自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有無邊個牌子既助聽器可以隔周圍既嘈音而又能清楚聽到人聲?家人宜家戴緊舊款入耳式耳機,但去到室外,周圍既雜音嘈到頭痛,直頭要除左耳機唔戴。

希望有用家可以分享下,謝謝!

珍珠宮

bufferzone 發表於 17-9-2 08:00
我媽用緊一隻幾好,塞曬入耳仔內,不過價錢好貴,要係醫生度配架

請問有無相同牌子既資料可以俾我參考?謝謝!部機效果好唔好?會唔會收雜音收得好嘈?價錢如何?

謝謝回覆!!
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

bufferzone 發表於 17-9-2 18:00
效果唔錯,冇乜雜音,牌子等我問問媽咪先

謝謝你,如果可以問埋型號同有相片就更好,感謝你
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

Chowying 發表於 17-9-2 18:15
我最近幫爸爸搵緊,睇緊呢種

https://youtu.be/zh8M3ePWkMA

如果你屋企人配左,上嚟分享下質素如何,謝謝!

珍珠宮

Teresa 發表於 17-9-2 18:08
奧廸

我奶奶用左幾年,雖然貴,但係倒模整個耳塞,好fit,每半年返去check一次(免費), 有需要會同佢再調 ...

謝謝你

珍珠宮

worthy 發表於 17-9-2 18:38
有一間叫“靈聰聽覺中心”,好專業。不過價錢偏貴,差不多二萬蚊一個。
...

謝謝你,我去睇睇

珍珠宮

Teresa 發表於 17-9-2 18:08
奧廸

我奶奶用左幾年,雖然貴,但係倒模整個耳塞,好fit,每半年返去check一次(免費), 有需要會同佢再調 ...

想請問配一隻價錢係幾多?謝謝!

珍珠宮

charmaine_1 發表於 17-9-2 18:20
我爸都好似係帶呢個牌子,在觀塘??我爸要帶兩隻耳,職員好有心機,慢慢同佢講解問題所在(因為我爸係屋企唔 ...

想問世伯喺街上嘈吵既地方,啲嘈音會唔會嘈到頭痛?呢款助聽器減嘈音/雜音既效果好唔好?喺嘈吵既地方聽唔聽得清朋友講嘢?

謝謝回覆

珍珠宮

Chowying 發表於 17-9-2 18:50
捉緊阿爸去

另外有個 apps 唔水錢叫樂聽,都想試吓

樂聽個app幾得意,我剛試左,不過連風扇風聲都收埋

珍珠宮

bufferzone 發表於 17-9-2 20:23
問了,會倒模,度身訂造的

非常感謝你麻煩哂你幫手影相

謝謝你

另想問下老人家戴咗助聽器後,如果喺屋企/室內,係咪可以用返正常聲線同佢傾計?定還是都要大聲D、慢D佢地先聽到?

謝謝回覆。

珍珠宮

Teresa 發表於 17-9-2 22:15
我奶奶配嗰款每隻耳係五位數字,但可以做分期分24或36個月。

謝謝你

請問一隻耳機超唔超過$20000?

另想問下老人家戴咗助聽器後,如果喺屋企/室內,係咪可以用返正常聲線同佢傾計?定還是都要大聲D、慢D佢地先聽到?

謝謝

珍珠宮

charmaine_1 發表於 17-9-2 22:46
職員調教耳機後,爸冇話嘈到頭痛,亦肯帶機,職員話因為佢習慣左聽唔到(好寧靜),所以唔慣
...

謝謝你

想問下世伯戴咗助聽器後,如果喺屋企/室內,係咪可以用返正常聲線同佢傾計?定還是都要大聲D、慢D佢地先聽到?

謝謝!

珍珠宮

aeiou_drm 發表於 17-9-2 21:54
我媽媽是去醫院看耳鼻喉科,聽力學醫生驗完 frequency, 再寫紙去倒模和配,再返醫院調教,耳機大約千幾蚊, ...

請問部耳機係咪要倒模整?係傳統入耳式耳機?顏色係深肉色?

家人都係經一樣程序去配左部耳機,但喺嘈吵既地方,係嘈到頭痛,因為部機將人聲同雜音一同放大,嘈到老人家頭痛寧願唔戴。

珍珠宮

charmaine_1 發表於 17-9-2 23:35
在內外都用正常聲慢慢講,在外我地會就佢係佢身邊講(老爸聽力真係好差架)
...

明白,謝謝你。多口問一句希望唔好介意,請問世伯既耳仔,如果唔戴耳機有幾多成聽力?

珍珠宮

aeiou_drm 發表於 17-9-3 11:05
係吖,肉色,塞落耳洞款。

我媽配了很少帶,又沒聽過佢咁講,等我問問她先。

呢款傳統既助聽器係將所有聲音擴大,所以一去到酒樓同室外既地方,嘈到頭痛,所以好多時喺室外老人家都唔願戴。

珍珠宮

aeiou_drm 發表於 17-9-3 11:57
怪唔知我媽好少帶

你可以試下問伯母有無咁既情況。

珍珠宮

wawaliluk 發表於 17-9-3 12:00
Phonak, 我現時戴緊耳道式,外觀看不見。

謝謝你宜家既數碼助聽器應該好過傳統式,但價錢就好貴,所以宜家要搜集下資料邊款比較好再帶老人家去試機。

珍珠宮

Piglet豬仔 發表於 17-9-3 15:21
上次我上去做聽力測試,見好多人上去做檢查、買電、問症,職員解答細心

...

謝謝你

首頁

尾頁

跳至