想生BB

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:"喜氣羊羊"旺生B,好快做羊媽 (Pt 2)~變出健康小綿羊

報到報到〜 祝KE特手上任後羊仔回歸, 亦祝各JM早日捉住羊仔做牧羊人
大家好呀! 我叫Van仔, 係呢個post嘅資深JM, 由望龍走龍, 再捉蛇走蛇, 到想騎馬, 終於都成功做馬主, 囝囝已4個半月, 所以只要唔放棄, 有信念, 平常心, 一定會夢想成真 大家要加油呀

伯爵府

引用:Quote:Vinkivan+發表於+14-10-21+09:54+報

原帖由 KE11 於 14-10-21 發表
多d返來支持

只馬仔乖麻?
時間許可一定會上嚟支持咖

BB算係不過不失啦, 不過我都唔求佢要好乖, 只求健健康康就好. 因為佢健康麻麻。

伯爵府

引用:我返泥報喜啦貓B+12月26+出左世啦!希望大

原帖由 Mineko 於 14-12-27 發表
我返泥報喜啦
貓B 12月26 出左世啦!
希望大家快快bingo ! 有左既順順利利
恭喜恭喜〜 恭喜貓B健康活潑! 快高長大!

伯爵府

回覆:"喜氣羊羊"旺生B,好快做羊媽 (Pt 2)~變出健康小綿羊

好耐冇上嚟吹水喇,實在忙到甩碌, 每日同時間比賽鬥快, 不過我永遠都輸, 唔夠時間跑得快
魚仔曦七個月喇, 各位EE好呀

伯爵府

引用:我bb+好趕地年三十已出來逗利是,+係呢度祝

原帖由 jc103 於 15-02-23 發表
我bb 好趕地年三十已出來逗利是, 係呢度祝大家羊年要咩有咩~~
恭喜Jenny! BB真識揀日子呀 祝BB快高長大! 身體健康!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+KE11+於+15-03-06+發表呢幾日

原帖由 cathytst 於 15-03-11 發表
已病了,今日睇第二次醫生,食返正常藥,快點好^_^停人奶幾日先。
病唔駛停人奶咖, 叫醫生開餵人奶食得嘅藥俾你, 你病啲奶會更有抗體, 對BB好咖!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Vinkivan+於+15-03-24+發表病

原帖由 cathytst 於 15-03-27 發表
我第一次食可餵人奶藥,但喉嚨痛唔得。
所以第二次轉食普通藥,所以泵完要倒。

...
下次泵完唔駛倒咁嘥, 可以俾BB沖涼呀!
不過你下次搵個支持母乳嘅醫生睇好啲, 因為好多時啲醫生對母乳知識好貧乏, 我喺facebook母乳谷都睇過好多母乳媽媽分享啲醫生有時開啲藥係可以餵母乳, 只係佢哋唔肯定或唔支持就會寧願穩陣叫你唔好餵倒咗佢, 其實每滴奶媽媽都需要能量去制造, 所以盡量都唔好浪費呀。
你有興趣入facebook母乳谷嗎? 如果有我add你facebook再推薦你入呀, 因為要人推薦先批的。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Vinkivan+於+15-03-27+發表下

原帖由 Mineko 於 15-04-01 發表
我都倒左好多人奶 因為吾餵人奶又太多奶
點解有人奶都唔餵? 又倒咁嘥?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Vinkivan+於+15-04-02+發表點

原帖由 Mineko 於 15-04-03 發表
餵人奶好累 1-2h 一次 .. 半夜不停起床 老公頂吾順去做廰長
由決定做父母就要預咗好攰好辛苦, 餵奶已經係最唔辛苦嘅事情, 人奶對BB係最好嘅食物, 你有天賜多奶都唔餵原因係辛苦, 寧願選擇倒咗佢, 我呢啲追奶追到氣咳嘅媽媽, 聽見都戥BB心痛, 其實餵奶粉初生都係2-3小時一次, 又要洗同烚, 唔辛苦嗎?
往後仲有好多辛苦嘅事, 加固後日日準備新鮮食材, 刴碎, 切粒, 日煮夜煮, 要出街就先為BB準備充足食物先可以出門口, 唔通因為辛苦就下下俾BB食baby food?
我唔反對餵奶粉, 因為唔係人人有時間精神去追奶, 不過如果你兩公婆係因為覺得辛苦, 我諗你哋要好好調整下呢個思想, 始終BB已嚟到呢個世界, 做父母辛苦係必然嘅, 如果想舒服日日瞓到自然醒, 唔係冇可能, 但起碼等到小朋友上小學啦。
Sorry, 聽倒你覺得餵奶辛苦而倒咗佢真係有點反感, 唔啱聽可略過, 但真心想你兩公婆面對湊仔係勁辛苦呢個現實, 希望你哋將來唔會只俾BB食現罐頭, baby food!

伯爵府

哈哈〜 看來我真的厚多士! 原來法國人養B的方法得獨特!

不過你唔想食餵人奶就唔好再不停唧, 因為你越唧只會刺激胸部刺激大腦要造奶, 咁就不斷會有奶, 你唔餵尤得佢谷先唧少少, 係少少放一放就停, 慢慢大腦知你唔需要就唔會再造奶。
同埋啲奶可俾BB沖涼, 對皮膚好, 唔駛浪費咗用你啲奶, 啲奶係用你嘅血你嘅能量去造, 倒咗好浪費。

伯爵府

引用:Hi+!+大家好!+我叫fat+fat,+我好耐好耐都冇

原帖由 sofatfat 於 15-04-23 發表
Hi ! 大家好! 我叫fat fat, 我好耐好耐都冇上來, 上年6月生完bb之後, 都十分忙碌, 現在先有時間上來 ...
Fat Fat加油!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Vinkivan+於+15-04-05+發表哈

原帖由 Mineko 於 15-04-23 發表
果陣吾知可以沖涼呀.. 又冇人同我講..
因為好甜痴立立 仲甜過奶粉 完全冇諗過可以沖涼.. 到差不多收奶先知 ...
我都係上網睇資料先知咋!

伯爵府

引用:報到!!!!尋日終於照左閃閃。計經期係7w5d,+

原帖由 lsoman1987 於 15-04-21 發表
報到!!!!
尋日終於照左閃閃。
恭喜

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Vinkivan+於+15-04-05+發表哈

原帖由 Mineko 於 15-04-23 發表
我擠系因為我想喂人奶ga..老公吾支持吾肯幫我租pump ..唯有擠... 埋身b吾肯啜啜2下吾啜 一陣又餓..
所以咁 ...
頭6個月BB會有由媽媽帶身體出嚟嘅抗體, 但6個月冇, 所以頭6個月冇咁易病都係一個原因。

伯爵府

引用:Quote:sofatfat+發表於+15-4-23+13:28+Hi+!

原帖由 kamkam528 於 15-04-24 發表
加油呀,fatfat 我都仲係心大心細中
禧禧都差唔多歲半, 係時候plan下喇

伯爵府

引用:回覆+kamkam528+的帖子KamKam咁你會唔會食

原帖由 sofatfat 於 15-04-24 發表
回覆 kamkam528 的帖子

KamKam咁你會唔會食定葉酸或其他維他命丸? 我係開刀, 可能都要等多半年先, 但年紀 ...
之前我OB講過, 佢話如果打算再生小朋友, 今胎想試返順產就最好多等半年到9個月, 尤其我哋年紀唔細, 傷口複完始終冇咁快, 一下拉傷個傷口仲麻煩, 唔好急於呢半年。
但如果你打算都係開刀, 咁過多兩個月就可以喇!

首頁

尾頁

跳至