家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

如果你用家庭證券戶口,可以寫上兩位家庭成員名字落去,你需要用依兩位其中一位家庭成員名字的戶口買股票咁就唔收你存倉費,譬如其中一個戶口係寫你老公名,咁將來你將你老公名戶口嘅股票,轉過去你老公自己私人中銀股票戶口就唔會收任何手續費

大宅

畀面勳章

yan1101hk 發表於 22-5-30 18:38
但職員同我講係under 我名嘅(emoji)

其實你家人係唔能夠郁動你嘅錢及股票,只不過將來如果你想將啲股票過返喺嗰位家人名下就唔需要收手續費

大宅

畀面勳章

yan1101hk 發表於 22-5-31 17:58
請問如果我加左小朋友個名落去,用小朋友名下買股票,係咪將來都可以唔洗手續費轉落佢名下?
...

係呀!佢只需要全名同埋身份證Number,但係唔知使唔使要18歲先准加,你可以問吓

大宅

畀面勳章

yan1101hk 發表於 22-6-1 23:51
明白。咁等我再問清楚d先。 唔該你(emoji)

另外想同你講一樣嘢,家庭證券戶口當中,會有三個戶口,除咗兩位用你家人的名字戶口之外,第三個戶口係用你自己個人戶口,你買賣股票記得留意清楚一定要用你家人名字戶口購入,因為早輪我唔小心用咗自己個人戶口購入股票,雖然我即刻將股票轉到家人名字的戶口,但係我剛剛收到銀行通知佢都要我扣除$150股票存倉費所以買股票一定要留意一定要用家庭成員名那個戶口購入才不收費!

大宅

畀面勳章

yan1101hk 發表於 22-6-2 18:49
Oh 咁就要比$150(emoji)請問你即刻轉番你家人名,呢一步個手續費要大約幾錢?
...

因為三個戶口都係自己所以呢一part就冇收我錢

大宅

畀面勳章

yan1101hk 發表於 22-6-2 19:10
咁呢個轉番去家人嘅手續係咪可以喺網上銀行到做定要落分行搞?因為我自己都有股票,如果開左家庭戶口,諗 ...

咁就要去分行搞

首頁

尾頁

跳至