跳至

首頁
12345...26

尾頁

珍珠宮

Re: 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 15)

真係好呀~
ccmeow 寫道:
Teresa & Tszhinma,

LS 有內聯網, 有個list提家長要交d乜... 又可以email同同學&老師校長... 重有學習城, 奧數自學園, 真係好豐富.

珍珠宮

唔見左唔知點算

都好丫有老師帶, 基恩係老師帶到去學校門口咋, 各自出去搵親人......

無計...中西區地方唔夠 [quote]
3littlepigs 寫道:
Tszhinma,

大豬學校係要家長在學校對面的天橋底等接仔的 由老師看

珍珠宮

hi~ Micky

點會唔記得你呢 :mrgreen:

thanks!
Micky 寫道:
各位,

早晨呀!

你地仲記唔得我呢? 呢兩個月好忙好忙, 都冇時間上嚟, 話咁快就開學喇, 仲有幾位小朋友升上小學添, 希望大家都能適應小學的生活啦, 返學開開心心啦.

珍珠宮

hi ErnieMama

你好! 本區學校我都係也也烏ga咋, 阿仔讀緊k.1先搬黎 話咁快P.1 lu~~

你有邊d心儀學校呀??

珍珠宮

Micky,

係呀! k.3 一開學就開波ga啦 而家開始諗都唔遲
Micky 寫道:
各位,

頭先睇到報紙, 出年升小一的要在今個月申請, 咁即係下年9月我就要幫紀賢申請小學, 乜咁快既, 我仲未有頭緒

珍珠宮

咁煮到黎就要食ga啦, 無話唔得格!

都叫有老師睇麻, 好過打開門學生走晒出去, 四方八面咁走, 走左去邊都唔知, 仲要一出去就係馬路 [quote]
3littlepigs 寫道:
主任話你對小朋友話相信他們做得到,做幾次他們便做得到wor...

老師唔係每一個帶的,相信只是看

珍珠宮

好慘呀....又一單交通意外click here~ :-( :-( :-(

珍珠宮

chungma,

其實hugo已經係8月30日返左學啦, 今日係第二日....佢放左學係屋企係咁唱歌, 又跳又叫.....好開心呀!

chingchingma,

好耐唔見你啦, 你幾好嗎?? 打算幫chingching報邊間學校呀? st.paul co. edu

珍珠宮

行政有點混亂, 我地首輪入既比少左通告我地! 不過都係小事.....有一樣野係我比較擔心, 係放學時學校要求家長唔可以企係門口, 要係學校以外既地方等候, 但佢門口不出十步就係馬路. 佢地p.1咋wor....要自行放學 我就情願早d到學校, 企係馬路前(遲左無位)但好曬好熱......其他野我覺得幾好! 仲可以上網睇番當日每班有咩功課, 唔怕小朋友抄小左野都唔知.

hugo返學都好開心(暫時), 可能班主任唔惡. 但gloria & hinma既hin仔都話返得唔開心, 話老師好惡!
chingchingmom 寫道:
TszHin媽咪:
幾好幾好,有心有心 不過阿仔9日放假,我都係請得3日假+1個星期日,無得陪佢玩好多。

唉,又到我地報學校…… Coed咁好的學校,我估係人都會報咁滯,都係當去見識下,陪下跑啦。基恩畀你感覺如何呀?

珍珠宮

teresa,

係呀! 唔同班
Teresa 寫道:

Tszhinma,

Hugo同另外2個hin仔唔同班?

珍珠宮

初時(返學校買校服嗰日已經知)佢都有d ga, 話 : 咁咪無朋友同我一齊囉. 但好快又無野啦.....30/8返學時又發現原來都好多kys既同學仔, 分佈三班...好似係每班有2個. 當日佢已經同一位女同學相認左啦, 仲一齊坐tim.....

佢今日放學返黎一直都好開心, 又唱歌又跳....無時停 不過其實佢都係一個開心果黎, 雖然有時好易嬲, 但好快又無事開心番.....變臉變得好快下tim ga, 真係傻仔
Teresa 寫道:
Tszhinma,

咁Hugo有冇唔開心呀?

珍珠宮

teresa,

佢2歲返學都係見人喊佢先喊之麻, 佢ok既.....我成日都擔心佢係學校會曳曳咋 希望一切順利啦 :mrgreen:
Teresa 寫道:
Tszhinma,

咁咪好law! Hugo已經成功踏出返小學既第一步喇

珍珠宮

teresa,

真係好呀! 感謝主 :mrgreen:

珍珠宮

Gloria,

hahahaha.....比你hin仔笑c 我啦, 原來係怕要 :lol: :lol: hin仔話頭醒尾係叻仔黎既, 你安落晒啦...唔洗擔心啦 :mrgreen:
gloriayh_lee 寫道:
tszhinma,

hin 仔原來擔心小學要返全日係要好似幼稚園要zzz,激c!同埋擔心有好多功課做bor 因為佢係c 懶鬼一名!佢已經明白老師 人係因為小朋友頑皮,如果佢乖不用捱 ;99 話佢放學時好開心笑笑口同好醒咁望下有冇人接佢tim!頭先同佢傾計佢仲好like 小息可以食小食! 正一胃食鬼!我諗佢next week 應該ok gar la!仲有佢懶醒咁答99,我梗有交齊d 通告la,我成個袋走出老師度交gar!(係老師叫遂個出去交gei)等我琴晚又 又氹叫佢一定要學交齊功課及通告等事項!估唔到又幾叻仔bor!

珍珠宮

Rita,

嘩...同學仔咁 你要唔要同老師交代一下, 小心留意下呀?

今年邊個教matthew仔?? 要選校啦wor, 係唔係人地定晒啦?
Rita 寫道:

各位,
今日再次見到matthew 仔的班同學, 個個都高左大個左, 大家見到面都好開心, 即刻走埋一堆. 但其中有位同學仔退左學, 返左內地讀書, 因為他媽媽是內地人, 不能時常到來take care 兒子. 另外, carol的恩恩讀了全日班, 也見不到她了.
仲有另一位同學仔... 唉... 他... 他是比較少爺仔的... 但偏偏matthew喜歡跟他玩. 今天放學坐小巴, 我地坐前, 佢同工人姐姐坐後. 兩個人仔好自然咁玩, 點知玩玩下, 對方出拳頭, 一野打落matthew塊面度. 我同姐姐都有出聲stop 佢. matthew 冇喊, 靜左唔夠一陣, 兩個又玩起上來, 我就聲明唔可以出拳頭. 點知, 今次個同學仔好大力mit matthew 背脊, matthew 今次 "呱"一聲喊, 姐姐叫佢say sorry, 佢扮聽唔到. 呢個時間到站, 我同matthew落車. 返到屋企見到matthew 個背脊紅左一撻...

珍珠宮

ErnieMama,

ic....st.peters, st. anthony, st. charles...都唔係我上年心水之選, 我比唔到意見你, sorry!

st.peter係上畫定下晝搬開? <---我答你唔到, 因為我地決定左唔選呢間, 我已經將佢既野忘記晒啦

我仔舊年第一輪入左聖公會基恩, 因為我有5分宗教分!
ErnieMama 寫道:

.....Tszhinma我都係k1搬黎,今個月又搬向西多d,所以想近近地入st.peters, st. anthony, st. charles, 後兩間ok嗎?!st. peters如分兩間,上畫定下晝搬開?你就正拉,入左小一,點都叫搞掂左拉,邊間呀?我仔ernest得15分, 搞到黎都要07年6月先知,仲睇怕要knock門.:-(

珍珠宮

Rita,

你要打去心儀學校問, 因為間間5分宗教分既定義都可能有所不同, 有d係計父或母

唔緊要啦, 你地慢慢心平氣和傾下啦, 成事在天

華仁今年比出來自行分配學位的學額? 你應該有份資料有講"自行分配學位" 有兄姊...在該校就讀...約佔小一學額30%....根據計分準則分配的學位約佔小一學額不少於20% , 等我有時間再八下先......
Rita 寫道:
tszhinma,
今年班主任係張安行老師. 我有教matthew, 如果個同學仔再出手, 千祈唔好還手, 一定要話比老師知.

係呢, 我想問果5分宗教分, 係計我定係計matthew, 因matthew未受浸.

今日聽左個小一簡介, matthewpa 未有轉太迹象. 等有時間我會同佢一起看教署隻vcd再同佢傾下. 有件事想麻煩你, 唔知你可唔可以問到華仁今年比出來自行分配學位的學額. 等matthewpa 知道自行收生機會有幾大.

珍珠宮

Rita,

matthewpa有無睇過.....明報升小攻略 click here~

睇黎華仁都唔係競爭最激烈既學校bor

珍珠宮

Rita,

你有無去華仁個網頁睇下呀?? 佢地一級有4班 168 人 資料係呢度見到 click here~
番禺會所華仁小學 click here~

唔緊要呀! 謀事在人, [size=large]成事在天我一定會幫你祈禱 :mrgreen:
Rita 寫道:
tszhinma,
學校只係copy 左中西區(#11)的學校名單和他們的個別學額. 其他區的, 冇比家長.

珍珠宮

teresa,

我多口答一句! 係matthewpa唔想個仔入基督教學校, 所以跟本唔會理會嗰5分

首頁
12345...26

尾頁

跳至