自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

俾我呻下。
在職媽咪,無工人、長老幫手,返完工趕返去煑飯,做家務。雖然唔駛理阿仔啲功課,但都要督住佢書。份糧每個月猛猛緊。
剛剛收到學校旅行日通告,去海浪公園,無申請資助嘅每人俾$120加交通費,綜緩及有資助全免。
明白入場費已經比正價平,但係同有資助嘅比較,個心真係好唔舒服。
真係好想辭職唔做,好似人哋咁舒舒服服,有資助又有返啲時間陪阿仔。

男爵府

計劃生嘅時候好有大志咁想靠自已, 但係做落顧此失彼, 不似預期.
加班就顅唔到屋企, 小咗同小朋友相處時間;
分多啲時間顧屋企, 就無表現, 升職.
只有爭取WEEKEND時間同小朋友出去玩.

男爵府

就係識幾個家庭都有資助同綜緩, 配眼鏡、上網、補習、課外活動、食物等等等等, 呢啲人哋唔駛俾錢, 而我全部自己死慳住俾.

好後悔識咗佢哋, 好後悔知道佢哋咁多福利, 打擊我靠自己嘅決心.

男爵府

回覆 littlecar 的帖子

呢啲有需要嘅好應該受到資助.我識嘅人當中都有一個同事真係好需要. 佢對眼有事, 無得醫, 只會逐漸睇唔到嘢. 我同其他同事都勸佢辭職, 去申請傷殘津貼, 但係佢無. 直到真係因為睇唔清楚差啲出事先無做. 但係佢放唔低尊嚴, 一路靠補償金過活. 直到真係無錢先至申請津貼.

男爵府

Bobo1210 發表於 23-10-19 21:36
樓主你真係唔做嘢?我上Google,圖入面講既金額你夠唔夠洗先?

除咗呢筆淨攞之外,上面JM已數出諗都諗唔到嘅資助,我只係意難平。唔再講啦,講得多自己都唔開心。

呻完,繼續努力返工,養大個仔(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

回覆 taidou 的帖子

我識一個都係咁, 生咗兩個, 離婚, 攞單親. 然後再生兩個, 繼續攞單親. 生出嚟唔教, 個仔兩歲都未識揸筷子. 我問佢做咩唔教. 佢話等入N班俾學校教. 我當時真係唔知俾咩反應佢. 只可以同自己講, 唔想激死就真係盡量避開佢.

男爵府

Gorgor0612 發表於 23-10-21 16:43
咁樓主有無諗下改變?如揾一份高人工D嘅工作?

我嗰行而家出路麻麻,同埋工作量不太大,-個星期加-日班左右,有時唔使加班,近屋企。老闆都體諒,有需要都可以早走。所以-動不如-靜。
睇咗咁多回覆,有啲同路人,覺得唔係咁孤單。同意要做個好榜樣,唔想阿仔學躺平,捱多幾年,等阿仔大啲,應該可以鬆啲。
加油!各位JM

男爵府

HL7646 發表於 23-10-21 17:12
傷殘津貼的申請門檻好高,唔係咁易申請到。

係,醫生唔係咁易寫紙,佢都用咗好多時間攪。而家已經差唔多睇唔到嘢。

男爵府

HL7646 發表於 23-10-21 17:40
傷殘津貼批個條款好緊,如果係視力受損,2隻眼瞎哂先可以囉全額傷津,1隻眼瞎,零視力就囉半額。

但如果 ...

呢啲就批得咁緊

其實佢而家都出唔到街,兩餐都要靠申請慈善團體送飯。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊