自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 16-11-14 23:28

點解同一個問題問完又問錯答完又錯答架
其實帶口罩對狗隻是否有什麼影響?
我覺得帶狗外出帶口罩, 無論對狗, 對狗主, 對路人也是較有保障.....

我自己冇養狗, 但都想了解下帶口罩是不是有什麼壞影響....

翡翠宮

thinkbefore 發表於 16-11-15 11:22
Ummmm其實如果要你帶,你覺得你會點?無意冒犯,不過係我地又點知佢會點....

...
我病係會帶口罩既, 帶口罩不是一定負面的事.

所以我話我係想了解下, 是否對狗隻有什麼壞影響, 我都無意冒犯你, 或狗隻, 或狗主...

我係真係想了解, 我以為養狗人士應該明白, 可以比答案我.

謝謝你唔知道, 都願意花時間回覆我.

翡翠宮

puppydingo 發表於 16-11-15 11:24
好辛苦
狗 biggest senses smell.
你可以imagine
那如果有口罩設計可以讓狗狗排汗, 是否會較好? 狗主會較願意使用?

我都了解tongue是可以幫助狗狗調節身體溫度器官.如果用口罩阻礙了狗狗調節身體溫度, 佢地應該都辛苦. 那4種被要求帶口罩的狗狗也可能都辛苦.....

翡翠宮

mini1204 發表於 16-11-15 11:44
會有D吾舒服
不至於壞影響
我之前有養狗,大狗出去walk會戴,講緊都係一日一個鐘,ok la.
狗狗會唔會好反感? 是否可以教育佢, 可以做到慢慢接受呢?

翡翠宮

thinkbefore 發表於 16-11-15 11:47
我只可以講我幾隻狗唔鐘意帶,有一隻係恐懼,有部分係因為佢地聯想到啲唔好嘅野,因為佢好驚去診所或比人 ...

口罩不是必要, 但是是最後一道有效的防線, 防止狗隻傷害到其他狗隻或人或狗狗佢自己...

又想問下, 如果狗繩可以完全控制狗狗, 那大狗呢, 又有冇機會比狗狗chok走?

翡翠宮

mini1204 發表於 16-11-15 12:03
戴得多佢就慣; 鍾意就一定唔鍾意; 即係我地戴口罩都一定唔舒服, 不過都係要佢忍walk既一個鐘, 佢OK既. 返 ...
都係, 我地人帶口罩都會覺焗, 但明白帶口罩的好處都會帶.
可能你教導有方, 你家狗狗好乖!

翡翠宮

mini1204 發表於 16-11-15 12:15
其實只要比個良好既習慣狗狗, 10隻有10隻都好乖
我既宗旨其實係保護隻狗
一陣整親人, 佢要去漁農處坐監; ...
我都有同感, 狗狗傷害到人, 其實正正係傷害到佢自己, 呢樣大家都唔希望發生....

翡翠宮

thinkbefore 發表於 16-11-15 12:40
其實除左好細嘅狗之外,中型同大型嘅狗要發顛上嚟力量好大,我相信even 細狗、要去到發顛咬人呢個地步佢地 ...
所以我是有疑問, 如果狗繩拉唔住, 有機會被chok走, 口罩就似乎不可以不帶了,
當然如果狗繩可以肯定有效控制狗狗, 口罩就可以說是多餘...

其實我觀察, 細狗通常惡過大狗, 大狗好多時讓著細狗

首頁

尾頁

跳至