烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:catgugu 發表於 14-10-30 20:20 最後

原帖由 2600bbq 於 14-10-30 發表
好靚呀!

想請教糖皮係指#1既食譜嗎?

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

回覆:DIY 在家制 「流沙奶皇飽」(已加食譜圖片)

請教一下,點解我蒸出黎既包會皺皮既?係咪發酵多左時間(多左15分鐘)都會令包包出爐後皺皮?

謝謝!

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:回覆 ipodbaby_123 的帖子水可以小啲,要搓

原帖由 2600bbq 於 15-01-27 發表
回覆 ipodbaby_123 的帖子

水可以小啲,要搓大力啲,要搓耐啲,將飽皮啲空氣排出。 ...
謝謝!我再試試,我經常性係蒸一次合格,下一次又變皺皮循環不息

珍珠宮

引用:回覆 ipodbaby_123 的帖子水可以小啲,要搓

回覆 ipodbaby_123 的帖子

水可以小啲,要搓大力啲,要搓耐啲,將飽皮啲空氣排出。 ...
新年就快到,請問可唔可以教我做勁爆口既發糕?謝謝!

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 15-1-27 20:40

大發糕

材料:
謝謝!搵日要試試,呢個做法特別啲,有別於網上搵到發糕做法,好耐之前試過好幾個網上食譜都唔成功,質感偏硬,有啲唔爆口,有啲就爆得唔夠勁,最終要用市面上預拌好既班戟粉加水先做勁爆口同鬆軟既發糕。

首頁

尾頁

跳至