自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

DDDHHH 發表於 23-7-25 12:57
想問一下大家,我身邊還有朋友繼續去英國、加拿大等地方,大家點睇?當中都有人沒有小朋友的 ...

陸陸續續都識人去加拿大同英國

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

mandy952 發表於 23-7-25 14:00
去英國都算啦,最奇怪去加拿大,冬天零下三十幾度,冇暖氣簡直生存唔到
香港最凍未試過零度,最多著多兩件 ...

因為係佢地口中成日講自由無價,小朋友讀書冇壓力,日日開心返學冇功課考試壓力,地方大屋大空氣好,多好多親子時間,就算負50度去住都值

珊瑚宮

Vengerov 發表於 23-7-25 15:22
識人cbc加拿大教私校。都話當地教育好唔掂,有心嘅早啲開始補習,靠學校無用,太relax,到公開試先知奶晒 ...

佢地成日話香港太大壓力讀書,過到去小朋友真是好自由冇壓力愉快學習,過到去自己幾辛苦值得,淨係小朋友冇功課冇壓力對比香港真是 ,過極黃既人,覺得香港而家乜都吾好,總之有小朋友,為未來,離開係唯一出路

珊瑚宮

okgoodla 發表於 23-7-26 10:09
英國飲食如果吾節制, 係勁易肥! 但好多英人係虛肥, 營養唔均衡, 所以都幾影響英國嘅醫療系統, 肥胖問 ...

反而我見我朋友全家刚去左加拿大瘦哂,吾知係咪冇香港甘方便,肚餓隨時下街揾野食,冇甘多野食揀,三餐自己煮健康哂。係香港肥左三,四十年,去吾夠一年,瘦左好多,肚腩细左好多

珊瑚宮

lawiskcyu 發表於 23-7-26 10:32
有兩個小朋友,我朋友是退休校長,她的小朋友讀書都不錯,但終究在加拿大沒有大發展機會,只是一般平民, ...

而家好多係完全冇去過,憧憬外國生活好,香港已冇自由,走唯一出路

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊