自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

上星期係日本用Wechat買袋,scan 咗QR俾錢果陣發現錢碼唔同所以無襟password, 搞清楚後系統話overtime 所以再scan 多一次亦襟咗password確認, 點知返到香港收到銀行訊息收咗2次錢,但我wechat 記錄只有一次交易,打去card center 話佢收到店舖指示收錢叫我自己向日本查詢,日本確認只係一次交易無收多一次錢,而家銀行話先hold住條數需要60-90調查,但我好震驚點解可以係我無襟password 嘅情況下收咗錢, 我覺得應該要搞清楚責任,呢個情況應該投資銀行定wechat?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 23-12-5 09:56
應該問wechat

但我wechat 只有一次付款記錄,而第一次亦無襟password,咁睇佢系統無出錯,係咪?

翡翠宮

pbpk03845784 發表於 23-12-5 10:00
照道理銀行係收到兩個指示而去過數,理應向日本商戶詳細了解,send email去該商戶截圖說明他們收了兩次錢 ...

我已經有向日本查詢, 佢哋亦email confirm只有一次交易, 我打佢銀行佢哋無叫我email返個對話比佢,淨係同我開file調查同hold住筆數!

翡翠宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-12-5 10:05
信用卡比錢?
兩單交易都已返單誌賬了嗎

用wechat綁信用卡俾錢,正常就算佢scan 咗QR都要襟password 先可以確定交易, 而家都無襟信用卡公司已經收咗錢

翡翠宮

Adrio77 發表於 23-12-5 10:02
回覆 pbpk03845784 的帖子

Hold左,咪即要付。除非日本那边退款

日本話只有一次成功交易, 而晚上埋數果陣亦無重複結賬

翡翠宮

mercurycc 發表於 23-12-5 10:17
當時有無攞收據?
取消交易都有收據寫明交易取消.

第一次無襟password所以無收據出,第二次先有收據, 同埋好奇怪,我以前係海外轆呢張咭都即時有銀行sms通知但今次無, 佢話我無登記收sms, 但我返到香港就即時收到

翡翠宮

凌陵綾 發表於 23-12-5 10:45
即係商戶同WECHAT都係得一次交易記錄
只有銀行發咗兩次交易訊息

無錯, 就係咁!

翡翠宮

mercurycc 發表於 23-12-5 11:47
你有收據,
而且日本果邊埋數都話只收到一次,
銀行講野好保留既,

我有開漫遊, 用第二間銀行咭有收到sms, 係呢間收唔到!

翡翠宮

cccpo 發表於 23-12-5 12:39
我試過一次,係wechat畀完錢話系統有問題失敗,再畀多次後銀行顯示簽咗兩次信用咭,問咗銀行同wechat,銀行 ...

咁就唔係幾安心喎, 因為我第一次係無襟password 確認, 銀行咁都過數好危險啫!

翡翠宮

goldpiglet 發表於 23-12-5 13:57
行山銀行?
不過有啲銀行就算唔發短訊
都會發電郵

渣兜

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊