跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

八掛一問... 係唔係成日要抄書?
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

我大女讀高小, 咁多年都冇精英班...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

有拔尖班, 多數由4年級開始, 放學後好似上課外活動咁... 其實北區大部份小學都有...
輔導班就好似低年班就有... 聽聞好似係返學前上...

我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

之前提過, 我大女已經高小...
其實佢o地o個班成績較理想o既同學, 都係好鍾意閱讀...

好慶幸大女可以讀到榮真, 培養閱讀o既興趣, 假若太多功課的話, 有興趣但冇時間都係冇用...
尤其暑假冇假期作業做, 佢可以盡情咁睇, 年年都起碼20本以上...

我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

aprilyau 發表於 13-1-9 11:22
想問大家覺得榮真的程度是1)淺,2)適中,3)深?

小女現讀2年班,上次測驗成績唔係幾好,英文其中一part 是D, 家 ...
前幾年我覺得唔深...
但見你o地講到咁, 真係好擔心, 因為我細女下年小一...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

盡量可以, 陪小朋友睇多d圖書, 我女小一開始唔需要我陪睇中文書(老鼠記者), 而英文書我就伴讀到三年級, 我真係同佢一齊續隻字讀出黎, 因為我o地母語唔係英文... 宜家我女高小, 一個星期都可以睇到最少一本, 一般2-3本... 近排佢比較鍾意杏林子, 阿濃等...

我女從來冇補習, 小五前都冇做過補充... 小五開始做都係只限MC題(慳時間), 但係因為佢唔識某d考試技巧, 而唔係知識上有問題...

咁多年, 我都有幫我女睇功課, 主要係睇有咩唔識定唔小心... 唔識o既一定要佢盡快解決, 考識溫習時會特別再問佢...
默書會同佢預默, 中文全課抽詞語預默(我揀), 英文就串字... 中文趣味默書每次我都幫佢搵資料, 盡量易寫易用, 佢最少會背十二個...

個人覺得, 最重要... 平時佢會九點半瞓, 一個星期運動二至三日...
一般星期六日, 我o地都會是但出去玩一日, BBQ, 踩單車, 沙灘, 獨木舟... 最開心就係1-3年級唔駛考常識, 考試週o既周未就一定大玩特玩...
長假期都係盡量食瞓玩, 有時間就以最快速度做功課, 其次我女興趣係睇書, 佢就大睇特睇...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

irenelwl 發表於 13-1-21 08:32
鄰居說計離校,他也擔心,因女兒到時也是一個小六一個k3
我兩個都係小六同K3, 則九月份開始小一中一唔同校... 但第一階段已經收咗, 冇問題...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

clementwife 發表於 13-1-21 20:16
咁係屬於必收生定? 定係有25分 -->即有父母或兄姊曾就讀此校
在校兄姊...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

中英數常, 全級頭五名有獎... 第一名係首名獎, 二至五名係優異獎...
品學卓越獎就要全級頭十五名內+操行A+班主任推薦... 一般一班3個以內名額, 但有d班別都可能會冇... 除咗獎狀之外, 仲會有獎牌(類似班長章)~
品學優異獎, 會比較多小朋友得到, 詳情可以留意返手冊...
仲有全方位學習卓越/𠑍異獎, 通常會睇埋各項課外活動, 再加老師推薦...

學校網頁會有相, 記得去download...

補充... 總成績全班/全級名次一般都唔會公怖...

我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

BingBB 發表於 13-3-23 18:48
各大中心出咗暑假活動表未?
我女報開嗰間青少年中心, 以往都係五月先報...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

irenelwl 發表於 13-4-2 13:11
回覆 clementwife 的帖子

現在都有32-34人一班了啊
我女高小, 成37人以上一班... 所以34人都叫做好咗少少...
不過嚟緊小一, 我估會回復以前咁... 希望唔好過40人一班就可以喇...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

irenelwl 發表於 13-4-7 23:07
回覆 靖嵐 的帖子

點解會收咁多人一班?
以前未行小班教學嘛...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

irenelwl 發表於 13-4-12 01:19
回覆 BingBB 的帖子

都唔知幾時先可以識多點字, 我女又懶
平時做功課有冇叫佢讀題目讀出聲?
如果冇咁多時間, 試吓唔全部讀晒都叫佢讀一兩題, 等你知道佢真正識定背答案...

我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

喜羊羊羊 發表於 13-4-23 16:42
上星期五夜晚同阿囡傾偈, 阿囡突然問我:"媽咪, 我係咪有過度活躍症" (之前佢都無端端問過我 1 次了), 我話 ...

其實上到小學, 一班成三十個人, 老師冇可能續個tum...
已經下學期, 規則要講嘅都講咗唔止一次十次一百次... 如果講咗小朋友有做嘅, 老師都唔會出呢啲招數...
而家最起碼, 小朋友有反思, 上堂唔安靜究竟係咪真係有問題... 我覺得反而係好事...
可以同小朋友解釋, 睇醫生係正面嘅解決方法之一, 搵出問題所作, 係生理定心理, 對症下藥, 唔應該逃避... 而家知道問題在於自己, 自己係有能力解決...
就算真係過度活躍, 病向淺中醫... 唔通真係可以睇足十次醫生, 都唔比小朋友知自己有咩病? 次次唔喺小朋友面前講及病情?

放鬆啲~

我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

我細女嚟緊九月小一, 今日剛剛返完榮真評估...
問過其他家長, 今年應該係第一年開學前有評估...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

clementwife 發表於 13-7-7 12:45
Welcome here...BTW 咩係學前評估?
哈哈~ 我不嬲都喺度... 我大女今年畢業嘛~
學前評估... 我估可以叫分班試掛...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

slhccp 發表於 13-7-8 12:52
回覆 靖嵐 的帖子

HI, 我囡都係九月小一,係粉紅組, 你係邊組?
我女綠組呀~
又係有哥哥姐姐小六放榜??
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

8成第一志願...
9成頭三志願...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

irenelwl 發表於 13-7-9 16:55
回覆 靖嵐 的帖子

多BAND1位嗎
唔知喎...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

喜羊羊羊 發表於 13-8-20 12:55
暑假將近完, 唔知大家係暑假點樣同仔女係學業上溫故知新呢? 我分享下今年同升小三阿囡暑期小溫內容如下:

1 ...
佩服...
我哋每年暑假都係食瞓玩...
我想要9999呀...

首頁

尾頁

跳至