烹飪搵食

跳至

首頁
34567...23

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Sania 發表於 11-5-3 14:39
係呀, 多謝你好介紹, 柏翠駐港辨客戶服務專員. (呢個朵係咪好勁)

最吸引我地方, 當然係你地D 大 ...

係呀... 呢部機真係攪到我心動.... 大 d 如果上年呢個時候放左毒我應該都會買佢....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

catnapper 發表於 11-5-3 18:00
係呀, 我今年都唔會買住, 因為這年要"為了學業, 為了不羈理想", 完全無時間!
...

比心機.... 加油.....

珍珠宮

catnapper 發表於 11-5-3 18:14
係呀, 好高興仲可以見返大家, 好懷念以前狂吹水的日子, 以前都不分日夜, 早更, 夜更, 傾到傻, 我其實已經 ...

有時間咪吹幾句開心吓....

珍珠宮

kayingivy 發表於 11-5-4 12:38
catjeffcat 肥瘦唔緊要最緊要健康, 有長高就得..... 我囡個時次次都係健康院度比姑娘話佢體重係生長線下, ...

咁細b 啱啱病完係咁架.....最緊要佢食得同瞓得.... 比d心機....一定會肥番....加油!!!

珍珠宮

veronna 發表於 11-5-4 13:39
唔知係唔係bk傳出去呢隻自家製麵包病毒擴散既範圍太大太快呢. 攪到我屋企附近間連鎖麵包店摺左.:wa ...

關咩事.....係租金同最低工資影響.....

珍珠宮

veronna 發表於 11-5-4 13:43
我仲未適應部機既份量呀

以前用ka多數整200g粉, 依家用柏翠好多時候都係300g粉. 唔知點解總係濕得濟 ...

咁你唔試下落水時留起小小水, 搓到咁上下睇下需唔需要落....

珍珠宮

Sania 發表於 11-5-4 14:21
cat

我估你係數到唯一一個未中毒既人, 連教主都買咗.

咁我有象仔..... 佢令我很滿意..... 咁無需要再買多部機... 下世紀換機個時先買囉

珍珠宮

Sania 發表於 11-5-4 14:32
哈哈, 我之前又係十五十六, 又想買, 但想起自己有萬能牌, 又有STAND MIXER, 再買, 好似好敗家. 但愈上黎 ...

係喎... 你個時都很似跟住教主買 stand mixer 架喎.....唔好用咩..... 又買麵包機.... 你咁濫架見人個愛一個喎

珍珠宮

Sania 發表於 11-5-4 14:45
部 STAND MIXER 唔係唔好用, 不過要我睇住, 新歡係掉哂 D 野落去就可以去做第二樣, 無咗姐姐, 我而家夜晚 ...

哈哈..... 原來係咁....

珍珠宮

Sania 發表於 11-5-4 15:21
英雄所見略同

你有冇加老麵種, 我覺得加咗老麵, 鬆軟好多, 而且第二, 第三日食都仲好得. 你不妨 ...

我都鐘意老麵多 D....

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-5-4 15:25
淨係試過吓用中種, 用湯種, 用天然酵母咋.....

我膚淺....我覺得唔知 why 我整d 直接法會好過d 咩種咩種. ...

大 D 你真係要試老麵....我鐘意老麵多 D....

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-5-4 15:41
好~ 下次一定要試試 ~

唔試唔知效果會點

我覺得似舊式麵包整個 d 包

珍珠宮

bighung1 發表於 11-5-4 22:01
我都係上得黎太多,所以比人道昇仙................

男又好女又好.... 鐘意有 d 心頭好想買.....最緊要用得著..... 部機買左番黎一家大細都
可以食自家制既包..... 又可以一齊玩親子樂...
真係唔錯.....

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-5-5 19:19
毒 c 你無命陪...

用 "老麵" 做麵包

咁快手就整左.

珍珠宮

bighung1 發表於 11-5-5 20:11
啱啱收貨研究中....................

<--- 唔使咁樣喎... .而家係時間攞你平時問埋問埋個 d資料黎洗機先

珍珠宮

老麵呢...之前都見人教係話可以整定放係冰格度....
分好一份份咁, 用之前解凍.... 包好佢話可以放係
一個月....

珍珠宮

bighung1 發表於 11-5-5 22:24
我想問個白痴問題!!
部機把刀响下面,整出黎D包下底埋有個窿??又或者插住把刀........ ...

係會有個窿..... 通常倒左個包出黎把刀會個兜度...唔有窿個忽自己啃左佢.... 又或者到你玩..... 自己
手動排氣個時咪攞左把刀出黎.... 咁包包個窿就
細 d... 不過一樣你都係自己啃左佢, 唔好比事頭婆食

珍珠宮

veronna 發表於 11-5-5 22:44
話時話, 個刀成日食住個包, 焗好要拎個包出黎既時候要好出力先扯到個包出黎. ...

我用象仔又無咁情況..... 有時可能麵團比較濕個包會痴痴地 <----- 痴兜..... "登" 幾下再 chok 下

已經可以倒出黎.... 刀同兜支嘢佢有個位 click 住...
所以都很小跟包出黎都係係個兜度..... 所以焗完
包甩左個包出黎等個兜左我先拆佢出黎用清水洗

珍珠宮

bighung1 發表於 11-5-5 22:47
哦原來如此!唔該晒~

唔使客氣... 遲下玩熟左唔鐘意窿窿咪買個方包模搓好入方包模焗到時就唔會窿窿....

珍珠宮

大 d 到我問嘢.... 咪話可以搓左發左,
手動排氣再分兩至三個卷起放番入個兜度...
咁其實應該係幾時呢..... 象仔會有兩次排
氣..... 咁我應該幾時做呢個動作呢??

首頁
34567...23

尾頁

跳至