嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 請報料~~GOO.N尿片

子俊寶寶 寫道:
我行過最少10間卓悅, 只見有s碼. 我想搵L碼. 邊度有呀?

me too

子爵府

mlkk 寫道:
請問goon有冇nb架?如果有o係邊間呢? 我今日去到pccw隔離個間得返一包s碼咋!

銅鑼灣有NB呀~

子爵府

crystal888,

唔知可唔可以叫佢留貨呢?

記唔記得我...果時問你伶架士的車呢...我老公去同你老公令...hehe~不過最後唔岩用比左人了...

子爵府

[quote]
teresa621 寫道:
[quote]
crystal888 寫道:
其實goo.n 的碼一定比pamper 綠色大架, pampers 綠色你超薄, D 碼細過pampers自己的棉柔既同一size 架.

我以前用, 發覺goo.n 的細碼仲大條過 pampers 綠色的中碼, 你話pampers 幾鬼呃錢呀. 我諗你唔使太擔心, 因為goo.n 的中碼真係幾大條, 我個仔都成8個幾月, 都仲用到架, 一係你買少少m碼睇

子爵府

買左喇買左喇...之前已叫佢地幫我hold住2包先...不過最後都係買左4包...因為箱特好用又驚第日買唔到~
嘩,真係好鬼靚架...而且又薄身左又長左~好正好正~
不過我買加大碼size就好似比舊裝細左少少~
因為我屋企有2包舊裝o係度,我直頭開一包伶1塊黎用,睇下新裝同舊裝有冇分別...發覺舊裝我個仔用腰貼可以貼到入1字再入d...但新裝最貼都只係貼到1字與2字之間喳...
不過新裝就比舊裝高身d~
我尋日未出門口同個仔換最後一塊片時佢竟然漏屎...因為太短喇條片...用nepia既L碼...而且又唔多岩...之前用過M碼又漏尿...我以後都唔敢用nepia喇...不過Goo'N2家重貴過佢...不過仍然比Huggies/Pampers平~

子爵府

jw2005 寫道:
我想問若阿仔有 7.5kg, 應該買乜size好呢?

我諗你買左M碼番去睇下岩唔岩先~
因為3個月...我個仔對脾同個肚dun好大好粗...所以果時3個幾4個月都轉左M碼片片架喇~如果你買S碼可能唔買得多囉~
你bb應該都唔係細碼b啦睇個重量~
我個b又係...依家9個幾月已經用緊加大碼...

子爵府

jw2005 寫道:
kawai928,
你果然好精明, 我阿b得三個月, 現著緊棉柔m碼, 都有d存貨,
咁我唸緊係咪要買大碼呀

jw2005,

E...唔好讚我啦~
因為我個仔又係大舊野...所以咪知囉...
其實如果你有存貨你就睇下用到幾耐囉~
因為我個仔果時用M碼用左一個月度(5,6個月大)就要轉L碼喇~
L碼就用左3個月度(9個幾月)就岩岩同佢轉加大碼喇..
不過以上係Goo'N既size~
而且新裝加大碼同舊裝唔同,所以可能其他size都會有出入...
我個仔用新裝最蚸已經只可以貼到1與2字中間...所以比較細size呀...舊裝反而有鬆,可以遲下先用~

子爵府

我都會,不過可能遲下買既唔係片片而係褲仔...
而且點計佢都平過pampers...但有pampers咁既質素啵~
所以我都會買~不過可能真係遲幾個月先...因為屋企片片有4包,褲仔有成5,6包...

子爵府

garfield123 寫道:
我係二手市場見到有得賣MERRIES S & L 片,好係TRADING 咁樣!

講起呢個真心痛...
果時JUSCO咪特價$39.9既...我用左S碼好用...咁就買定幾包L碼...到到我差唔多用晒屋企d L碼我就開Merries既L碼黎用,因為我買片後一定會開左伶一片出黎用,比較下邊隻牌子大d~
咁到到我開出黎之後...嘩...激屎我,乜好似其他M碼咁架...
而且我個仔用片不嬲最cheap果隻都唔會用到pet ept紅晒而且起粒粒...點知用Merries就係咁喇...心痛到我死呀...果時好彩好多媽咪話用左冇事我咪同人換左fitti佢囉... :-(

子爵府

garfield123 寫道:
唔係呀!花王的S碼的尺寸差不過等如M碼,點解L碼會細番?
會唔會係S 係MADE IN JAPAN, L係MADE IN TAIWAN?
不過我問過間TRADING 佢地話L 都係日本製,唔知會唔會唔同? 佢地賣花王貴過吉之島好多!

係呀,S碼對比其他片就好大...L碼就好細囉,比M碼都大既,不過比L碼就細喇... 所以我唔會再有打算買呢隻片用...
其實你問佢有冇相囉,睇下咩野樣,因為Made in Japan同Made in Tai Wan包裝一定有唔同~
每隻片o係每個地區出售既包裝都有d唔同架~

子爵府

jw2005 寫道:
kawai928,
你介唔介意透露你阿仔每次轉碼時的磅數給我參考呀?

磅數其實我都唔太記得喇...同埋我寫埋用邊隻片片啦~size由細至大~咁講啦:

初生-1個月>NB(Pampers棉柔,Huggies)
1個月-4個月>S(Nepia,Goo'N,Merries)
4個月-6個月>M(Pampers超薄,Nepia)
6個月-9個月>L(Nepia,Fitti,Goo'N)
9個月>L(Fitti),XL(Goo'N)

因為我個仔隻脾奇粗,所以我從來都唔會睇d片片包裝上面寫果d幾多kg,因為唔岩我個仔用~

子爵府

可樂皓皓 寫道:
請問新版同舊版既size係咪一樣呀?
我囝之前著緊舊版XL, 咁當然有鬆啦, 你地又講到L都已經好大條... 我諗緊我囝應唔應該著返L...
我囝12kg, 肥比, 大肚dum
著緊L既, 可唔可以話我知你地bb咩size呀?

我諗你都係買番XL好d...
因為我未買新版前屋企有舊版~
咁一買左新版我就即刻每包折開伶一片出黎直頭同臭b著~
因為咁先對比到size有冇分別~
得出黎結果係:新版XL比舊版XL細d~
因為我仔用舊版XL腰貼可以貼到入1字再入d都ok~
但新版...最盡只可以貼到1字與2字中間~
2次都係食完奶換既~所以我個仔依家係用到Goo'N既新版XL~
舊版可以遲下先用~ :wink:

子爵府

東西果度Goo'N大碼片片唔係$150/70塊咩?

子爵府

係喎...睇漏左添...唔好意b

子爵府

Pretty2006 寫道:
各位媽咪, 我覺得goon舊裝的quality 好過新裝好多, 新裝無舊裝咁soft而且又貴 $20. 我懷疑係假貨.

我覺得新裝無nepia 咁好quality. 反而舊裝的quality 好過nepia. 你地覺得係唔係?

我覺得新裝好d呀...因為冇舊裝咁,有時換片會見到d棉花絲痴住pet pet~
nepia我個仔用就唔得...條片太短身,細...我個仔企o係度開大但d便便都會走左去pet pet好高近腰果度,如果一唔為意,一擺低佢換屎片...咁d屎就走晒出黎喇...所以我反而覺得nepia唔好用~
Goo'N舊裝已經好用,新裝更加正~

首頁

尾頁

跳至