少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

LKS媽媽 發表於 16-5-7 03:34
三個女都拍拖中,中間女喊左成晚,原來男友變心!16歲女,處理情緒吾多掂,揸住個電話喊左成晚!睇到我個心 ...

我女的朋友,之前失戀,阿女話本身有情緒病, 要生要死又介手,還不停上門找ex, 令對方討厭至極 (我女亦認識ex) 阿女好心,傾到半夜陪佢,怕佢出事,另一方面又炆朋友不懂自愛, 我建議佢找學校社工, 社工著她停止所有行動一星期,給自己冷靜,一星期後再重新檢討這段逝去的感情當中各人的不適合,之後朋友仔終於放下了…

大宅

LKS媽媽 發表於 16-6-14 10:16
女幾大呀?關心朋友真好,不過青少年期,最怕係互相牽引,影響!媽媽,睇緊D自己果個!佢同你講,關係都好 ...

唉…拍啦…我都想借位吐吐苦水, 女快18, 拍了接近2年, 坦白說, 我不接受, 佢成績已不理想, 回想自己中學時拍拖, 絕對是影響學業, 但無奈佢尊重我而讓我知道, 我亦必須尊重她, 況且感情事那有說斷便斷呢?!如是者便拍了這麽久! 這段時期, 女有跟我分享跟小男友的點滴, 從開始的狂喜心情至後來感情穩定…一直以來, 我有提醒她別太投入, 感情認真但同時要做好兩手準備, 萬一將來有變化時亦有心理預備,況且求學階段本應放重點於學業上,容易顧此失彼, 從老師處得知男友好勤力識諗, 成日勸佢要比心機讀書亦好錫佢, 可是事與願違,成績仍未有起色…
如果撇開成績,論品格是可以的,體貼冇脾氣,有耐性且知慳識儉, 我們母女關係是好的, 一見面便雞啄唔斷。
謝謝提點, 從小至大我都會跟她分享幸與不幸的世情, 順道教導她有問題解決不了便要尋求協助, 同時緊記女孩要自愛。

大宅

LKS媽媽 發表於 16-6-14 13:39
更要做到同行者的角色,挑戰

我並沒有你般瀟洒, 反而會認為若不是拍拖, 一定會較投入學業, 從小開始便灌輸中學時期不應拍拖, 卻事與願違, 唉…時代不同了,硬碰又有好結果嗎?莫非要賠上多年建立的良好關係? 現在只好不停提示她, 欠缺動力的傢伙真的惱人

大宅

LKS媽媽 發表於 16-6-15 00:19
乜吾拍拖就會專注讀書?如果呢個做中學生既作文課題,你估结論係乜?無可否認影響會有,但社會的進步,年 ...

是的,不拍拖當然不等於讀書成功啦,又或者再延伸下去,讀書成功又等於識做人嗎?讀書成功識做人又等於際遇好嗎等等。
媽媽你表達的我絕對明白亦身在其中,但是身為父母,有自己的角色責任,我們可以與時並進,就像學校社工,一方面解決學生青少年煩惱,但同時亦用另類軟性方法把青少年拉回學習正軌,雖然自己都做得不合格。讀書及如何做人從來冇得迫,是講自律,至於如何學習自律,便是一門學問,做不好的,難道她本人沒有責任?
我依然“暗尋”架,但起碼她明白父母是對自己好,會嘗試方法改善學習問題,態度亦接受。至於時下青年人的驕橫,有時回想,他們的童年要風得風,想得到的便用學習條件去換取,生命教育卻欠奉,價值觀會正確才奇怪。但自己卻一直堅持不交換條件,是個人責任,到今天,可幸女兒仍心甘情願用低檔次電話,喜歡的衫等減價才買,有儲蓄習慣,主動做家務,但是…學業成績卻強差人意,哪對哪錯,都唔識講了!純分享而已,沒其他

大宅

LKS媽媽 發表於 16-6-15 10:54
當然明白,女中幾呀?有無想日後做咩行業?若果她吾清晰又吾出奇,肯諗下都好!大有機會左想又试,好過吾 ...

中五, 首志願是插畫師, 次是社工。 好有想法架, but 弊在只是想法呢
之前自己約訓導主任傾計,最近自己又在狀元討論區尋找學習方法pastpaper, 但一埋位就坐唔定, 你話死未!
你囡囡呢?有咩志願?

首頁

尾頁

跳至