自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

有聽菲律賓姐姐講過佢哋都有降頭

但唔知道你姐姐是真是假⋯⋯

你自己步處好照顧屋企先同佢傾,早上直接問你工人係咪想辭職,係就那那淋趁未夠 6年送佢走唔洗比長服,寫好協議書比佢簽,機票立刻網上訂,印埋 booking confimation 比佢簽收留底,叫佢立刻執嘢走,收鎖匙,唔過夜最免後患

要簽字係佢要走,但唔洗佢一個月通知,呢啲個心已經離了位既人留嚟隨時偷嘢,臨尾借大錢先走,話什麼冇地方睡都唔好心軟,如果佢係想返屋企的,當晚機票都得,如果係要留港其實有路數的,佢哋自有門路解決。再唔係問定 agent 邊度有 hostel 可以短住。

用得咁難既藉口推說想走的人,你都不用同佢講心了。

如果佢唔係想走,你就問下佢,有冇返教會,可不可以搵牧師幫忙?

珊瑚宮

Icecream17 發表於 17-12-7 01:46
5年巳經要比長服佢自己唔做無長服,你炒佢就有,所以可能嚇你等你驚叫佢走就有長服收
...

噢,原來 5 年就有長服,我還以為要 6 年添

謝謝告知

好陰既招數

其實想早啲攞長服,可以開心見誠同雇主講,早啲出少少比佢,簽返字冇話唔得嘖,何必咁玩嘢,以後一路年年都有㗎嘛,玩呢啲走,為了攞少少,其實佢都好短視,你估咁容易遇到個大家合作愉快既雇主咩⋯⋯

珊瑚宮

DoReMi媽媽 發表於 17-12-7 13:04
冇用ga, 之前有個菲姐同我做咗6年,我一直同佢講,無論係佢唔續約或我唔續佢,我都會俾長服佢,叫佢唔駛擔 ...

我意為長服係過了 5 年,你炒佢都要比的添

人性真的唔值錢

珊瑚宮

DoReMi媽媽 發表於 17-12-7 14:31
僱主炒工人,要俾長服,但工人如果覺得揾夠想自己走,唔續約,就攞唔到長服,哩個就係誘因令工人玩嘢迫僱主 ...

嘩~

學到新嘢了

首頁

尾頁

跳至