自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

其實澳門係派完現金$10000,再派$8000消費卡。

男爵府

澳門媽媽 發表於 20-5-2 10:56
而且賀生真係有心派,點解唔可以照比持續進修基金同消費卷?做咩要cut一年持續進修基金?
...

呢個停得遲添啦!無論機構定人,幾多用呢個進修基金去搵錢。否則點會賀生都未問責,d官連公職都辭埋走人

男爵府

澳門媽媽 發表於 20-5-2 11:32
我覺得興趣班個二千五係應該cut的,但係持續進修基金係唔應該,因為大學生都係申請呢個去補貼學費。
...

大學生交學費有困難,唔係應該一早申請貸款?咁以前無持續進修基金時,學生咪一樣要交學費。根本就係依賴左,有既就要繼續有。
但賀生都唔係取消丫,只係暫停修改。

男爵府

澳門媽媽 發表於 20-5-2 11:40
萬零蚊以大學生做左幾年,都叫唔低??香港一個清潔姐姐都萬零蚊,香港唔會有大學生做清潔呱?香港的專業 ...

淨係計交通費香港已經貴澳門好多,相同既人工係唔同地方比較唔到。
澳門搵萬零元係好基本收入,唔知你屋企人做乜工。講真依家一街都係大學生,除非你特別叻或者有人事關係,否則大家都咁慢慢捱出頭。

男爵府

澳門媽媽 發表於 20-5-2 11:50
咁有啲家庭又未去到申請貸款嘅,所以先有呢個6千蚊補貼的計劃。咁冇左,又唔代表讀唔到,只係困難,如果完 ...

既然唔會因為無左個基金就無得讀,我又唔覺得停左有幾大問題。
香港綜援我唔評論。澳門現金分享都預左有一日會無。反對?都幾好笑,唔係應份比架。
賀生一上場就擺明唔同以前特首作風。首先停持續進修基金,跟住就捉醫療券班人...

男爵府

hippoo 發表於 20-5-2 11:54
香港交通費貴,但係起碼多選擇. 有地鐵 有輕鐵
有Uber

係講緊同樣搵萬幾元,係香港交通費都佔左部分。香港年年巴士,地鐵加價,d人咪嘈到咩咁。
澳門地方細,街道窄,車又多,死症

男爵府

gmvn123 發表於 20-5-2 11:50
咪係囉,以前我自己大學學費都係申請政府貸學金咋,出黎做野再慢慢還==
...

係,幾多人申請政府貸學金,再唔係好多機構都有得申請。都係自己出黎做野還。
我唔係好信嗰6千元對大學學費咁大影響。

首頁

尾頁

跳至