自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

1mocha 發表於 19-7-10 22:36

我都覺得係天生。 我老公又係會考高考,數理都A晒的人。

請教一樣野,你話

我自問冇呢d天資。但我數理都唔差。但完全理解唔到佢講嗰種level

但後面話

到讀大學時,靠操paper真心覺得冇用。 真係要用佢嗰套才讀到心中想要的知識。才明日以前中學咁讀書係浪費光陰。

吾矛盾咩?

既然你無你老公果種資質,就得操架啦!請教可否再講白d "真係要用佢嗰套才讀到心中想要的知識" 即是點呢?

珍珠宮

ivyscyip 發表於 19-7-11 10:19
我老公係會考10a狀元,但佢記憶力好差,不過tip題同考試技巧好叻。

專注力係好強嘅。

咁佢好啱做補習天王喎,哈哈!

珍珠宮

ivyscyip 發表於 19-7-12 11:29
大部分都係專業人士。

但有人主張玩樂人生,轉咗N次行,做下呢樣做下個樣。

係囉,我真係好吾明,以前年代仲有得講吓,可能視野窄d 屋企又可能有付擔。。。

呢個年代竟然相反個個都朝讀醫呢個方向,依家應該比以前視野闊,興趣廣,少家庭付擔。。。

珍珠宮

1mocha 發表於 19-7-13 09:04

我意思係我唔差,但唔係考A的人。都係靠操。

小小明啦

但問題係"how"

喺香港讀書怎可能唔用"操"這個方法呢?

好似我仔學校❨小學❩算係happy school 功課適量冇操練,小學還可憑小聰明維持8,90 分,但到中學,我驚我自己忍唔住捉佢操題,咁樣違背左自己理念,但現實都要考好DSE 吧,DSE 低分入唔到想讀科目就乜都唔駛講了!

時間倒流,你用什麼方法代替操練呢?

首頁

尾頁

跳至