母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

不經不覺, 全埋身餵母乳已經 14 個月 la, 囝囝食固體食得好好, 淨係早晚 2 餐埋身食奶, 有時夜晚嗰餐 (11:00pm) 係要叫佢起身先食 (因為佢 8 點就瞓), 開始想生第二個, 但唔想比囝囝食奶粉, 我係咪

1.) 可以慢慢開始比佢轉飲鮮奶代人奶??
2.) 轉飲鮮奶, 份量係點? 早晚各一盒?
3.) 你係我, 個囝 8 點已經瞓咗, 11:00 仲會唔會叫醒佢埋身食人奶? (唔叫佢食都可以一覺瞓天光)

thx

大宅

hi kristinecheng ,
我記得你都係 09MAMA, 14M 有第二個好開心呀, 我同老公都 plan 緊想生第二個, 但因為我自己一個人湊, 所以要 plan 得好 d, 第一步就係決心同阿囝戒人奶....

我想問係咪任何一隻牌子o既屋企奶都得 ga? 只要係全脂就 ok? 另外, 我囝囝而家個 schedule 係

7.0am 埋身人奶
9.0am 生果
11.0am 稀飯
3.0pm 蕃薯 / 包 / 餅
7.0pm 稀飯
11.0pm 埋身人奶 (要叫醒佢食)

如果係咁, 我係咪要早晚各比一盒奶佢飲呢?

大宅

hi kristinecheng ,
我記得你都係 09MAMA, 14M 有第二個好開心呀, 我同老公都 plan 緊想生第二個, 但因為我自己一個人湊, 所以要 plan 得好 d, 第一步就係決心同阿囝戒人奶....

我想問係咪任何一隻牌子o既屋企奶都得 ga? 只要係全脂就 ok? 另外, 我囝囝而家個 schedule 係

7.0am 埋身人奶
9.0am 生果
11.0am 稀飯
3.0pm 蕃薯 / 包 / 餅
7.0pm 稀飯
11.0pm 埋身人奶 (要叫醒佢食)

如果係咁, 我係咪要早晚各比一盒奶佢飲呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊