烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:回覆+naomiyyma+的帖子但麵包鋪+D+麵包+5+

原帖由 naomiyyma 於 14-03-21 發表
回覆 naomiyyma 的帖子

但麵包鋪 D 麵包 5 皺皮
焗硬少少個面,就唔易皺皮。。。

水晶宮

naomiyyma 發表於 14-3-21 22:16
回覆 tammy2008 的帖子

焗硬少少個面 = 焗耐D?

出個圖先知妳而家焗成點.....咁先可以俾d意見架嘛... {:1_1:}
而家又唔知妳用咩溫度, 如果妳已經用190-200度, 唔通仲叫妳用更高溫度去焗咩....唔得架喎, 出事架喎....
如果妳用比較低溫焗咗唔少時間, 唔通仲叫妳加時間咩, 又唔得架喎, 都會出事架喎...

仲有喎, 焗大包 / 小包 / 土司 ...時間唔同架喎....方包土司 同做型包溫度都唔同.....焗爐size / 牌子唔同溫度又唔同.....

而家仲要係妳自己話ok喎..."ok" 呢2個字唔簡單架喎...有可能代表好正, 有可能代表好 perfect, 有可能其實好差....咩都有可能架喎 ......

如果唔知道妳而家焗成點而亂俾個意見妳....咁呢d意見一d都唔專業.....

係咪好複雜呢.... 哈哈 ~~

水晶宮

naomiyyma 發表於 14-3-25 22:15
係呀, 唔夠熱呀, 包又唔係大都要焗咁耐架.....

要加大溫度呀 ( 你爐溫偏低呀 ) , 先試試加大 10-15度, 這 size 的, 總時間大約18分鐘左右就夠了 ~

預番時間, 最好在最後 5-6分鐘左右才開始上色, 上不了色就是太低溫, 太早上色就是太高溫了 ~~

水晶宮

naomiyyma 發表於 14-3-26 22:12

thanks, 遲D試高溫10-15度. 但用成210-220度 ,有點驚驚地....
雖然妳個爐標住210-220度, 但係其實無架, 佢實際溫度應該比正常既溫度低咗, 否則之前妳用190-200度焗成20分鐘唔會咁淡色 ~~

爐溫唔準好平常架, 有d焗爐會比正常高溫, 有d會比正常低溫, 想知道到底係咪有問題, 可以買過焗爐專用溫度計 check 吓佢 ~

首頁

尾頁

跳至