親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我們一家打算暑假到瑞士玩,會住apartment,會到market買食物煮煮煮,但唔知d食材有幾贵?如有人有相似旅遊經驗,可否告知?

大宅

引用:瑞士消費真係好貴,而且係用瑞士法郎,但如

原帖由 HLDMaMa 於 14-03-21 發表
瑞士消費真係好貴,而且係用瑞士法郎,但如果要在service apartment煮食,就要揾間廚房設備好D既service apa ...
你地會不會知道一舊肉一袋番茄會係幾多CHF呢?

大宅

回覆:瑞士生活,消费如何?

找到這個Switzerland online supermarket!
http://www.coopathome.ch/b2c_coop/app/displayApp/(cpgnum=1&layout=7.0-1_0_2_7_8_9_10_13_12_51_17_14_20_46_47_52_23_25&uiarea=15&carea=%24ROOT&xcm=coop_dev&cpgsize=)/.do#|scat/?key=0/4AD5E15A77AC2A2DE10000000A030109&nav=SUPERMKT
good 呀!
之前去Tasmania,都係玩到邊煮到邊,每次去supermarket買食材,大约$800~$1000 for 3days,已買好多。

大宅

引用:我可以比少少idea你。我2012年一家4口去左

原帖由 funfunyuyu 於 14-03-21 發表
我可以比少少idea你。我2012年一家4口去左德國,瑞士2個星期,瑞士去左一個星期,包括luzern, lauterbuenne ...
curry磚個提議好好呀!

大宅

引用:我可以比少少idea你。我2012年一家4口去左

原帖由 funfunyuyu 於 14-03-21 發表
我可以比少少idea你。我2012年一家4口去左德國,瑞士2個星期,瑞士去左一個星期,包括luzern, lauterbuenne ...
咁supermarket容唔容易搵?你們一家驾車還是乘交通工具?還是兩樣都有?

大宅

回覆:瑞士生活,消费如何?

多謝大家的意見,好有用!對於瑞士,我暫時都仲係一頭霧水。。。

大宅

引用:我喺瑞士法郎對6個幾7蚊嘅時候去,去咗兩星

原帖由 babivi 於 14-05-19 發表
我喺瑞士法郎對6個幾7蚊嘅時候去,去咗兩星期,成個旅程用咗萬7港幣左右

...
用左萬七?一個人?我地一家四口,淨機票+住宿已經over左10萬,不過我地去3星期。。。現在無論去邊都只會越來越貴
錢預左要洗,只希望旅程帶給我們無價的美好回憶

babivi  我11年去嘅,都係暑假,7月尾8月頭,撞啱瑞士國慶,仲有parade睇,上咗少女峰,車費最貴,要差不多一千港幣,Zermatte係最靚,靚到唔捨得走,我係自由行,同一個朋友,大家都差不多用咗萬零蚊,包括機票等   發表於 14-5-20 17:24
babivi  yes...一個人,食同住都冇就住就住,但又唔會住得太貴...  發表於 14-5-20 17:20

大宅

引用:+本帖最後由+diong+於+14-5-19+06:55+編輯+

原帖由 diong 於 14-05-19 發表

一盒豬肉,一家四日一餐約CHF12-13
係呀係呀!講得好arm,開門七件事!!
想問關於煮食side邊食材例如香料類(檸檬葉呀、香茅呀等等)帶唔帶得入境?海關check 得緊唔緊?

大宅

引用:Quote:bbroy 發表於 14-5-20 13:16 係呀係

原帖由 diong 於 14-05-20 發表
網上說不可帶肉類食品,乾濕罐頭都不可。但入境時沒人check的。
檸檬葉,香茅應該ok,我帶冬菇都無問題。
...
thank you!

大宅

引用:回覆 tinlong.hk 的帖子補充多少少, 瑞士兩

原帖由 tinlong.hk 於 14-05-20 發表
回覆 tinlong.hk 的帖子

補充多少少, 瑞士兩大supermarket chain叫Migros同Coop, 同圍都有, 你亦可以上網 ...
多謝你!其實我已經將coop釘曬落google map架啦!
另Migros好買野食d還是coop呢?

大宅

引用:Quote:bbroy 發表於 14-5-20 13:16 係呀係

原帖由 tinlong.hk 於 14-05-20 發表
Check得唔緊, 我放食物係行李寄艙未試過俾人問(去過好幾次), 當然你要pack得好好地, 用密實袋袋實.
...
thanks!

大宅

我地主要住apartment,就系貪佢可以煮野食,雖則話去旅遊,但我們更想利用這個長假期去體驗當地生活,我現在研究緊瑞士地道菜,看看有無機會扮下瑞士人呢!哈哈哈!
我好enjoy行超市架!期待!!我依家都有上coop and migros的online supermarket,預先看看有什麼食材,到時知道要帶咩過去啊!

首頁

尾頁

跳至