁

尾頁

跳至