嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB三星期大有奶癬,醫生話唔洗用藥會自己好,但D奶癬越來越多,搞到塊面紅到一撻撻,有D仲有膿頭,點算好?

宜家BB塊面好似人地青春期生暗瘡咁,好擔心

男爵府

原帖由 潁言媽咪 於 09-12-21 11:15 發表
唔洗擔心, 我女岩岩滿月個時都有, 成塊面都係, 我個時只係用清水幫佢抹, 好快好。

你女女果時幾耐先好返? 我B女D奶癬已經出左3-4日,開頭以為俾左D有香味既lotion佢搽搞到佢皮膚敏感,睇醫生話佢係奶癬,宜家仲越來越多,基本上除左額頭之外,成塊面都有.

你果時用清水抺1日抺幾多次? 凍水還是暖水? 之後需唔需要搽cream, e.g. aqueous cream,花士令,俄羅立英果D?

男爵府

原帖由 Bente 於 10-1-5 16:51 發表
咩係qv cream, aqeoues cream, motherlove green salve? 係邊到買?
我個囡D红色點點係晒額頭同眼周圍, 又红又"鞋", 唔知係咪奶癣? 關唔關奶粉事 (A+)?

qv, aqeous cream起藥房/萬寧果d地方已經有得買.

我bb d奶癬係又紅又"鞋"架,仲有d白色膿頭. 我問過醫生,佢話唔關奶粉事,主要係荷爾蒙既問題,好多bb都有.

我起呢度問左好多ma ma,你可以試下呢幾個方法:

用金銀花煲水抺面 <--我試過,仲用埋黎沖涼,沖左成個星期都冇乜用.

搽QV CREAM,aqeous cream <-- 我買左,當日常CREAM搽,我覺得幾好,之前用強生,唔知係咪太香,所以搞到起奶癬

睇醫生 <--我bb嚴重到d膿頭出水,所以睇醫生,開左d藥膏,搽左2次已經好左9成.

首頁

尾頁

跳至