自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有興趣

喺呢個睇唔清前景嘅時代,就算手頭有錢亦要小心洗錢。

我喺隔離post講過,時時買嘅食物,用品一定要記低價錢,要格價。藥房買多數會平啲,不過藥房同藥房之間嘅價格都會有差距。常用嘅不妨入多少少貨

琥珀宮

brother4 發表於 23-11-30 12:44
x2,包14元4個可晚早午食,定期可有息好過放活期冇息

食太多包冇益,唔可以經常咁做

我自己都密密將啲錢做定期,時時收息好開心

琥珀宮

將屋企嘅膠/廢紙/玻璃⋯分類拎去綠在區區換生活用品/食物,既環保又可以慳錢

琥珀宮

小菜豆 發表於 23-11-30 16:20
good,原來綠在區區咁運作

如果屋企附近有真係好方便,要多多支持

琥珀宮

紫色線 發表於 23-11-30 16:45
我都 本身係慳家之人,唔知點解呢幾個月無錢儲,暫未搵到原因

有冇記賬?如果唔知自己啲錢洗喺邊,記賬好重要

琥珀宮

littlefunpig 發表於 23-11-30 16:52
酒店用淨既清潔用品會拎返屋企用埋佢
牙膏牙刷沐浴露洗頭水之類

我都會,雖然唔係多,不過都夠最少2,3次用量,啲樽仲可以拎埋去綠回收,慳錢又環保

琥珀宮

RoseRosa 發表於 23-11-30 17:25
呢兩個月開始淘寶買衫…都係想慳錢

淘寶係平,不過亦中過唔少伏

琥珀宮

Ahlite 發表於 23-11-30 17:33
d 樽要唔要洗乾淨?? 如果要,牙膏款嘅好難洗!

要洗,牙膏款我會剪開晒佢,放喺手洗盆,用洗手水沖乾淨大部分先(唔想太浪費食水)淨低再捽下就乾淨

琥珀宮

TOUFUQQ 發表於 23-11-30 20:44
但有啲藥房好衰賣假貨

我去嘅藥房都係幫襯咗好多年,好彩咁耐以嚟都冇買到假貨。有時都要小心留意下

琥珀宮

Astra00 發表於 23-11-30 17:55
係。之前,現實世界有人寸我,話月月幫仔女儲雞碎咁多錢有何用。我應佢,儲少少都好過零呀!到佢有廿歲, ...

唔使理呢啲人,佢似係唔抵得你儲到錢啫

琥珀宮

米腸 發表於 23-11-30 21:21
我就係衰左無記低呢樣

由今日開始都唔遲架

琥珀宮

chuiyeebird 發表於 23-11-30 21:59
其實話要慳 但仍然有好多人去旅行 有時真係百思不得其解 我自己就六年已經冇搭過飛機:si ...

因為慳對我嚟講等於精明消費,理智消費,唔代表冇錢

琥珀宮

Astra00 發表於 23-11-30 22:38
同意。

大把富人都係精打細算咁生活。人地不是比不起,係想緊自己咁比值不值。

舉個例子,例如我想買一樽護膚品, 喺舖頭/官網要正價,喺美妝網7折就買到,咁美妝網都係正貨,點解我唔幫襯?或者有啲人鍾意有人serve所以要落鋪買,不過我寧願慳筆錢食餐飯,好過幫人交租

琥珀宮

PIGPIG朱 發表於 23-12-1 00:49
美妝網係咩黎

例如 look fantastic, mankind, AllBeauty 等等
好多用開嘅brand佢地都有,冇折扣已經比香港平,我會趁大時大節有更高折扣時入貨,有時可以比香港平一半

琥珀宮

紫色線 發表於 23-12-2 00:22
成日聽人講記帳,請問有邊個apps比較啱我哋香港C9用?推薦下

我用緊嘅app 叫MyAsset, 好簡潔冇花巧野,用咗超過十年,不過我喺app store search 唔到,可能已經太舊下咗架冇得download

另外我用過Monny, 可愛風格,不過我用MyAsset用得太順手最後都係用返佢。

你上app store search ‘money’, 有好多記賬app,開頭一定係麻煩嘅因為好多分類,同埋會唔記得記賬,用用下就會順手。記住要持之以恆,定期檢討

琥珀宮

Queeniayeung 發表於 23-12-1 23:09
有冇jm會續個月做一條定期,令自己每月都有息收返?

有呀,因為每月出完糧戶口就有筆新資金,新資金做3個月有4.6%息,所以出完糧就keep住做一筆

琥珀宮

Astra00 發表於 23-12-2 08:39
我月頭、月尾都咁做。我驚自己洗大,一出糧先扣起一筆定存。月尾有盈餘就計返夠應急錢就拿去定期。有息賺 ...

我自己都係一出糧就儲起一筆先,扣除必要開支,其餘嘅先係自己嘅零用,因為依家識理性消費,所以零用基本上都用唔晒,又可以再儲埋佢。

依家息口高,我放喺銀行嘅錢又拎一部分做極短期嘅定期,又賺返餐飯錢,真係好開心

琥珀宮

yeikaki 發表於 23-12-2 08:48
我呢排見citibank一個月有5.18至5.26%息,我都短做一個月先。。

Citibank好高息不過我唔想開咁多戶口,所以做唔到賺到極致

琥珀宮

Kammui916 發表於 23-12-2 09:35
好想知點做到 我哋兩人收入六萬 都買唔樓

你地列晒必要開支先,再檢討

琥珀宮

lalalumlum 發表於 23-12-2 10:00
我同事咪又係話我有錢又咁慳。我答佢如果有一日搵唔到咁到時候點?

呢位同事鍾意買衫買野試新嘢,佢話佢 ...

唔使在意呢啲所謂同事嘅說話,今日係同事,第日離開公司大家就係陌生人。

我都識呢啲人,講到底佢地都係虛榮心同自卑心作祟先要用物質去證明自己啫

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊