0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

IPodnano 發表於 19-7-19 14:20
我個仔係要24小時有人陪或抱住,飲奶樽飲得差,係都要埋身,除非餓到死先飲奶樽但都要大喊完先飲,長老湊 ...

試下轉奶咀餵奶啊,好可能bb唔鍾意果奶樽咀,我bb由出世起就埋身食,上星期搵奶奶同佢練習每天一次用樽食人奶,起初喊爆,但我忍住唔埋身俾佢食,練左4天,就冇喊啦,pigeon奶咀好用啊,餵前暖熱個奶咀,bb食樽就改善了。

大宅

IPodnano 發表於 19-7-20 17:46
Pigeon邊一隻?我依家好大鑊... 佢日頭唔肯食,餓到要死先食d吊命,等我返屋企就係咁食,4.5個月反而要食3 ...

標準果隻母乳奶咀。佢日頭唔食係因為要等媽媽埋身食。轉下奶咀睇睇會唔會好啲。

大宅

Amazingwinnie 發表於 19-7-21 12:11
我b都唔食奶樽,見到就開始喊了。請問你喺未無出現,就俾奶奶餵佢?

餵樽主要係奶奶餵,佢曾經俾calma奶咀嚇親,之後我同奶奶慢慢同佢練番食樽,開始練佢好抗拒,爆喊,步驟係:
第1天)我餵,不斷哄佢,有時佢喊到訓埋,一起身又再哄佢食,俾啲耐性哄,直到佢願意啜,佢肯啜我不斷讚佢摸佢頭仔,果餐唔好埋身補奶,bb餓到盡會試啜奶樽。
第2天)我俾奶奶餵,我在旁鼓勵Bb,哄到佢願意食奶咀。
第3天)我唔在場,奶奶餵,我發現暖熱個奶咀,bb好接受果質感,愈食愈進步。
第4天)我俾奶奶餵,我發現m碼pigeon奶咀更適合Bb.
結論係要有耐性,bb想埋身搵媽媽餵,所以換一隻適合bb的奶咀,我推薦pigeon 標準母乳實感奶咀,暖熱佢餵Bb,慢慢bb願意接受果奶咀。

大宅

dollawong 發表於 19-7-21 18:18
餵樽主要係奶奶餵,佢曾經俾calma奶咀嚇親,之後我同奶奶慢慢同佢練番食樽,開始練佢好抗拒,爆喊,步驟係 ...

我之前連續4天練食奶樽2次,依家每天都會練食樽一次直到返工,等bb適應奶樽啊,希望幫到你。

大宅

Amazingwinnie 發表於 19-7-21 18:30
用緊pigeon寬口徑奶嘴m號,識咗個幾星期,喺得我自己湊,冇其他人去幫我試。我就用匙羹餵.都喊,餓8個鐘都 ...

因為媽媽餵,所以佢寧餓唔食要埋身,試下老公餵時你避席,第時返工邊個湊Bb?

首頁

尾頁

跳至