單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

子健媽.. 早晨呀..

我昨天睇見有姊妹分享再婚既消息... 我都有O的驚訝... 未放低前夫就決定嫁... 當然被愛係開心過愛人既...

我呢段日子, 身邊既朋友叫我睇下外邊既世界... 更好在前面.. 但係我唔強求, 唔會專登搵... 就算個天安排比我.. 我諗我會考慮好多好多問題... 一定唔會閃婚了... 一紙婚書可以代表乜??? 只係比我分手時更加痛苦... 收數佬上門追我數就有份....
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

babytszkin 發表於 13-9-16 11:26
多多
可能糸好年,好像好多姊妹都嫁了!
但自己想起當年離婚的麻煩就很佩服女朋友們的勇氣! ...

子健媽.. 今年唔係好年呀盲年來的.. 其實, 我相信咁多兄弟姊妹都係選好日子, 好時辰去嫁/娶... 結果咪離婚收場...

結/離都試過了... 就算真係有新生活... 我都唔會急於一時三刻.. 輸左一次唔想再輸了.. 人生無幾多個七年, 十年..... 我每次同我上師傾計.. 問佢我到底會唔會有機會再婚, 我又唔係七老八十, 再嫁好正常... 佢就提我, 未放下那個他, 絕不能開始新關係... 結局只會更慘....

婚書係責任, 承諾, 但日子久了, 倆人都忘記了... 從前盲婚啞嫁都可以走到白頭, 反觀現金社會自由戀愛離婚率好高....

捉緊自己所擁有的, 正常既... 再婚需要勇氣好大囉.. 我自己真係唔敢再賭.... 相愛很難.....

babytszkin  一切隨缘  發表於 13-9-16 21:06
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

引用:曾經覺得拍拖、結婚是必然的事……現在只覺

原帖由 田心 於 13-09-16 發表
曾經覺得拍拖、結婚是必然的事……現在只覺得是無需要的事。我依然相信愛,無需要一張紙去証明。男人想証明 ...
放下自私的心已經好難。

或者再婚既多數都係年輕貌美的;心口掛勇字。我老了,沒有幾多個七年去賭

侯爵府

kenfung71 發表於 13-9-16 23:24
dordor:愛是須要勇氣,再過多七年又七年,或者個陣又恨自己無再嘗試,現在完全冇咩機會了。

多d同自己傾 ...

我心底裡老早已有答案, 只係一個好蠢好蠢既行徑....

我要試既都試哂... 當年後生乜都夠勇氣去做... 我除了吸毒/犯法既事唔會做... 基本上... 已經做哂....

人老了, 膽細左好多... 唔會再輸得起.... 接二連三既打擊.. 對人既誠信, 所作出的承諾我沒有勇氣用自己下半人生去賭贏定輸.... MAKE WISHES SO EASY... MAKE PROMISES... SO EASY... BREAK AGREEMENT?? SO WHAT~~

侯爵府

ivonemak 發表於 13-9-17 15:24
婚書在一些情況下係好重要,政府承認,例如你可名正言顺接受佢财產

重有收數佬上門搵老婆認數...

首頁

尾頁

跳至