夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 21:40
「問心講,我唔會要求1個8歲既去理解1個大人囉!!

但你係大人呀嘛!!

我發覺我同你既情況好似呀,對住個無感覺既人,真係幾愛都變得越來越淡!
我係嗰種需要間中有d深層次交流既人,但對住佢永遠只能夠係面層徘徊。我唔開心或者嬲佢,佢係從來都唔會理我,一來佢唔明我嬲咩,二來佢覺得無野做到,會完全唔理我等我自己嬲完為止,或者反嬲我無端端發脾氣!
我一個囡似有輕微阿保,另一個囡就ADHD, 加埋個阿保老公,每日車輪戰咁俾人激心,真係唔係好頂得順呀!

別墅

回覆樓主:

已經攤出來傾過無數次,傾完嗰排有機會會好dd但好快又反回原形。其實10次傾有一半或以上次數係佢根本get唔到有咩問題,又或者覺得有問題既係我! 其實每次都係傾同一個問題,但係每次佢都好似係第一次聽咁,我每次都係repeat myself!

真係好氣餒呀!我以前會好唔開心成日因為咁而嬲,到最近上嚟BK睇得多先知原來佢係阿保,知左係心理調節快左(因為知佢唔係刻意),對佢容忍度高左,但係我未係好接受到。

別墅

回覆樓主:

佢其實係顧家既(經濟上), 又無咩自己出街(因為無咩friend卦),放假都係喺屋企或者一家人出街。但係俾佢激到我有好無助既感覺時,都會諗下係咪唔夾唔好勉強喺一齊,不過為左d囡,都係齋諗,始終唔想影響到d細路,但諗到餘生都係咁過,又覺得好委屈自己(雖然老公係自己揀既),好沮喪!
呢d野又好難同朋友傾(正常人好難理解),所以自己屈得好辛苦,上嚟見到有同路人覺得都有人明白自己,感覺又好返dd。大家會點樣走落去?我未諗得通

別墅

Manwah 發表於 21-3-2 09:30
佢唔係唔關心, 你知道"阿保"係獨家村, 所以無咩朋友, 唔懂人情和理, 所以有時我會諗起佢的小行為(例如, ...

講得好啱,我老公好鐘意食,所以最叻就係買野俾我食或者帶我去食好野,佢覺得佢自己好錫我架。我有明示過我著重情感交流,過愛一個人唔係淨係買自己鐘意既野俾佢,而係要了解下對方需要d咩,我同佢講,佢間中同我傾下計,唔駛買野我都好開心架...佢就話佢日日都有同我傾計架,好明顯佢係get唔到。。。咁我係咪以後就同佢飲飲食食,唔求交流呢?諗到呢度又想流眼淚喇...

別墅

gilgilgilgil 發表於 21-3-9 08:37
你嘅留言九成九都係我嘅心聲⋯⋯
我唔開心佢唔理,等我自己平復.....已經發生係好多年前;一直以為係佢嘅 ...

唔單止呢方面似,睇你其他留言,似工人,唔識教小朋友,唔理解ADHD囡既需要,咩都要我決定(尤其係小朋友既野,其實係佢無參與唔知要點決定),超無手尾,好多樣都中呀!
另外唔記得係你定另一位提過餵夜奶問題,兩個囡我老公真係一晚都無幫過,呢件事一直都令我耿耿於懷(因為身邊既朋友無一個老公係夜晚唔幫手, 大部分都係老公輪夜更tim),好似咩都得自己一個頂咁,我記得我有暗示過好攰想佢幫手,佢就話由得阿囡餓一晚或者瞓多個鐘先餵啦,但無提出過幫手囉!
不過除左鬧交時覺得佢個人好冷血頂唔順之外,其他缺點咁多年都慢慢接受既,所以可能要諗下辦法點樣可以減少鬧交既次數!

別墅

Manwah 發表於 21-3-9 09:43
完全明白, 係一個地球人同火星人的感覺, 完全溝通唔到.........

有時佢以為佢好愛妳, 佢已經比錢你花, 又 ...

你講得好啱,我覺得佢係天生”無心”既,佢對自己阿媽,兩個囡,朋友都一樣,唔係淨係對我係咁,不過其他人(包括d囡)可以選擇唔理佢,但我就無得唔理,亦受得最多。d囡有時會當面話佢無同理心架,嗰下我會覺得好爽架,不過佢聽完就算,唔會上心唔會反省下點解小朋友會咁樣講。
離婚其實解決唔到問題,唔會另佢明白,反而佢會覺得你破壞左個家庭tim,所以諗既時候都係為啖氣,通常係最唔開心嗰時先諗下發泄下,過左氣又算。我覺得離婚我唔會開心,雖然唔駛面對佢但會令d囡失去左個完整既家庭。

首頁

尾頁

跳至