跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

DS-230係每人要填一份...分part I & II...
你地要響Part I 簽名...
申請人(即係你家姐)都要響part II簽名...
佢要你交既文件...全部都要正本...
到你地響香港既美國領事館Interview既時候...
會比番你...
NVC係要收齊文件先會轉去香港...
佢一日收唔晒...都唔會轉去...
所以...你要一次過交晒...

原帖由 myip1995 於 11-2-1 10:26 發表
Hi Nillie,

唔該哂, 其實我預左要申請Student visa, 但驚亞囡因為申請緊移民而簽唔到I-20, 想問問各位Mami 有無類似經驗?

另外, 我家姐從email 了份Form DS-230表格要我每人填一份, 再直接寄去NVC, 睇左好多資料 ...

大宅

考到車牌啦!!! haha~~~ 好開心~

大宅

如果你老公黎到肯定有野做既...又搵到既...
當然OK啦...
但係佢一個人唔計自己要養5個人...
你黎到都唔可能做野架啦...要照顧4個細路...
你地真係要諗諗...

原帖由 ngyy2 於 11-2-10 18:56 發表
我們有四個小朋友(10 Yrs, 8 yrs and 2 twins 1 yrs), 老公是個 IT 人, 做了10年, 而我是HK 某大公立醫院的文職, 做了都有10多年了, 而在一月中得知我們的綠咭抽中了, 而在美國只有一個未婚的姑奶, 現在很煩, 唔知過不過去 ...

大宅

我聽同事講...響我呢度果個DMV...
真係唔會比人一次PASS...同肯定有"期"視...
我差D又係同一個考官囉...好彩我遲一個排隊咋!

原帖由 rose-mag 於 11-2-10 12:54 發表

恭喜晒,我下個月中都考路試,希望pass啦,師傅話大致上已經教晒我,只係要練多d,上次師傅同我上freeway,老公原來喺我後面我都唔知,仲俾佢話我揸得太慢,咁師傅話初初揸60至65咪好啦。 ...

大宅

各位...
有野搵大家幫手...大家屋企果頭有無post office?
因為我好想買到The Simpsons既郵票...
但係我屋企post office已經賣晒>_<
如果大家有去開郵局可以幫我買嗎?
一版有20個...每個44cents...
如果有...我要3-4版~~~
我會銀行過錢比你地~~~

我仍然係一個細路仔...好鐘意呢D得意野haha...

大宅

唔同case有唔同程序...
要睇下你文件齊唔齊...
我就係婚姻VISA...由NVC收到我DS-230...
唔洗補文件...一個月唔洗就case completed...

case completed後...
你個case會由NVC送去香港...
我就case completed後大約一個星期收到email叫我申請良民證&body check...
而interview就要睇下香港領事館忙唔忙...
我果時岩岩夾住summer...大把學生攪visa...
我所我比同case delay咗成兩個月...

如果你想知你個case status...可以打電話去nvc
tel:(603) 334-0700
佢係電話錄音...用你個case no.就可以check到...

原帖由 myip1995 於 11-2-14 16:50 發表
唔該哂,harrymanmypun, ellie79 and Nillie_Mami

剛剛寄左份 Form DS-230, 請問知唔知大既等幾耐先會有消息通知要我做良民証呢?

Thanks a million

大宅

應該唔會係加起黎就等幾多年...
佢點解退步...我估係NVC handle唔到咁多CASE掛...
但係佢又有時癲癲地快一年咁...
你睇睇呢個:
http://www.worldjournal.com/view/full_law/11104944/article-%E8%BC%83%E6%97%A9%E7%94%B3%E8%AB%8B%E6%89%B9%E5%87%86%E6%99%9A-%E8%A6%AA%E5%B1%AC%E7%A7%BB%E6%B0%91%E5%80%92%E9%80%80-?instance=law3
解釋到比你知...

你得閒睇睇呢個:
http://www.worldjournal.com/pages/wjlaw
有每個月最新排期資料:)

唔好擔心...
你女女而家11歲...仲有10年時間...
應該唔洗等10年...
好似係開你FILE時計...不過我唔SURE~
而開你FILE之後...當然睇你地交文件順唔順利...
呢一PART好重要...因為文件唔齊...又慢D...
你知啦...又香港寄去美國...又要補文件...
咩都係時間架嘛~

希望其他媽咪幫到你:)
Don't Worry...Be Happy~~~

原帖由 mandy_lee 於 11-2-15 09:33 發表

我入番個no. 米有d 月份show 出來, 請問是不是全部將佢加起來就 = 於等幾多年啊. 我加起來total 90 個月, 咁如果個表是正確我即是要等 7.5 年. 一般黎講如果排期表到的話通常要等幾耐先會通知我地架. 因阿女都11歲 ...

大宅

唔該晒你呀~~~hehe~

原帖由 rose-mag 於 11-2-15 14:11 發表

睇你個大頭相我都估你鍾意Simpsons,我以前有個老細個樣好鬼似Bart Simpsons架,次次望佢都想笑,今日太忙行唔開,公司附近有間大郵局,聽日睇吓會唔會可以有Break去睇吓,買到再話你知。 ...

大宅

唔緊要啦~ 唔該晒你呀:)
我呢度果間有貼出黎...但係無得賣~_~"

原帖由 rose-mag 於 11-2-16 14:54 發表
Ellie,
壞消息,我公司附近果間大郵局冇呀,我問咗個職員,佢叫我唔駛去第間搵啦,因為已經賣晒啦。我上郵局個網都冇,淨係得framed arts賣咋,我記得冇耐前喺郵局有呢隻郵票貼出嚟,不過我果陣仲有郵票存貨所以冇買,幫你唔到啦,唔好 ...

大宅

唔好意思...
亞SHAN妹妹PM我...我心情嘛嘛地...唔識安慰佢...
我唔識答佢...大家幫幫佢~

11-2-19 03:24 AM halo呀
你o係美國邊度?
o個面最低工資幾多呀~?
我6月會過去喇~* 我都好驚,我同屋企人過去,
但係我英文唔好又唔想讀書..唉

大宅

Rosemag,
我尋日又去買郵票...
我又問佢地仲有無SIMPSONS...
佢又答我已經唔再出...無晒...
我上ebay睇過...最平有人賣$12.99...
但係我又唔底得...明明係$8.8...我做咩要比$12.99...
hahahaha...
咁我上次真係好好彩...

大宅

Shan小姐...我地都無勞氣...
因為我唔覺得我地要勞氣...
我而家勞氣緊我個花園D草唔生出黎~
各位媽咪有無計???
個花園好似地中海咁...好羞樣!

原帖由 shan6233 於 11-2-25 04:26 發表

好對唔住,我一次又一次煩到咁多位~
我知道我e+要行既路好多人都唔同意..
但係如果俾我返到學校冇心向學又有咩意思
我個心留o係hk同男友度,我地諗住會結婚諗住有將來..
都有諗過我留低做咩讀咩都好,佢簽到旅遊visa ...

大宅

我就係唔想用錢比人修...摼得就摼...
我真係無從入手>_<"
我已經一星期開一次洒水...即係響地下果D呢...
我黎咗3個月...落過兩次雨咋...
應該係唔夠水...
但係呢度D水費真係貴到亞媽都唔認得+_+
上一手屋主...似10年無打理過...
而家一D有草...一D就無...
好慘呀~~~ 好可憐~~~

原帖由 persist01 於 11-2-25 22:41 發表
我記得我家人每個/2個星期搵人黎修下D草,仲會加埋D肥(屎味O既野)咁就成塊都綠。

大宅

你去呢個網睇下...
http://www.zillow.com/
打zip code睇下果區近期買賣D資料...
起碼知下咩價先嘛~

你會唔會住番響個妹果頭?
我個人覺得...一次比晒再租出去緊係好主意...
但係租比咩人又唔知...離個妹太遠...
又無得"目及"實...好似怪怪地咁...
響呢度...比得起租HOUSE既人...
好多都自己買...供樓係平過租好多...
你租唔租到出去又一個問題...
租到出去...第日你住番...要番新...又一筆...
呢度番新間屋...洗好多錢架>_<
比我如果無人睇實...我就唔會...
你話晒都係業主既時候...好多責任上身...
你又響香港...真係要諗清楚呢~

不過而家D樓真係好平...
銀行一手都係屋...仲有得講價...
你一次過比分分鐘講到比少30-40%都得...
銀行緊係睇錢份上...
有人肯買...仲要一次過...LU飯應...
我老公比1/3...都講到差唔多7.5折...
不過我唔係SF...

三思 and good luck!~

原帖由 mandy_lee 於 11-2-26 10:15 發表

你又唔可以咁講惡信相待. 佢地個個都好nice.
你現在仲細對於你來講當然係拍拖大過天, 但當你大個d 你就唔會咁唸架啦. 過到去快 d 搵間學校讀下書. 有時間做下part time. 個邊生活較為平淡應該比較多時間讀書. 你 ...

大宅

"惡言相待"
wakakakakakakaka...
公主緊係響溫室番工...
唔岩聽既...唔好RE呢個POST(強烈要求)...唔該!!!
我驚你睇完真係走去喊...
想人"乙水"就搵男朋友"乙水"...
講既就講左...講D你岩聽先講得?!
你亞媽都唔會咁對你啦大姐!
(不過可能會...如果唔係都唔會養到你咁)
呢度D人已經好有口德架啦!!!
(除左我...可能係我講D野激親公主)
我又唔怕你嬲呀...我又唔係你邊個...
做咩要講好聽既野你聽...?!
19歲搵得果9000仲想申請visa?!
無無無...咩都無...得果少少少少錢響銀行...
盲既都唔批你啦大佬...
唔批你一次...咁快申請第二次?!
搵多幾千去大新啦咁...
唔識英文唔讀書?!
去china town洗碗不如...有前途...
番6收8...
放工番到屋企仲可以同男朋友響屋企溫馨一下...
oh...唔記得咗你男朋友去唔到美國...
最底工資???
唔好意思喎...我一直以為最底工資係$12...
原來我收入cheap cheap地都OK喎~
你搵到工先講啦...最底工資係$8...
china town打中國人工...一定比到你!
考車??? haha...個官講英文架大佬...

幼稚到不得了...身在褔中不知褔...
無人會可憐你...但係我可憐你父母...

你而家知咩叫"惡言相待"未???
惡D都仲有!

大宅

我有落肥呀...
下..............要日日淋水...
我一星期開一次...水費都咁金...
仲要日日開..................
我暈啦...

原帖由 persist01 於 11-2-26 11:54 發表
係呀, 我都記得水費好貴 (乜都貴), 不過我記得好似係日日都要淋水喎. 你試下去WALLMART隔離咪有賣花O既, 你睇下有無肥可以買返屋企整落D草到.

大宅

我除左一星期開一次...
仲用泳池COVER上面D水...
BUT仍然地中海~_~"

原帖由 persist01 於 11-2-26 12:07 發表
唔係喎, 我屋企人呢, 有時係用洗米水淋..哈哈.

大宅

要搵d 有學識同有$ 人???
咁又唔好咁教佢...

原帖由 mandy_lee 於 11-2-26 12:14 發表

我而家都train 緊我女, 唔好love 大個天. 要搵d 有學識同有$ 人, 佢仲細同我講物你咁現實. 睇來仲有排train.

大宅

你有你個妹地址架嘛...打佢個zip code落去...
四圍睇下先囉~

原帖由 mandy_lee 於 11-2-26 12:12 發表

hello 物你咁快reply 架, 我仲係office 未收工啊 ha ha. zip code 我都未知邊度打邊度唔識zip code 啊.唔知邊度近sf. 我只係知啊妹住個頭好多唐人, 附近有間中國人開abc rest. 佢自己買個層樓租咗比人住, 因生咗小 ...

大宅

真係要教好佢先過黎...
呢度10個有9個...十幾歲就生仔...
佢地D觀念係...生左先算...養唔掂就政府攪掂...
亞爸亞媽養之餘...仲可以順手養埋個孫...
我聽到個樣係咁---> @_@

原帖由 persist01 於 11-2-26 12:23 發表
我女依家幾歲人仔, 我已經同佢講, 唔好咁早拍拖呀, 一定要讀好書先.

首頁
23456...9

尾頁

跳至